Ουκρανία: Ρώσικη πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού

Estimated read time 1 min read

Φωτογραφία αρχείου / Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, μία ημέρα μετά την υπογραφή της πολυαναμενόμενης συμφωνίας από τις δύο εμπόλεμες πλευρές για την εξαγωγή σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας.

«Ο εχθρός επετέθη κατά του εμπορικού λιμανιού της Οδησσού με πυραύλους Cruise Kalibr . Δύο πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας. Δύο έπληξαν υποδομές στο λιμάνι» ανέφερε μέσω Telegram η ουκρανική Επιχειρησιακή Διοίκηση του Νότιου Τομέα.

Νωρίτερα, ο τοπικός κυβερνήτης υποστήριξε 13 ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο και σιδηροδρομικές υποδομές στην περιοχή Κιρόβοχραντ σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και προκαλώντας προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα ένας τομέας της περιφερειακής πρωτεύουσας Κροπιβνίτσκιι να μείνει χωρίς ρεύμα.

Σε δηλώσεις του ο Αντρίι Ραϊκόβιτς είπε πως σκοτώθηκαν δύο φρουροί ασφαλείας σε έναν υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας. Είπε επίσης πως ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν.

Ακολουθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις για τον πόλεμο, που μπαίνει πλέον στον έκτο μήνα.

  • Μαίνονται οι μάχες στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Σφοδρές συγκρούσεις γίνονται το τελευταίο 48ωρο καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν την επίθεσή τους κατά της Ρωσίας στην Χερσώνα, σύμφωνα με βρετανικές στρατιωτικές πληροφορίες.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει drones, οχήματα και εκτοξευτές ρουκετών, ανακοίνωσαν τη μεταφορά βαρέων όπλων αξίας περίπου 270 εκατ. δολαρίων και εξετάζουν την αποστολή μαχητικά αεροσκάφη, η οποία σύμφωνα με τη Μόσχα μπορεί να θεωρηθεί άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος,Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευχαρίστησε την Ουάσινγκτον κάνοντας λόγο για κρίσιμης σημασίας, ισχυρά όπλα, που «θα σώσουν τις ζωές των στρατιωτών μας, θα επιταχύνουν την απελευθέρωση της γης μας από τον Ρώσο επιτιθέμενο».
  • Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν τέσσερα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), που είχαν στείλει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
  • Η Ουκρανία έχει διαθέσιμα προς πώληση σιτηρά αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα έχει επίσης την ευκαιρία να πουλήσει την τρέχουσα σοδειά, δήλωσε χθες ο Ζελένσκι στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη.  
  • Η Rosneft και η Gazprom θα μπορούν να μεταφέρουν πετρέλαιο σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο προσαρμογής των κυρώσεων της Ε.Ε. με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.
  • Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Scope υποβάθμισαν χθες την ουκρανική οικονομία μειώνοντας την πιστοληπτική αξιολόγησή της κατά μία βαθμίδα, αφού το Κίεβο ξεκίνησε το «πάγωμα» πληρωμών του χρέους της.
  • Η Λιθουανία ήρε την απαγόρευση της σιδηροδρομικής μεταφοράς εμπορευμάτων προς και από το Καλίνινγκραντ, το ρωσικό έδαφος ανάμεσα στη χώρα της Βαλτικής και την Πολωνία, μετέδωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author