Οι λύσεις που εξετάζονται για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Estimated read time 1 min read

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση καθώς η επιδιωκόμενη λύση θα συνδυάζει τροποποιήσεις στην ποινική και την εκλογική νομοθεσία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προανήγγειλε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή την επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα της διάταξης που προβλέπει στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων σε κατάδικους για εγκληματική οργάνωση. Επίσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος τόνισε ότι αναζητούνται αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία ώστε να εισαχθούν κωλύματα-ασυμβίβαστα για υποψηφίους σε εθνικές εκλογές, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μπούγας υπογράμμισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η νομοθετική αντιμετώπιση του θέματος.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο «Πρώτο Θέμα» ότι η νέα ρύθμιση δεν πρέπει να παρασυρθεί από το κλίμα της συγκυρίας καθώς απαιτεί προσεκτική μελέτη προσδιορίζοντας τη νομοθέτησή της σε επόμενο χρόνο.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η εξίσωση περιλαμβάνει δύο βασικά προβλήματα: το ζήτημα της αναδρομικότητας και της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης. Η νέα ρύθμιση για την αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων θα πρέπει να καταλαμβάνει και το διάστημα από τον Ιούνιο του 2019, όταν και ψηφίστηκαν οι Ποινικοί Κώδικες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να έχει εφαρμογή και για τα στελέχη της Χ.Α. Ωστόσο, σύμφωνα με το Ποινικό Δίκαιο, υπερισχύει πάντα ο ευμενέστερος νόμος (δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ). Ο συγκεκριμένος σκόπελος ίσως ξεπεραστεί με νομοθετικό bypass μέσω του Προεδρικού Διατάγματος για την εκλογική νομοθεσία.

Επιπροσθέτως, η συνταγματική επιταγή του άρθρου 51 ορίζει ότι ο περιορισμός του εκλογικού δικαιώματος μπορεί να επιβληθεί μόνο μετά από αμετάκλητη ποινική καταδίκη. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν ξεπεραστεί το ζήτημα της αναδρομικότητας, η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων στα ηγετικά στελέχη της Χ.Α. θα επιβληθεί μετά την οριστική εκδίκαση και των πιθανών εφέσεων. Η διέξοδος σε αυτή την περίπτωση ίσως περνά μέσα από την προσεκτική και στοχευμένη εισαγωγή κωλυμάτων που θα αφορούν κόμματα και όχι -τουλάχιστον άμεσα- φυσικά πρόσωπα.

Υπό αυτό το περιοριστικό πλαίσιο που θέτουν τα συγκεκριμένα προβλήματα, ένα από τα πιθανά σενάρια λύσης προβλέπει την εισαγωγή διευκρινιστικών οδηγιών και καθαρών κωλυμάτων που θα επιτρέψουν στον Αρειο Πάγο κατά τον προληπτικό έλεγχο που διεξάγει να απορρίπτει κομματικούς συνδυασμούς όταν συνδέονται με συγκεκριμένους ποινικούς.

Σε αυτή την περίπτωση, θα αποτραπεί η συμμετοχή των Χρυσαυγιτών σε εκλογές και υπό άλλον πολιτικό μανδύα. Επίσης, μία από τις σκέψεις που έχουν πέσει στο τραπέζι αλλά με λιγότερες πιθανότητες υιοθέτησης είναι η εισαγωγή ρύθμισης που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για την άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών δικαιωμάτων σε έγκλειστους για συγκεκριμένα βαριά αδικήματα.

Πάντως, την ίδια ώρα τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών ετοιμάζουν και μόνιμες ρυθμίσεις οι οποίες, ακόμα κι αν δεν συμπεριλάβει τα συγκεκριμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής, να ισχύουν για τους μελλοντικούς μιμητές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσιάρας έχει ήδη λάβει εισηγήσεις από τα μέλη της επιτροπής που συνέστησε για την παρακολούθηση του Ποινικού Κώδικα για την επαναφορά της διάταξης την οποία κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία προέβλεπε αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για όσους συμμετέχουν και διευθύνουν εγκληματική οργάνωση. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών μελετά αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία ώστε να εισαχθούν σειρά αδικημάτων ως κωλυμάτων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

Ειδήσεις σήμερα: 

Παιδική πορνογραφία μέσω Instagram – Το παίζουν μάνατζερ και παρασύρουν 12χρονες

Ελεωνόρα Ζουγανέλη – Σπύρος Δημητρίου: Παραδοσιακός γάμος με καΐκι και συνοδεία μουσικών

Μαντάμ Κλοντ: Η αυταρχική επικεφαλής του πιο exclusive οίκου ανοχής της Γαλλίας… μισούσε το σεξ!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author