Ο στρατός του Ισραήλ μπήκε στη Γάζα -Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή | ΚΟΣΜΟΣ

Estimated read time 1 min read

Άνδρες των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας, έκανε γνωστό πριν από λίγο το ισραηλινό γενικό επιτελείο.

Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα το ισραηλινό γενικό επιτελείο.

«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις διεξάγουν αυτή τη στιγμή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το επιτελείο σε λακωνικό ανακοινωθέν του.

Δείτε live εικόνα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Τζόναθαν Κόνρικους, επιβεβαίωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν μπει στον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Αντιμέτωπος με τον πολλαπλασιασμό των ρουκετών που εκτοξεύουν η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου είχε αποσύρει τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005.

«Είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια», είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διευκρινίζοντας ότι η χερσαία εισβολή είναι «ένα από τα σενάρια» αυτά.

«Οποιαδήποτε
χερσαία εισβολή σε οποιαδήποτε περιοχή
της Λωρίδας της Γάζας θα δώσει ευκαιρία
να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και των
αιχμαλώτων στις τάξεις του εχθρού»,
προειδοποίησε από την πλευρά του ο
ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, που συνεχίζει
τη νύχτα να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον
του νότιου Ισραήλ, με το οποίο γειτονεύει
ο παραθαλάσσιος παλαιστινιακός θύλακας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Οι
ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ άνοιξαν
πυρ με βαριά πυροβόλα και εξαπέλυσαν
νέες αεροπορικές επιδρομές σήμερα
εναντίον θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας,
εν μέσω εκτοξεύσεων ρουκετών από μαχητές
της Χαμάς εναντίον της ισραηλινής
επικράτειας, τομέων στο νότιο και στο
κεντρικό τμήμα της.

Με
τις εχθροπραξίες στην πέμπτη ημέρα τους
χωρίς καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης στον
ορίζοντα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε
νωρίτερα ότι χερσαίες δυνάμεις και η
αεροπορία συμμετέχουν σε επιχείρηση
μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ακολούθησαν ομοβροντίες ρουκετών από
τη Λωρίδα της Γάζας.

Αν
και το λακωνικό ανακοινωθέν για την
επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων δεν
υπεισήλθε σε καμία λεπτομέρεια,
στρατιωτικοί συντάκτες ισραηλινών
μέσων ενημέρωσης εκτιμούν ότι δεν
βρίσκεται σε εξέλιξη εισβολή ευρείας
κλίμακας. Το Πυροβολικό βάλλει από την
ισραηλινή πλευρά των συνόρων, σημείωσαν
ορισμένοι εξ αυτών. Κάτοικοι της βόρειας
Λωρίδας της Γάζας είπαν πως δεν έχουν
δει ισραηλινούς στρατιώτες να επιχειρούν
στο πεδίο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι η εν εξελίξει επιχείρηση εναντίον της Χαμάς «θα πάρει περισσότερο χρόνο». Ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν μοιάζουν να έχουν καμία πρόθεση να συμφωνήσουν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός προς το παρόν, ωσότου όπως έχουν ξεκαθαρίσει να θεωρήσουν πως μειώθηκαν επαρκώς οι στρατιωτικές «δυνατότητες» του ισλαμιστικού κινήματος.

Μεσανατολικό: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται εκτάκτως μεθαύριο Κυριακή στις 17:00

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει δημόσια μέσω βιντεοδιάσκεψης για να συζητήσει σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση μεθαύριο Κυριακή στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανέφεραν διπλωμάτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνεδρίαση αυτή, η οποία αρχικά είχε προταθεί να γίνει σήμερα, ζητήθηκε από την Τυνησία, τη Νορβηγία και την Κίνα. Οι ΗΠΑ, οι οποίες εμπόδισαν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης σήμερα και αντιπρότειναν να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αποδέχθηκαν το ΣΑ να συνεδριάσει μεθαύριο Κυριακή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σκηνικό πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι Ισραηλινοί είχαν δείξει τις τελευταίες ώρες ότι ήταν έτοιμοι να εισβάλουν
στην Γάζα. Χθες το βράδυ, έγινε γνωστό πως ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ενέκρινε την κινητοποίηση επιπλέον 9.000 εφέδρων εν μέσω της κλιμακούμενης βίας στην περιοχή. Οι επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη νότια και κεντρική περιφερειακή διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ άλλων, ανέφερε η ανακοίνωση. Την Τρίτη το Ισραήλ είχε κινητοποιήσει 5.000 εφέδρους.

Επιπλέον, το Ισραήλ είχε αναπτύξει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών. Ο Γκαντζ διέταξε επίσης την αποστολή ενισχύσεων στις δυνάμεις ασφαλείας των «μεικτών» πόλεων, όπου ζουν μαζί Εβραίοι και Άραβες, καθώς από την Τρίτη σημειώνονται ταραχές.

Πάνω από 100 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε τρεις μέρες από αεροπορικές επιδρομές της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασε τους 100, ανακοίνωσαν αργά σήμερα οι τοπικές αρχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα ανέφερε πως 103 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών και 11 γυναικών, έχουν σκοτωθεί, και 580 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων το βράδυ της Δευτέρας. Στην ισραηλινή πλευρά, η εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς έχει αφήσει επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

1.750 ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 1.750 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από τη Δευτέρα το βράδυ. Επτά Ισραηλινοί και 87 άνθρωποι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Αργά το απόγευμα, άντρας άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο εναντίον μιας ομάδας Εβραίων, τραυματίζοντας ένα άτομο, στην πόλη Λοντ του Ισραήλ, θέατρο βίαιων συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια ομάδα ένοπλων Εβραίων περιπολούσε μια περιοχή όπου η κατάσταση είναι τεταμένη, στην πόλη αυτή, όταν ένας άντρας άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο τραυματίζοντας έναν άνθρωπο στο πόδι.

«Στην πόλη Λοντ σημειώθηκαν πυροβολισμοί με στόχο μια ομάδα Εβραίων. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, η αστυνομία αναζητεί υπόπτους», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Η Λοντ, που βρίσκεται δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, είναι μια πόλη ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, με 77.000 κατοίκους, εκ των οποίων 47.000 Εβραίοι και 23.000 Άραβες Ισραηλινοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author