Ο «εμπρηστής» με το… άσπρο άλογο που έσωζε πυρόπληκτους

Estimated read time 1 min read

«Ηλθε να μας βοηθήσει να σβήσουμε τη φωτιά στο σπίτι μου, κρατώντας ένα άσπρο άλογο από τα γκέμια που μόλις είχε σώσει από τον Ιππικό Ομιλο Βαρυμπόμπης! Ελιωσαν οι σόλες των παπουτσιών του από τις υψηλές θερμοκρασίες και συνέχισε να μας βοηθάει για πέντε ώρες ξυπόλητος. Διαθέτω και οπτικό υλικό με τη βοήθεια που μας προσέφερε και το οποίο δείχνει ότι η Πυροσβεστική μάς είχε αφήσει αβοήθητους».

Αυτά φέρεται να ανέφερε σε κατάθεσή του στην αρμόδια δικαστική λειτουργό ένας 42χρονος δικηγόρος για την πολύωρη βοήθεια που του προσέφερε ο 43χρονος, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές Αυγούστου σαν δράστης εμπρησμού στην περιοχή Βαρυμπόμπης-Κρυονερίου.

Τα στελέχη Πυροσβεστικής και ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν στη σύλληψη (ακολούθως προφυλακίστηκε) του 43χρονου – ο οποίος διαμένει στη Νέα Ιωνία και εργάζεται στα αστικά λεωφορεία – βάσει των καταθέσεων ιδιωτών που φέρονται να είδαν το δίτροχό του να κινείται ύποπτα σε σημεία από όπου ξεπηδούσαν φλόγες.

Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή

Η πλευρά του κατηγορουμένου (ο οποίος εκπροσωπείται νομικά από τον δικηγόρο Νίκο Λουκόπουλο) ωστόσο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του σε έκνομη ενέργεια και κάνει λόγο για σύγχυση ορισμένων μαρτύρων που μπέρδεψαν τη μοτοσικλέτα του με άλλη.

Μάλιστα, όπως λένε, συχνά βοηθά εθελοντικά σε κατασβέσεις πυρκαγιών, είναι λάτρης της φύσης, μέλος ορειβατικού συλλόγου αλλά και οικολογικής οργάνωσης.

Ο άγνωστος φάκελος

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τον άγνωστο φάκελο που έχει σχηματιστεί από την ΕΛ.ΑΣ. για τον εν λόγω εμπρησμό, σε μια έρευνα η οποία θεωρήθηκε «τροχιοδεικτική των προσπαθειών των κρατικών αρχών για να εντοπίσουν κυκλώματα που κατακαίνε τα ελληνικά δάση και προκάλεσαν τον πύρινο όλεθρο του καλοκαιριού».

Ωστόσο για πολλές από αυτές τις έρευνες εκφράζονται επιφυλάξεις για την ορθότητά τους αλλά ακόμα και για το αν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο ή πρόκειται για μεμονωμένες ενέργειες-τυχαία περιστατικά.

Ο 43χρονος λοιπόν κατηγορήθηκε – σύμφωνα με όσα στοιχεία συγκέντρωσαν οι Αρχές – για πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου στη θέση Πολυβολείο Κρυονερίου και για αυτήν που σημειώθηκε το ξημέρωμα της 6ης Αυγούστου (και ενώ μαινόταν η πυρκαγιά σε Τατόι, Δροσοπηγή, Αφίδνες από την αναζωπύρωση της 5ης Αυγούστου στην ευρύτερη περιοχή) στη θέση Μαντρί Κρυονερίου.

Ακόμα, θεωρήθηκε «ύποπτος» και για την πρώτη φωτιά της Βαρυμπόμπης το μεσημέρι της 4ης Αυγούστου…

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε και στη διάρκεια της δικαστικής έρευνας, η εν λόγω πυρκαγιά ξεκίνησε σε δύσβατο σημείο πιθανότατα από το δίκτυο της ΔΕΗ και ενώ ο 43χρονος ήταν σε άλλο σημείο του Λεκανοπεδίου και έσπευσε επί τόπου αρκετά αργότερα προκειμένου να βοηθήσει τους πυρόπληκτους.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι στις 4 Αυγούστου δεν είχε σημειωθεί πυρκαγιά στο Κρυονέρι και το πύρινο μέτωπο εκείνες τις ώρες βρισκόταν πέριξ των Βασιλικών Κτημάτων του Τατοΐου, μέχρι την Εθνική Οδό.

Η πυρκαγιά στο Κρυονέρι

Οσον αφορά την επίμαχη πυρκαγιά της 6ης Αυγούστου στη θέση Μαντρί Κρυονερίου (και ενώ ο οικισμός ήταν περικυκλωμένος από τις φλόγες), η εμπλοκή του φέρεται να αναδείχθηκε ύστερα από αρχική μαρτυρία ενός 26χρονου κατοίκου της περιοχής, ο οποίος είδε τον οδηγό μιας μπλε μοτοσικλέτας να κινείται ύποπτα στην περιοχή σε σημεία στα οποία εκδηλώνονταν νέες εστίες πυρκαγιάς.

Τις αναφορές του πληροφορήθηκαν δύο χειριστές σκαπτικού μηχανήματος οι οποίοι συνέδραμαν στο έργο της δασοπυρόσβεσης και θεώρησαν τον 43χρονο – ο οποίος πράγματι κινούνταν στην περιοχή με μπλε μοτοσικλέτα – σαν τον «ύποπτο των εμπρησμών», για να ακολουθήσει η σύλληψή του.

Ωστόσο ο 26χρονος μάρτυρας, σε κατάθεση που έδωσε στην ΕΛ.ΑΣ. λίγο πριν από τη σύλληψη του 43χρονου, φέρεται να ανέφερε ότι «ο άνδρας που προσήχθη δεν έχει καμιά σχέση με τον άνδρα που είδα εγώ, ούτε το δίτροχό του ήταν το ίδιο».

Εντούτοις, αυτή η μαρτυρία δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει την προφυλάκιση του 43χρονου.

Έδωσε ψυχή και σώμα να μας βοηθήσει

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της Βαρυμπόμπης κατέθεσαν: «Μας βοήθησε πολλή ώρα. Εμεινε μαζί μας μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας. Οταν έλιωσαν οι σόλες των παπουτσιών του, του φέραμε μποτάκια να φορέσει. Μας είπε ότι είχε πάει σχολείο στην περιοχή μας και ήλθε να βοηθήσει…».

Οι μάρτυρες φέρεται μάλιστα να έχουν πει σε αστυνομικούς και δικαστικούς λειτουργούς ότι «ο 43χρονος έδωσε ψυχή και σώμα για να μας βοηθήσει». Επιπλέον, άτομα που γνώριζαν τον 43χρονο τον περιέγραψαν στους αστυνομικούς σαν το «πρότυπο του φυσιολάτρη».

Εν τω μεταξύ, ο 43χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι κινούνταν με τη μηχανή του στο Κρυονέρι την επίμαχη χρονική στιγμή προκειμένου να ενημερώνει τα πληρώματα πυροσβεστικών και περιπολικών για το σημείο που βρίσκεται η φωτιά.

Εχει μάλιστα ζητήσει να καταθέσουν οι πυροσβέστες που ήταν κοντά του, χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author