«Οχι» στο άνοιγμα των σχολείων εισηγείται η Επιτροπή των Ειδικών

Estimated read time 1 min read

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020, 20:11

Να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση, είναι η εισήγηση της της Επιτροπής των Ειδικών, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν το άνοιγμά τους. Η Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα για δύο και πλέον ώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξέλιξη της πανδημίας δεν επιτρέπει ακόμη άνοιγμα των σχολείων, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αύξηση μετακινήσεων από τους συνοδούς των παιδιών από και προς των σχολείων, ευνοώντας την περαιτέρω διασπορά του ιού. Την εισήγηση των ειδικών θα λάβει υπόψιν του το υπουργείο Παιδείας και σύντομα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από το μέτωπο των ειδικών, οι περιορισμοί με το τρέχον lockdown δεν έχουν μειώσει δραστικά τις μετακινήσεις του πληθυσμού, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για πτώση μόνο κατά 40%, γεγονός που καθυστερεί μια ταχεία και μεγάλη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Τόσο στα σχολεία, όσο και στα υπόλοιπα μέτωπα, η κυβέρνηση θα κινηθεί πολύ προσεκτικά «με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές και με στόχο η όποια άρση του lockdown να μην επαναφέρει ακόμη οξύτερο το πρόβλημα τον Ιανουάριο. Σε αυτήν ακριβώς την λογική εντάσσονται και οι ανακοινώσεις νωρίτερα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ.Πέτσα για παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων έως τις 14 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην πρωινή ενημέρωση, με τα υπάρχοντα δεδομένα «γίνεται προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα απομακρύνεται χρονικά. Γι’ αυτό και τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με εξαίρεση το άνοιγμα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου των εποχικών καταστημάτων.

Αποφάσεις όπως οι παραπάνω υπαγορεύονται από το γενικότερο επίπεδο αντοχών του ΕΣΥ. Μέλη της επιτροπής, υγειονομικοί και νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν καθημερινά σαφές ότι το σύστημα θα συνεχίσει να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και την επόμενη εβδομάδα και τα ποσοστά πληρότητας στις εντατικές θα παραμείνουν υψηλά. Στην αποφόρτιση της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας και ειδικά της Β.Ελλάδας, ενδεχομένως να κληθούν να βοηθήσουν αυτά της Αττικής. Είναι δηλαδή πιθανόν να δούμε και άλλες αεροδιακομιδές από νοσοκομεία της περιφέρειας σε αντίστοιχα των Αθηνών, καθώς το ΕΣΥ στο Λεκανοπέδιο δέχεται πολύ μικρότερες πιέσεις και τα περιθώρια μετατροπής κλινών από non-Covid σε Covid είναι ακόμη σημαντικά.

Πηγή άρθρου www.liberal.gr

You May Also Like

More From Author