Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Πανσίρ και ελέγχουν όλη τη χώρα – Μαρτυρίες για «φρικτές θηριωδίες»

Estimated read time 1 min read

Στα χέρια των Ταλιμπάν έπεσε και η κοιλάδα Πανσίρ, όπου τοπικές δυνάμεις αντιστέκονταν στο ισλαμιστικό κίνημα και με αυτό τον τρόπο έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν την ώρα που υπάρχουν μαρτυρίες για «φρικτές θηριωδίες». 

Την είδηση ανέφεραν ανέφεραν σήμερα τρεις πηγές των Ταλιμπάν με τους πανηγυρισμούς στην Καμπούλ να είναι εκκωφαντικοί από τους ήχους των όπλων.

Το Πανσίρ είναι η επαρχία που αντιστεκόταν ακόμη στους Ταλιμπάν, μετά την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης.

«Με τη χάρη του Αλλάχ του Παντοδύναμου, έχουμε τον έλεγχο ολόκληρου του Αφγανιστάν. Οι ταραχοποιοί νικήθηκαν και η Πανσίρ βρίσκεται τώρα υπό τη δική μας διοίκηση», δήλωσε ένας διοικητής των Ταλιμπάν.

Δεν ήταν άμεσα δυνατό να επιβεβαιωθούν οι αναφορές.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ, ένας από τους ηγέτες των δυνάμεων της αντίστασης, τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό Tolo News ότι είναι ψευδείς οι αναφορές ότι εγκατέλειψε τη χώρα. Μιλώντας σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι, το Shamshad News, διέψευσε επίσης ότι η Πανσίρ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος Μπιλάλ Καρίμι τόνισε επίσης ότι οι Ταλιμπάν έχουν τον πλήρη έλεγχο της αφγανικής επαρχίας Πανσίρ στο Αφγανιστάν

«Η Πανσίρ εισήλθε στον πλήρη έλεγχο του Ισλαμικού Εμιράτου», είπε με ανάρτηση στο twitter.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στην Καμπούλ, μετέδωσε επίσης την είδηση, τονίζοντας ότι νωρίτερα σημειώθηκαν στην επαρχία σφοδρές μάχες.

Μια πηγή στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Καμπούλ τόνισε επίσης ότι η Πανσίρ καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν.

«Η επαρχία Πανσίρ έπεσε, όλοι οι άνθρωποι ή στρατιώτες της αντίστασης αιχμαλωτίστηκαν από τους μαχητές, ο (αντιπρόεδρος) Αμρουλάχ Σάλεχ και ο (αρχηγός της αντίστασης) Αχμάντ Μασούντ τράπηκαν σε φυγή», είπε η πηγή.

Μαρτυρίες για φρικτές θηριωδίες από τους Ταλιμπάν

Η πρεσβεία του Αφγανιστάν στην Μόσχα, έκανε τις πρώτες της δηλώσεις μετά την αλλαγή εξουσίας στην Καμπούλ, ανακοινώνοντας ότι λαμβάνει πολλές μαρτυρίες για «φρικτές θηριωδίες των Ταλιμπάν».

«Η κοινή γνώμη του Αφγανιστάν είναι σοκαρισμένη με αυτά που συντελούνται στην χώρα. Η πρεσβεία λαμβάνει πολλές επιστολές με παραπομπές σε βίντεο με φρικτές ενέργειες των Ταλιμπάν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει και να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν» αναφέρεται στην επιστολή της πρεσβείας του Αφγανιστάν, που βρίσκεται στην διάθεση του πρακτορείου Ria Novosti.

Η διπλωματική αποστολή του Αφγανιστάν είχε δηλώσει νωρίτερα στο Ria Novosti ότι μέχρι να αποσαφηνισθεί η κατάσταση δεν θα σχολιάζει τα γεγονότα στην χώρα. Παράλληλα η πρεσβεία συνέχισε να εργάζεται παρέχοντας προξενικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας της.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Φωτογραφίες Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή άρθρου www.newsit.gr

You May Also Like

More From Author