Ο κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας και οι αλληλοκατηγορίες Μόσχας-Κιέβου

Estimated read time 1 min read

Δορυφορική εικόνα του πυρηνικού σταθμού. 

Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Με αγωνία παρακολουθεί όλος ο πλανήτης τις τελευταίες εξελίξεις στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία.

Η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας (Energoatom) ανακοίνωσε πως ο σταθμός λειτουργεί από το μεσημέρι του Σαββάτου με κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας έπειτα από βομβαρδισμούς για τους οποίους οι Ουκρανοί και Ρώσοι αλληλοκατηγορούνται εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν την περιοχή «κατ΄επανάληψη στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου» ανέφερε η εθνική ουκρανική εταιρία όμως δεν εξηγεί πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό όταν ο πυρηνικός σταθμός εδώ και καιρό βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων.

«Ως αποτέλεσμα των περιοδικών βομβαρδισμών, η υποδομή του σταθμού υπέστη ζημιές και υπάρχει κίνδυνος διαρροής υδρογόνου και κονιορτοποίησης ραδιενεργών ουσιών», συνεχίζει η Energoatom, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για «αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς».

Σύμφωνα με την εταιρία ο σταθμός «λειτουργεί με κίνδυνο να παραβιαστούν οι κανόνες ασφαλείας στον τομέα των ακτινοβολιών και της πυρκαγιάς».

Πυρηνικός σταθμός

AP Photo

Ο σταθμός της Ζαπορίζια πέρασε στον έλεγχο των Ρώσων στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων στον κόσμο. Χτίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση στη νοτιοανατολική Ουκρανία κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ, στη νότια όχθη της λίμνης Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο.

Περιλαμβάνει έξι αντιδραστήρες ισχύος 1.000 mégawatts έκαστος.

Στην αντίπερα όχθη, η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι εξαπέλυσε 17 οβίδες στην περιοχή του σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών. «Τέσσερις έπεσαν στην οροφή του κτιρίου (…) όπου βρίσκονται 168 συσκευασίες αμερικανικού πυρηνικού καυσίμου της εταιρίας Westinghouse», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο πρόσθεσε πως οβίδες έπεσαν επίσης σε έναν χώρο αποθήκευσης χρησιμοποιημένου καυσίμου και κοντά σε έναν άλλο που περιείχε «πρόσφατο καύσιμο».

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, ο ουκρανικός στρατός προχώρησε σε αυτά τα πυρά από θέσεις γύρω από την πόλη Μαρχάνετ, απέναντι από τον σταθμό, στην απέναντι πλευρά του ποταμού Δνείπερου που εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου.


Την Παρασκευή έγινε γνωστό από την Energoatom πως και ο δεύτερος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού που βρέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργία επανασυνδέθηκε με το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο ενώ υπήρξε και η διαβεβαίωση ότι τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν κανονικά.

Με τον κίνδυνο ενός πυρηνικό ατυχήματος, Κίεβο και Μόσχα, στη θεωρία, έχουν δεχθεί την επίσκεψη αξιωματούχων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για να ελέγξουν την κατάσταση του πυρηνικού σταθμού.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author