Ολα τα πιθανά σενάρια εξετάστηκαν από το ΚΥΣΕΑ

Estimated read time 1 min read

Με την προσοχή στραμμένη στην Καμπούλ για λόγους ανθρωπιστικούς, το βλέμμα εστιασμένο στα ανατολικά σύνορα για προφανείς λόγους εθνικής σημασίας, καθώς και με τη μέγιστη δυνατή ενεργοποίηση όλων των διπλωματικών διαύλων για υπερεθνικό σχεδιασμό και συντονισμό δράσεων, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί διαρκώς όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Χθες, σε έκτακτη ειδική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού έγινε ακριβώς «αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν» και όπως υπογραμμίστηκε, «προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις». 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη συνεδρίαση έγινε διεξοδική ανάλυση των δεδομένων που μεταξύ άλλων περιελάμβανε τα εξής σημεία: η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν εμπνέει άμεσα ανησυχία καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες προσφυγικές ροές, ενώ οι γειτονικές χώρες όπως το Ιράν έχουν κλείσει τα σύνορά τους. Κάτι ανάλογο ενδέχεται να κάνει και η Τουρκία. Παράλληλα, η Ελλάδα αναμένει τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε., που όπως είπε ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοσέπ Μπορέλ, θα ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με τους Ταλιμπάν ώστε να αποφευχθεί μια νέα προσφυγική κρίση παρόμοια με αυτή του 2015, όταν 570.000 Αφγανοί είχαν ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη.

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο, την περίπτωση δηλαδή που υπάρξει νέο κύμα προσφύγων. Η ετοιμότητα στον Εβρο είναι ήδη μεγάλη από τον Μάρτιο του 2020 και δεν έχει χαλαρώσει. Οπως επισημαίνει ωστόσο στην «Κ» κυβερνητική πηγή, εάν αυτή τη στιγμή είναι στο 98% θα πάει στο 100%, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στα θαλάσσια σύνορα. Την ίδια ώρα, ολοκληρώνεται ο φράχτης στον Εβρο, ενώ η ήδη εξαγγελθείσα πολιτική προσλήψεων νέων συνοριοφυλάκων έρχεται στο κατάλληλο χρονικό σημείο, καθώς μπορεί να ενισχύσουν την άμυνα της χώρας. Παράλληλα, Ενοπλες Δυνάμεις και Ελληνική Αστυνομία είναι σε αυξημένη επιφυλακή. Χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση που αναφέρει ότι «οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα». 
Για την πτυχή αυτή, ο κ. Μηταράκης χθες σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν δέχεται να είναι πύλη εισόδου για παράτυπες ροές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ίδια ανακοίνωση μετά το ΚΥΣΕΑ υπογραμμίζει πως «τον συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών πραγματοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών». 

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τις εξαιρετικά άσχημες συνθήκες που επικρατούν στην αφγανική πρωτεύουσα, και οι οποίες καθιστούν ιδιαιτέρως δύσκολες έως και απαγορευτικές τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να φυγαδεύσει ξένους υπηκόους ή και Αφγανούς που είχαν κάποιας μορφής συνεργασίες με τις δυτικές δυνάμεις τα προηγούμενα χρόνια, αργά το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό πως επιτεύχθηκε ο απεγκλωβισμός προσώπου ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.

Η κ. Σακελλαροπούλου

«Αυτές τις μέρες που ο τρόμος κυριαρχεί στο Αφγανιστάν, ο νους και η καρδιά μας βρίσκεται κοντά στις γυναίκες της χώρας, αυτές που είναι στο στόχαστρο των Ταλιμπάν», αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και μεταξύ άλλων προσθέτει: «Οι απελπισμένες φωνές αυτών των γυναικών ζητούν στήριξη και ελπίδα, ένα χέρι σωτηρίας που θα απομακρύνει τις ίδιες και τα παιδιά τους από τον ζόφο, από το σκοτάδι που θα τις μεταμορφώσει σε σκιές, αν δεν τις αφανίσει ολοκληρωτικά. Φωνές που ηχούν σήμερα στα αυτιά μας είναι χρέος μας να μην τις αγνοήσουμε».

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author