Πάνω από 100.000 φορείς δείχνουν τα λύματα

Estimated read time 1 min read

Συναγερμός έχει σημάνει στους λοιμωξιολόγους για την εικόνα της Αττικής, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται σημαντικά. Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφεται και στα λύματά της.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς», τόνισε ο κ. Θωμαίδης.


«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%», συμπλήρωσε.

«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαίοτητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη», σημείωσε ερωτηθείς για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα.

«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο», διευκρίνισε.

Αναφορικά  με τα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισε: «Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η αυστηριοποίηση στους περιορισμούς της μετακίνησης, η αύξηση της τηλεργασίας μπορούν να εμποδίσουν τη διάδοση».

Ειδήσεις σήμερα

Εμβόλιο AstraZeneca: Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ηλικιών 60-64 

Κορωνοϊός: Στα 638 τα νέα κρούσματα – 276 οι διασωληνωμένοι, 25 θάνατοι 

Καιρός – Καλλιάνος: Έρχεται «ψύχος – τέρας» με χιόνια ακόμη και στην Αττική 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

.cnt”, “bottoming”: true, “offTop”: “.header”,”window”: 639 }”>

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author