Ο διευθυντής της CIA συναντήθηκε με ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν

Estimated read time 1 min read

Συνάντηση με ένα εκ των ηγετών των Ταλιμπάν, τον Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, είχε σήμερα ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, όπως μετέδωσε πρώτη η Washington Post. 

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν τη Δευτέρα, στην Καμπούλ, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το Reuters ανέφερε απ’ την πλευρά του ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει άμεσα την πληροφορία.

Πάντως αν ισχύει, πρόκειται για την επαφή στο πιο υψηλό  επίπεδο μέχρι τώρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη νέα ηγεσία του Αφγανιστάν.

Πιέσεις στον Μπάιντεν για το χρονοδιάγραμμα

Στο μεταξύ, ενώ οι Ταλιμπάν χθες διαμήνυσαν πως δεν πρόκειται να δεχθούν παράταση της παραμονής των Αμερικανών στρατιωτών πέραν της 31ης Αυγούστου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες εάν και κατά πόσον θα παρατείνει την προθεσμία αυτή, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα αξιωματούχος της κυβέρνησής του στο πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Μπάιντεν φέρεται ακόμη να ζυγίζει το πώς θα προχωρήσει, καθώς κάποιοι από τους συμβούλους του επιχειρηματολογούν εναντίον της παράτασης της προθεσμίας, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, εξήγησε ο αξιωματούχος. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κάνει πιο σαφείς τις προθέσεις του στη σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη, μέσω βιντεοδιάσκεψης, πρόσθεσε η ίδια πηγή. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο Άνταμ Σιφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού ενημερώθηκε από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, ανέφερε πως θεωρεί απίθανο να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

«Νομίζω ότι είναι εφικτό αλλά πολύ απίθανο, με δεδομένο τον αριθμό των Αμερικανών που χρειάζεται να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τη χώρα», είπε ο κ. Σιφ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κατά τη σύνοδο των G7, οαναμένεται να πιέσει τις ΗΠΑ για παράταση του χρονοδιαγράμματος αποχώρησης. Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας δήλωσε, πάντως, σήμερα, στο Sky News, ότι αμφιβάλλει πως θα υπάρξει παράταση «όχι μόνο εξαιτίας αυτού που έχουν δηλώσει οι Ταλιμπάν, αλλά και αν κρίνει κάποιος από τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν, θεωρώ ότι είναι απίθανο». Πρόσθεσε ωστόσο: «Σαφώς και αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι και αυτό θα κάνουμε».

Ο χρόνος μέχρι τις 31 Αυγούστου «δεν θα αρκέσει» για να απομακρυνθούν από τη χώρα «όλοι αυτοί τους οποίους θέλουμε να απομακρύνουμε», προειδοποίησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. «Ακόμη κι αν η επιχείρηση απομάκρυνσης διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου ή μερικές ημέρες περισσότερο, αυτό δεν αρκεί», εξήγησε ο Χάικο Μάας στην εφημερίδα Bild και ζήτησε και πάλι να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για να εξασφαλισθεί ότι θα γίνουν μεταφορές αφού φύγει ο στρατός.

Πολύ περισσότερο που η πραγματοποίηση της αμερικανικής αποχώρησης όπως έχει προγραμματιστεί, στις 31 Αυγούστου, σημαίνει «πως θα χρειαστούν ασφαλώς μία ή δύο ημέρες» για να απομακρύνουν το στρατιωτικό προσωπικό τους, πράγμα που σημαίνει πως οι απομακρύνσεις για τους συμμάχους θα τερματιστούν «λίγο νωρίτερα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η αερογέφυρα, που έχει δημιουργηθεί από τη Γαλλία για να απομακρυνθούν από την Καμπούλ Αφγανοί, θα ολοκληρωθεί μεθαύριο, Πέμπτη, αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν όπως είναι προγραμματισμένο στις 31 Αυγούστου, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος γάλλος αξιωματούχος, ενώ η Ισπανία προειδοποίησε πως μερικοί που το επιθυμούν, δεν θα καταστεί δυνατό να απομακρυνθούν.

Αν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν το στόχο τους να έχουν αποσυρθεί πλήρως στις 31 Αυγούστου, «για μας αυτό σημαίνει πως η επιχείρησή μας τελειώνει το βράδυ της Πέμπτης. Συνεπώς μας μένουν τρεις ημέρες», εξήγησε ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, ο Νικολά Ρος, στον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ, παρουσία δημοσιογράφων.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ έχουν εκκενώσει ή βοηθήσει στην απομάκρυνση περίπου 48.000 ανθρώπων.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author