Ο εφιάλτης των ΜΕΘ έφερε το lockdown

Estimated read time 1 min read

Οι 10.000 νέες διαγνώσεις περιστατικών COVID-19 σε μόλις πέντε ημέρες, που αύξησαν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας κατά 20%, η αύξηση κατά 60% των νοσηλευόμενων ασθενών από τις 27 Οκτωβρίου έως και χθες και ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, που έφτασαν τους 228, είναι μεταξύ των δεδομένων που «κλείδωσαν» την απόφαση για τα πολύ αυστηρά μέτρα και το εθνικό απαγορευτικό. Η δε ανακοίνωσή του ήρθε μια μέρα κατά την οποία καταγράφηκαν 2.917 νέα κρούσματα και 29 επιπλέον θάνατοι λόγω κορωνοϊού στη χώρα μας. Και όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η πίεση στο σύστημα υγείας από περιστατικά COVID-19 θα επηρεάσει και τον ρυθμό αύξησης των θανάτων ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

«Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε 1.600 νοσηλευόμενους στην επικράτεια για έναν ιό που κάνει πνευμονία», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι τα δεδομένα των τελευταίων 24ώρων από τις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία ανησύχησαν τα μέλη της επιτροπής σε τέτοιο βαθμό ώστε να υιοθετήσουν ομόφωνα την πρόταση για ένα αυστηρό καθολικό lockdown, το οποίο, όπως ανέφερε ο ίδιος, «με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε μείωση της διασποράς του ιού».

Τα δεδομένα

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε στα πλέον αυστηρά μέτρα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε τα εξής δεδομένα: Ο μέσος όρος των νέων διαγνώσεων των τελευταίων επτά ημερών είναι πάνω από 1.600 κρούσματα την ημέρα. Μάλιστα ο καθηγητής έκανε λόγο για φοβερή ταχύτητα μετάδοσης του ιού τις τελευταίες ημέρες, η οποία εξέπληξε τα μέλη της επιτροπής. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ερευνητικές ομάδες στη χώρα μας εξετάζουν σε μοριακό επίπεδο το ενδεχόμενο να υπάρχει αλλαγή των χαρακτηριστικών του ιού. Το ποσοστό θετικότητας των τεστ που διενεργούνται ξεπερνάει το 9%, που σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ότι αυτή τη στιγμή κάποιος που εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα έχει μία στις δέκα πιθανότητες να είναι μολυσμένος από τον SARS-CoV-2. Από τις νέες διαγνώσεις των τελευταίων επτά ημερών, περίπου 1.100 αφορούν άτομα άνω των 65 ετών, ηλικιακή ομάδα στην οποία αυξάνει ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση. Ο μέσος όρος των εισαγωγών ασθενών σε νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα ξεπέρασε τις 170 ανά ημέρα, ενώ καταγράφεται και μεγάλη αύξηση της διαφοράς μεταξύ του αριθμού των εισαγωγών ασθενών και των εξιτηρίων. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τη Δευτέρα έγιναν 216 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 έναντι μόλις 101 εξιτηρίων. «Εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, σε δέκα ημέρες το σύστημα υγείας θα πρέπει να υποδεχθεί επιπλέον 1.150 ασθενείς, εκ των οποίων μαθηματικά οι 150 θα εισαχθούν σε ΜΕΘ», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Αντίστοιχα, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι με αυτόν τον ρυθμό οι διαθέσιμες κλίνες Εντατικής θα έχουν εξαντληθεί σε λίγες ημέρες. Και τόνισε: «Οσο προετοιμασμένοι και εάν είμαστε, έρχεται η στιγμή που η κατάσταση μπορεί να φτάσει σε οριακό σημείο. Και αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε». 

Κλίνες ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τις 338 κλίνες ΜΕΘ που έχουν δεσμευθεί για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, οι 228 ήταν κατειλημμένες (187 πολίτες ήταν διασωληνωμένοι) και οι 169 κενές. Στην Αττική, από τις 164 κλίνες, οι 61 ήταν κενές και στη Θεσσαλονίκη, από τις 87, κενές ήταν οι 19. Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι μεταξύ Ιουλίου 2019 και Νοεμβρίου 2020 αυξήθηκαν οι κλίνες Εντατικής από 557 σε 857 και αναμένεται να προστεθούν έως το τέλος του έτους 53 επιπλέον κλίνες σε ΜΕΘ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοιχτά νηπιαγωγεία, δημοτικά, ειδική αγωγή

Μόνο τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ολοήμερα σχολεία καθώς και οι δομές ειδικής αγωγής θα λειτουργούν κανονικά, δηλαδή θα πηγαίνουν οι μαθητές στο σχολείο, ύστερα από την εφαρμογή του lockdown. 

Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε χθες το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων:

• Αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Τα σχολεία αυτά θα ξεκινήσουν άμεσα υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση, ως εκ τούτου οι διευθυντές καλούνται να εκπονήσουν τα σχετικά προγράμματα. Η ύλη θα προχωράει κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης.

• Συνεχίζουν τη διά ζώσης λειτουργία τους νηπιαγωγεία και δημοτικά, καθώς και τα ολοήμερα σχολεία, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα. 

• Συνεχίζουν διά ζώσης οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

• Για τις μετακινήσεις τους, οι μαθητές θα πρέπει να πάρουν βεβαίωση από το σχολείο, ενώ οι γονείς θα στέλνουν sms μετακίνησης με σήμανση 4.

• Φροντιστήρια, δομές μελέτης καθώς και κέντρα ξένων γλωσσών θα τελούν σε αναστολή λειτουργίας και θα μπορούν να λειτουργούν μόνο με τηλεκπαίδευση.

«Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας γυμνασίων και λυκείων είναι αποτέλεσμα της πολύμηνης αδιαφορίας, της έλλειψης πολιτικής βούλησης και τελικά της διαχειριστικής ανικανότητας του υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η υπουργός Νίκη Κεραμέως υποστήριζε μέχρι και χθες πως “τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά”», σχολίασε ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Σε ισχύ η πληρότητα 65% στις συγκοινωνίες

Χωρίς σημαντικές διαφορές ως προς τις μετακινήσεις επιβάλλεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου το δεύτερο lockdown. Το σύνολο των μετακινήσεων θα συνοδεύεται από αποστολή μηνύματος μέσω κινητού τηλεφώνου. Ετσι, παραμένει σε ισχύ η πληρότητα 65% στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ διατηρείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας εντός οχημάτων και συρμών των συγκοινωνιών. Ταυτόχρονα διατηρείται η πληρότητα 65% επιβατών στους συρμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στα ΚΤΕΛ. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχώρησε μόνο για σήμερα στην επαναφορά των ημερήσιων Intercity που συνδέουν την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη, για τη διευκόλυνση της επιστροφής των πολιτών στον τόπο διαμονής τους. Τα ΚΤΕΛ, από την πλευρά τους, θα προχωρούν σε δρομολόγηση γραμμών ανάλογα με τη ζήτηση. Η μετακίνηση με ταξί επιτρέπεται μόνο με έναν επιβάτη, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά, ενώ διατηρείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας από όλους τους επιβαίνοντες στα ταξί. Πτήσεις

Από την ερχόμενη Δευτέρα στη χώρα θα εισέρχονται αεροπορικώς μόνο επιβάτες που διαθέτουν αρνητικό τεστ (που έχει διενεργηθεί έως 48 ώρες νωρίτερα). Υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ έχουν και όσοι εισέρχονται στη χώρα από τα χερσαία σύνορα, πρόβλεψη που θα τεθεί σε ισχύ ύστερα από πέντε ημέρες (μεταβατικό διάστημα). Υποχρεωτικά πρέπει να συμπληρώνουν PLF (φόρμα εντοπισμού επιβατών) όσοι εισέρχονται αλλά όσοι εξέρχονται από τη χώρα. Ως προς τις πτήσεις εσωτερικού, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές θα διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση που θα παρατηρηθεί.   

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο με ραντεβού 

Ανάλογα μέτρα με αυτά που ίσχυσαν στο προηγούμενο lockdown τον Μάρτιο θα εφαρμοστούν για τις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών θα παραμείνουν ανοιχτές ειδικά όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ωστόσο, η εξυπηρέτηση θα πραγματοποιείται με συγκεκριμένα ραντεβού για να μη σημειωθούν φαινόμενα συνωστισμού. Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα εφαρμοστεί η τηλεργασία για υπηρεσίες που δεν απαιτούν αυτοπρόσωπη παρουσία στον χώρο εργασίας. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών, Παν. Θεοδωρικάκος. 
Προχθές το βράδυ με τροπολογία η οποία εμπεριέχεται σε νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης, που ψηφίστηκε, διευθετήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ για την αντιμετώπιση των αναγκών που σχετίζονται με την πανδημία. Η τροπολογία έχει ισχύ έως και 28/2 και αφορά προσλήψεις, υπερωρίες και αναθέσεις για προμήθειες. 

Ως προς τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προβλέπεται ότι για την κάλυψη άμεσων αναγκών μπορούν αυτές να γίνονται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μέσω της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού αν αυτός δεν επαρκεί και με την έγκριση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου. Ειδικά για τις Περιφέρειες, διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η πρόσληψη και λοιπού προσωπικού. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα προσαύξησης έως 30% της υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων, που συμμετέχουν στα κλιμάκια ελέγχου τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό με την ανάλογη αποζημίωση. 

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author