Ο Μπάιντεν ζητά να εγκριθεί η αναβάθμιση των τουρκικών F-16

Estimated read time 1 min read

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων στην Τουρκία, που έχει ως στόχο την αναβάθμιση των F-16 της γειτονικής χώρας, μεταδίδει η Wall Street Journal. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ παρέχουν στην Τουρκία πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά είδη για τον υπάρχοντα στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Εκτός από τη συμφωνία για πυραύλους και ανταλλακτικά, η Τουρκία ελπίζει χωριστά να υπογράψει μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία με τις ΗΠΑ, αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για 40 νέα αεροσκάφη F-16.

Η Τουρκία υπέβαλε αυτό το αίτημα τον Οκτώβριο, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο πλανητάρχης ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε πρόσφατα ότι μια συμφωνία για τα F-16 με την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μπλοκ. Ωστόσο, οι προτεινόμενες συμφωνίες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν την αντίθεση αρκετών από τους Αμερικανούς νομοθέτες που έχουν αντιταχθεί σε μια τέτοια κίνηση.

Το να σημειωθεί πρόοδος σε αυτή τη συμφωνία κρίνεται σημαντικό, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεδομένου ότι ΗΠΑ και Τουρκία ήρθαν σε αντιπαράθεση το 2017, αφού η τελευταία αγόρασε ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και τη διέγραψαν από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.



Πηγή άρθρου www.euro2day.gr

You May Also Like

More From Author