Ο στρατός του Ισραήλ κατέστρεψε ένα εκτεταμένο σύστημα τούνελ της Χαμάς

Estimated read time 2 min read

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι «κατέστρεψε» ένα εκτεταμένο σύστημα τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη κατέστρεψαν περισσότερα από 90 χιλιόμετρα τούνελ, τα οποία αποτελούν ένα υπόγειο σύστημα γνωστό με το όνομα Μετρό το οποίο χαρακτηρίζεται και ως «πόλη κάτω από την πόλη».

Στο βίντεο που ανέβασαν στο YouTube οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι «καταστρέψαμε σε 5 μέρες αυτό που η Χαμάς έφτιαχνε επί 10 χρόνια!».



Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επιθέσεις από αέρος και οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας, πλήττοντας διάφορους στόχους, ανάμεσά τους το σπίτι του διοικητή της Χαμάς Χαν Γιούνις, ένα εργοστάσιο κατασκευής όπλων της παλαιστινιακής οργάνωσης και εκτοξευτήρες ρουκετών.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι οι υπόγειες αυτές σήραγγες αυτά κατασκευάστηκαν σε διάστημα πέντε ετών και μέσω αυτών η Χαμάς μετέφερε πυρομαχικά, τρόφιμα και μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας.

Βίντεο  του ισραηλινού στρατού δείχνει αναλυτικά τα πλήγματα που έχει πετύχει στο «Μετρό» τις τελευταίες μέρες.

 

«Η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς επένδυσε την πλειοψηφία των οικονομικών και των προσπαθειών της κατά την τελευταία δεκαετία στην εκσκαφή ενός σύνθετου συστήματος υπόγειων σηραγγών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται στο βίντεο.

«Το “Μετρό τρόμου” χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές, ως κρυψώνα για τους τρομοκράτες της Χαμάς μετά την εκτόξευση ρουκετών», συνεχίζει σε άλλο σημείο.

«Το πολύπλοκο αυτό σύστημα επέτρεψε σε στρατιώτες να κινούνται ελεύθερα και να επιχειρούν βομβαρδισμούς χωρίς να εκτίθενται, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως αποθηκευτικός χώρος για όπλα και πολλά άλλα πολεμοφόδια», καταλήγει.

Μαίνονται οι εχθροπραξίες

Επτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας ανάπηρος άνδρας, η έγκυος σύζυγός του και η τρίχρονη κόρη τους, έχασαν τη ζωή τους χθες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και ένας ακόμη άνθρωπος υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Μετά τον τελευταίο απολογισμό, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη της σύγκρουσης στις 10 Μαΐου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων αυξήθηκε σε 227, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νετανιάχου: Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω τις επιχειρήσεις στη στη Γάζα

Στο μεταξύ, αποφασισμένος να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Την απόφασή του να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε  πριν λίγη ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Νετανιάχου,  δήλωσε ότι «εκτιμά βαθιά την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου», αλλά επισήμανε ότι το Ισραήλ προχωρά «για να επαναφέρει την ηρεμία και την ασφάλεια στους πολίτες της χώρας».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θέτει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των επιχειρήσεων στη Γάζα, την ώρα που πραγματοποίησε νέες αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα. Από την πλευρά της, η Χαμάς εξαπέλυσε νέο μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες.

Ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά για κατάπαυση πυρός, στο πλαίσιο ενημέρωσης ξένων πρέσβεων στο Ισραήλ, αναφέροντας ότι η χώρα του «έχει εμπλακεί προκειμένου να αποτρέψει μελλοντικές συγκρούσεις με τη Χαμάς».

Την ίδια ώρα πάντως, αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας γνωστοποίησε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κατ’ αρχήν κατάπαυση του πυρός, μετά από παρέμβαση των διαμεσολαβητών, αλλά οι λεπτομέρειες συζητούνταν μυστικά για την αποτροπή κατάρρευσης της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε προτροπή προς τον Νετανιάχου, ζητώντας σημαντική αποκλιμάκωση από σήμερα κιόλας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μπουρλά: Η Pfizer θα βγάλει άμεσα νέο εμβόλιο που θα αποθηκεύεται σε απλό καταψύκτη

Ηράκλειο: Σε σοβαρή κατάσταση δύο γυναίκες, εξιτήριο για τον 35χρονο – Ερευνάται η εμπλοκή του AstraZeneca

Τροχαίο στο Κορωπί: Νεκρός οδηγός μοτοσικλέτας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr



Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author