Οι παράγοντες που θα κρίνουν το σχέδιο για το Πάσχα – Εξετάζονται μετακινήσεις με έλεγχο

Estimated read time 1 min read

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα διαμορφωθούν μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου αναμένουν κυβέρνηση και ειδικοί, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων.  Ωστόσο, όλες οι πλευρές ξεκαθαρίζουν ότι αν υπάρξει νέα επιδείνωση, τότε η μικρή χαλάρωση θα σταματήσει και θα επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς.

Στο τραπέζι βρίσκονται πλέον και οι σχεδιασμοί για το Πάσχα. Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι θα πρέπει να ζυγίσουμε την ψυχική κόπωση των πολιτών αλλά και τα μέτρα δημόσιας υγείας. «Αν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση πέρυσι δεν νομίζω να πηγαίναμε σε ανοίγματα αλλά αυτή την στιγμή ζυγίζουμε μια μεγάλη κούραση του κόσμου δεν το αποκλείω αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Χθες, ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου είχε πει ότι αν υπάρξει αποκλιμάκωση, τότε θα μπορούσαν να επιτραπούν μετακινήσεις με έλεγχο – τεστ. Μέτρα θα ληφθούν και για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, όπου η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θέλει να υποβάλλονται οι πολίτες σε self test πριν ταξιδέψουν με πλοίο.

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, επόμενος στόχος είναι η εκπαίδευση. Ο κ. Μαγιορκίνης θεωρεί αρκετά πιθανό την επιστροφή των μαθητών Λυκείου στα σχολεία στις 12 Απριλίου. Ήδη, η κυβέρνηση επιστρατεύει από την Παρασκευή τα self test, ως εργαλείο για τον περιορισμό της πανδημίας.




Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-caf54vhdj1ep-se)

Για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Ο επίκουρος καθηγητής αναφέρθηκε επίσης και στην αναστολή του λιανεμπορίου σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, λόγω της επιδημιολογικής εικόνας. Όπως είπε, οι συγκεκριμένες περιοχές βρίσκονται στο μικροσκόπιο εδώ και αρκετό καιρό.

Αν και η εισήγηση αφορούσε το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, η επιτροπή χρειάστηκε να συνεδριάσει εκτάκτως για τις συγκεκριμένες περιοχές, κάτι που δεν αποκλείεται να ξαναγίνει. «Τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκός αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το RT δεν έχει φανεί να κάμπτεται με την λήψη των μέτρων μέχρι στιγμής σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους σε συνδυασμό με την χαμηλή ελαστικότητα που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε αυτές τις πόλεις», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε στο MEGA ότι το λιανεμπόριο δεν προσθέτει πολύ στην επιδημιολογική φόρτιση, ενώ εξήγησε ότι υπάρχει και αλλαγή στρατηγικής όσον αφορά στη χρήση των τεστ.




Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-caf43f5xd8ux-sf)

Αναφορικά με τις τρεις περιοχές, όπου τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν ήταν εύκολη απόφαση, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση του ΕΣΥ οδήγησαν σε αυτήν. Σε κάθε περίπτωση, προειδοποίησε ότι αν υπάρξει ανάγκη, υπάρχει εκ νέου πρόβλεψη για κλείσιμο του λιανεμπορίου, κάτι όμως που πρέπει να αποφευχθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Νέος συνωστισμός με… κοκτέιλ – Επέμβαση της ΕΛΑΣ

Πέτρος Φιλιππίδης: Η επόμενη μέρα και ο εισαγγελέας

Άνδρος: «Θα βάλω φωτιά» είχε απειλήσει πρόεδρος κοινότητας διαφωνώντας με τους δασικούς χάρτες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author