Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε στην Ηλεία

Estimated read time 1 min read

Πυρκαγιά στην Βάλμη Ηλείας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε σε δασική έκταση στις Πόρτες Αχαΐας εξαπλώθηκε γρήγορα στα νότια και απειλεί τρεις κοινότητες του δήμου Ήλιδας. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εντολή για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των χωριών Βάλμη, Κότρωνα και Καραγιαννέικα. Πολύ υψηλός κίνδυνος Πυρκαγιάς και τη Δευτέρα.

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά που ξεκίνησε στις Πόρτες Αχαΐας και πλέον πέρασε στο νομό Ηλείας. Λίγα λεπτά μετά τις 15.00, σύμφωνα με την πυροσβεστική, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του χωριού Βάλμη Ηλείας ενώ λίγες ώρες αργότερα η φωτιά εξαπλώθηκε πλησιάζοντας απειλητικά τρεις κοινότητες του δήμου Ήλιδας.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς τις κοινότητες, Κότρωνα και Καραγιαννέικα, οι οποίες έχουν ήδη εκκενωθεί, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν τη φωτιά πριν φθάσει στην ορεινή κοινότητα, Λάττα».

Σύμφωνα πάντα με τον αντιπεριφερειάρχη, «η κοινότητα Λάττα βρίσκεται σε δύσβατο σημείο με πυκνή βλάστηση και ήδη δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή, ενώ μηχανήματα έργου της περιφέρειας ανοίγουν αγροτικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες».

Επίσης, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο που κατευθυνόταν προς την κοινότητα Βάλμη, έχοντας μάλιστα πλησιάσει τα πρώτα σπίτια σε απόσταση περίπου 150 μέτρων».

Οι περισσότεροι κάτοικοι, νωρίτερα, εγκατέλειψαν το χωριό ωστόσο, αρκετοί ήταν εκείνοι που -σύμφωνα με το ilialive.gr- δεν συμμορφώθηκαν με την διαταγή της αστυνομίας.

Στις Πόρτες δεν κινδύνευσαν σπίτια παρότι οι φλόγες έφθασαν δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίας όμως, από τη φωτιά δεν γλίτωσε περιμετρικά ο αρχαιολογικός χώρος.

Στη μάχη με το πύρινο μέτωπο ρίχτηκαν άμεσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Από εδάφους επιχειρούσαν 130 πυροσβέστες με 43 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος, μέχρι τη δύση του ηλίου, 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Δεκάδες μέτωπα σε όλη τη χώρα

Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, από δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος

Η ζέστη και οι ισχυροί άνεμοι έχουν θέσει σε συναγερμό την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία με τα σημαντικότερα μέτωπα της ημέρας να εντοπίζονται:

  • Στην Ηλεία, στην περιοχή Χάβαρι που σχετικά γρήγορα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. 
  • Στη Σκιαδά Αχαΐας που επίσης τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.
  • Στην Εύβοια, στην περιοχή Κάμπος, στον δρόμο από Κάρυστο προς Μαρμάρι με την εικόνα να είναι σαφώς καλύτερη.
  • Στην Παιανία, επί της οδού Αμπελώνος, στα σύνορα με Σπάτα που βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.
  • Στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου Αττικής που τέθηκε γρήγορα υπό μερικό έλεγχο

Παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιών και τη Δευτέρα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για τη Δευτέρα (4 Ιουλίου) καθώς παρατηρείται πολύ υψηλό δυναμικό για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο, σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Δ. Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Κυκλάδες, και τοπικά σε Αργολίδα, Λακωνία, Ν. και Αν. Κρήτη, Χίο και Αν. Λέσβο.

Παρά την μικρή υποχώρηση που θα σημειώσουν οι θερμοκρασίες, τονίζεται ότι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα είναι περισσότερο ξηρές στις παραπάνω περιοχές, γεγονός που θα διευκολύνει την ανάφλεξη και τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι αυξάνεται ελαφρώς η πιθανότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών σε Δ. Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαϊα) και Δ. Στερεά, με μικρή πιθανότητα για σχηματισμό πυρονεφών.

Υψηλή και πολύ υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές αναμένεται επίσης, σε Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Σποράδες, Θράκη, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία και Κάρπαθο

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι δυσμενείς συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν και κατα τη διάρκεια της Τρίτης με προοπτική σταδιακής υποχώρησης από την Τετάρτη.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author