Πάτρα: Πέθανε από κεταμίνη και η Μαλένα; – Ο ειδικός φασματογράφος του ΑΠΘ…

Estimated read time 1 min read

Αναλύσεις στοιχείων που αφορούν την υπόθεση του θανάτου των τριών μικρών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα θα γίνουν στον υπερσύγχρονο φασματογράφο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, που χάρη στην τεχνολογία που διαθέτει μπορεί να εντοπίσει ουσίες σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, μη ορατές από τα συμβατικά μηχανήματα, αλλά και ουσίες με πολύ μεγάλο μοριακό βάρος, που επίσης δεν μπορούν να ανιχνευτούν με το συμβατικό πρωτόκολλο.

Πηγές του Εργαστηρίου επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό είναι πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου αναλύονται μη συμβατικά υλικά, όπως οι ιστοί σε φορμόλη και τα μπλοκ παραφίνης που πρόκειται να αναλυθούν. Διευκρινίζουν, παράλληλα, ότι είναι άγνωστο το τι θα προκύψει και αναφέρουν ότι, ανάλογα με τα ευρήματα, η διαδικασία θα προχωρά βήμα προς βήμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αναλύσεις είναι ταχύτατες, ωστόσο δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθούν οι τοξικολογικές εξετάσεις, καθώς αυτό εξαρτάται από τα αποτελέσματά τους.

Διαβάστε Επίσης

Πάτρα: Πέθανε από κεταμίνη και η Μαλένα; - Ο ειδικός φασματογράφος του ΑΠΘ που θα δώσει απάντηση

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες χρήσης του φασματογράφου, τονίζουν ότι αυτό το μοντέλο του συγκεκριμένου μηχανήματος είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και επισημαίνουν ότι πριν από δύο χρόνια, οπότε έγινε η προμήθειά του, θα έπρεπε να απευθυνθεί κανείς στο εξωτερικό για τέτοιου είδους αναλύσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία που προσομοιάζει με εκείνη της ταύτισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς ο φασματογράφος ανιχνεύει το μοριακό αποτύπωμα κάθε φαρμάκου, ώστε να ακολουθήσει η ταυτοποίησή του μέσω συγκρίσεων με τις βιβλιοθήκες ουσιών που δημιουργεί το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ.

Χάρη σε αυτό το μηχάνημα, άλλωστε, οι αναλύσεις που γίνονται έχουν επεκταθεί και σε άλλα δείγματα όπως ο μυελός των οστών, τα σκελετικά υπολείμματα που προκύπτουν από εκταφές ή βιολογικά υλικά σε σήψη, ώστε να προσδιοριστούν τυχόν φάρμακα ή ναρκωτικά.

Ψάχνουν κεταμίνη και στη Μαλένα

Την ίδια ώρα, εξετάζεται και η ύπαρξη κεταμίνης στον οργανισμό της 3,5 ετών Μαλένας, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2019.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις του κοριτσιού είχαν γίνει στο ίδιο εργαστήριο φαρμακολογίας-τοξικολογίας του ΑΠΘ, χωρίς τότε να αναδείξουν ποσότητες κεταμίνης ή άλλης τοξικής ουσίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε, εξηγούν ειδικοί επιστήμονες, και επισημαίνουν ότι το ίδιο εργαστήριο είναι αυτό που ανέδειξε τα 6,5 mg κεταμίνης στην Τζωρτζίνα.

Ποσότητες ουσιών που εντοπίζονται κατά τις τοξικολογικές εξετάσεις, κάτω από συγκεκριμένο ποσοστό, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα καταγράφονται ως “ανύπαρκτες”. Αν στις νέες ιστολογικές και κυρίως τοξικολογικές εξετάσεις προκύψουν ενδείξεις ποσόστωσης τοξικής ουσίας, πόσο μάλλον κεταμίνης, αυτές δίνουν περιθώρια για περαιτέρω διερεύνηση κάτω από άλλες εργαστηριακές παραμέτρους, με σύγχρονες μεθόδους σε εξελιγμένους φασματογράφους, που διαθέτουν τα εργαστήρια.

Διαβάστε Επίσης

Πάτρα: Πέθανε από κεταμίνη και η Μαλένα; - Ο ειδικός φασματογράφος του ΑΠΘ που θα δώσει απάντηση - εικόνα 2

Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση που προκύψουν, έστω και ελάχιστα, ποσοστά κεταμίνης στα πλακίδια οργάνων της Μαλένας, αν αυτά δεν έχουν δοθεί στο πλαίσιο της νοσηλείας της στο νοσοκομείο, τότε η χορήγηση έχει προέλθει από “εξωτερικό παράγοντα”. Η χορήγηση μάλιστα, πρέπει να έχει γίνει πολύ νωρίτερα από την εκδήλωση των σοβαρών συμπτωμάτων που προκάλεσαν τον θάνατό της, με αποτέλεσμα η κεταμίνη να έχει μεταβολιστεί σε μεγάλο ποσοστό, και να έχει καταστεί εργαστηριακά “ανύπαρκτη”.

Το συκώτι και τα νεφρά της Μαλένας βρίσκονται ήδη στο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Εκεί γίνονται εξειδικευμένες ιστολογικές και κυρίως τοξικολογικές εξετάσεις. Στο πρώτο στάδιο της νεκροψίας-νεκροτομής είχε διαπιστωθεί μεταξύ άλλων εκτεταμένη εκφύλιση στο συκώτι και ήπιες παρεγχυματώδεις αλλοιώσεις νεφρού, ευρήματα που θα επανεξεταστούν, καθώς τέτοια εμφανίζονται και σε περιπτώσεις χορήγησης τοξικής ουσίας ή δηλητηρίου.

Οι ιστολογικές εξετάσεις που είχαν γίνει στην Μαλένα, μετά τον θάνατό της, ανέδειξαν δύο ευρήματα, και συγκεκριμένα αλλοιώσεις σε νεφρά και συκώτι, οι οποίες μπορούν να προέλθουν από τοξική δράση φαρμάκου ή δηλητήριο. Σε περίπτωση που οι παθολογοανατόμοι, οι οποίοι προβαίνουν σε νέες ιστολογικές εξετάσεις, έχουν ενδείξεις τοξικής ουσίας, τότε με νέο και σύγχρονο εξοπλισμό, θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την χρησιμοποίηση θανατηφόρας ουσίας στην Μαλένα. Αν υπάρχει ένα εύρημα που επηρεάζει ένα όργανο, υπάρχει η τεχνολογία αναζήτησης η οποία έχει την δυνατότητα εντοπισμού της ουσίας που μπορεί χορηγήθηκε από εξωγενή παράγοντα.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πηγή άρθρου www.thetoc.gr

You May Also Like

More From Author