Πάνω από 4.000 σπίτια είναι βυθισμένα στο σκοτάδι στην Αττική, ποιες περιοχές δεν έχουν ακόμα ρεύμα

Estimated read time 1 min read

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, πάνω από 4.000 νοικοκυριά δεν έχουν ακόμα ρεύμα.

Σε ποιες περιοχές δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί πάνω από 700 σπίτια:

  • Διόνυσο
  • Άγιο Στέφανο
  • Δροσιά
  • Ροδόπολη
  • Σταμάτα
  • Άνοιξη

Πάνω από 1200 σπίτια παραμένουν στο σκοτάδι σε:

  • Αυλώνα
  • Κάλαμο
  • Μαλακάσα
  • Πολυδένδρι
  • Αφίδνες
  • Ιπποκράτειο Πολιτεία

Σε περίπου 500 σπίτια δεν έχει αποκατασταθεί το ρεύμα στις περιοχές:

  • Μαρούσι
  • Κηφισιά
  • Αγία Παρασκευή
  • Πεντέλη
  • Βριλήσσια
  • Πεύκη
  • Φιλοθέη 

Άγνωστο το πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση

Χιλιάδες κάτοικοι παραμένουν χωρίς θέρμανση και φωτίζουν τα σπίτια τους με κεριά και φακούς, ενώ είναι άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Πολλοί έχουν ξεμείνει από τρόφιμα, ακόμη και από φάρμακα. Την ίδια ώρα, στο δρόμο υπάρχουν ακόμα σκεπασμένα με χιόνι αυτοκίνητα, αλλά και πεσμένα δέντρα.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες σε 24ωρη βάση

Άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούν σε 24ωρη βάση, επισκέπτονται γειτονιές που παραμένουν στο σκοτάδι και προσπαθούν να απομακρύνουν τα δέντρα που έχουν κοπεί και έχουν πέσει πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ.

Έκπτωση 10% στους λογαριασμούς όσων έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω Μήδειας, ανεξαρτήτως παρόχου

H Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών σχέσεων της ΔΕΗ περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μείωση του λογαριασμού ρεύματος όσων έμειναν χωρίς ηλεκτρικό λόγω της κακοκαιρίας.

Την απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε έκπτωση 10% στους λογαριασμούς του Φεβρουαρίου, ανεξαρτήτως προμηθευτή σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα, ανακοίνωσε η Σοφία Δήμτσα, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών σχέσεων της ΔΕΗ.

Η έκπτωση θα δοθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να ισχύσει και για όσους καταναλωτές έχουν επιλέξει διαφορετικό προμηθευτή ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση και του ζήτησε «ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες».

Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων για το κλάδεμα των δέντρων

Οι ανακοινώσεις μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και ΚΕΔΕ δίνουν και παίρνουν αλλά η ουσία παραμένει η ίδια. Οι άνθρωποι παραμένουν με ελάχιστα από αυτά που θυμίζουν παροχές πολιτισμένης χώρας με μεγάλη πιθανότητα να ξημερώσει η Παρασκευή για να καταφέρουν να δουν…φως.

Σε έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ που απευθύνεται σε δήμους και δασαρχεία η υπηρεσία γνωστοποιεί πως θα επιθεωρήσει και θα συντηρήσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης της περιοχής Φιλοθέης-Κηφισιάς ζητώντας έτσι τους αποδέκτες του email να κλαδευτούν όσα δέντρα γειτνιάζουν με αγωγούς.

Αμέσως μετα, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά από το δασαρχείο σχετική άδεια για κλάδεμα και κοπή δέντρων ενώ ζητά και τη βοήθεια του δήμου, του δασαρχείου αλλά και των κατοίκων για να κόψουν όλοι μαζί τα δέντρα.

ΔΕΔΔΗΕ ΚΕΔΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Την ίδια ώρα η ΚΕΔΕ λέει ότι δεν έχουν οι δήμοι την ευθύνη για το κλάδεμα δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας

Οπως επισημαίνει ,«οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας», σε εναέρια καλώδια της ΔΕΗ που προκάλεσαν διακοπές ρεύματος.

Η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι αυτό προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281 και παράλληλα σημειώνει πως οι δήμοι «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».

«Αντικειμενικά, οι δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλον αυτόν τον στόλο των μηχανημάτων για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλον εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών», υπογραμμίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Σημειώνει επίσης ότι «σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση της προβληματικής στατικότητας των δέντρων, δεν είναι ούτε τόσο εύκολη ούτε τόσο προφανής, όπως και η ύπαρξη ασθενειών του ριζικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλά από τα δέντρα που έπεσαν, δεν έσπασαν αλλά ξεριζώθηκαν.

Ακόμη πάντως κι αν ένας Δήμος κρίνει ότι κάποιο δέντρο πρέπει να κοπεί, αυτό δεν είναι εύκολο. Αφού ξεπεράσει τα πάσης φύσεως προβλήματα με τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να προηγηθούν μια σειρά απο ενέργειες όπως αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ή άδεια από το οικείο Δασαρχείο για τη διάθεση της ξυλείας κλπ. Συνεπώς ακόμη και στον τομέα της πρόληψης, τα εμπόδια είναι πολλά».

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία και όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα με τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρισμού και ύδρευσης, τις πτώσεις δέντρων και το κλείσιμο δρόμων που ταλαιπώρησαν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, θα ήθελε να επισημάνει τα παρακάτω:

Οι δύσκολες για τους κατοίκους της Αττικής, καταστάσεις των τελευταίων ημερών πρέπει να μας προβληματίσουν, με δεδομένο ότι τα λεγόμενα «ακραία ή σπάνια φαινόμενα», ούτε τόσο ακραία αλλά ούτε και τόσο σπάνια θα πρέπει να θεωρούνται πλέον.

Πρώτον. Οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281.

Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

Άλλωστε και με πρόσφατο (15.01.2021) έγγραφο προς τους Δήμους και Δασαρχεία του Βόρειου Τομέα της Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά αυτό ακριβώς, καθώς και την υπόδειξη χώρου εναπόθεσης της ξυλείας που θα προκύψει.

Δεύτερον, δεν οφείλονται όλες οι διακοπές ρεύματος σε πτώσεις δέντρων

Τρίτον, αντικειμενικά, οι Δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλο αυτό το στόλο των μηχανημάτων, για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλο εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση της προβληματικής στατικότητας των δέντρων, δεν είναι ούτε τόσο εύκολη ούτε τόσο προφανής, όπως και η ύπαρξη ασθενειών του ριζικού συστήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλά από τα δέντρα που έπεσαν, δεν έσπασαν αλλά ξεριζώθηκαν. Ακόμη πάντως κι αν ένας Δήμος κρίνει ότι κάποιο δέντρο πρέπει να κοπεί, αυτό δεν είναι εύκολο.

Αφού ξεπεράσει τα πάσης φύσεως προβλήματα με τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να προηγηθούν μια σειρά από ενέργειες όπως αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ή άδεια από το οικείο Δασαρχείο για τη διάθεση της ξυλείας κλπ. Συνεπώς ακόμη και στον τομέα της πρόληψης, τα εμπόδια είναι πολλά .

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι Δήμοι, σε κάθε εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό, ούτε το προσωπικό, αλλά ούτε κι ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο που να τους λύνει, κι όχι να τους δένει τα χέρια. Αλλά το κυριότερο, βρίσκονται και την επόμενη μέρα στο πλευρό των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, που έχουν δοκιμαστεί από τα φαινόμενα αυτά.

Επειδή οι ώρες αυτές παραμένουν κρίσιμες, δεν είναι κατάλληλες ούτε για την εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά ούτε και για τη δημιουργία κατηγορητηρίων.

Το σίγουρο είναι πως η χώρα μας είναι απαραίτητο να αποκτήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, σαν και αυτόν που περιγράφεται στην πρόσφατη νομοθεσία.

Τέτοιο που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη κι όχι στην εκ των υστέρων διαχείριση, στον οποίο θα συμμετέχουν με υπευθυνότητα όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, καθώς και η αυτοδιοίκηση, με ξεκάθαρους ρόλους κι αρμοδιότητες ο καθένας.

Ο μηχανισμός αυτός, εκτός από νομοθέτηση, θέλει και χρηματοδότηση, την οποία περιμένουμε το επόμενο διάστημα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Πηγή άρθρου www.dikaiologitika.gr

You May Also Like

More From Author