Οι κρίσιμες ημερομηνίες και πότε θα ριφθεί οριστικά ο κύβος για lockdown

Estimated read time 1 min read

Δεν τίθεται θέμα lockdown ή νέων περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους: Τη φράση αυτή επαναλαμβάνουν στελέχη της κυβέρνησης σε κάθε ευκαιρία, ενώ το Μαξίμου παρακολουθεί με αγωνία τον αριθμό των θυμάτων και των διασωληνώσεων, ελπίζοντας να αντέξει το ΕΣΥ το 4ο κύμα κορονοϊού.

Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύβος για νέα μέτρα θα ριφθεί οριστικά μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Εάν δεν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο, δηλαδή δεν αρχίσει να αποκλιμακώνεται η κατάσταση μετά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, στις 13 με 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να ληφθούν και να ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ποιες θα είναι όμως αυτές; Εφόσον η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε κανονικό lockdown πριν τα Χριστούγεννα (με την προϋπόθεση φυσικά ότι η κατάσταση δεν θα έχει ξεφύγει εντελώς), μένει μόνο η λήψη νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Στο τραπέζι του Μαξίμου έχει τεθεί εδώ και καιρό το πλήρες μπλόκο σε ανεμβολίαστους, αλλά η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε αποφάσεις, που σίγουρα θα προκαλούσαν και αντιδράσεις. Πλήρες μπλόκο θα σήμαινε άλλωστε ότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούσαν να μπουν ούτε με rapid test και στα εμπορικά καταστήματα, την ώρα που η κυβέρνηση ήδη αντιμετωπίζει την οργή των καταστηματαρχών.

Και υπάρχει και το θέμα των σούπερ μάρκετ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χθες δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόσβασης και στα σούπερ μάρκετ με rapid test, “εάν το εισηγηθεί η επιτροπή”. Όμως μέλη της κυβέρνησης έχουν στο παρελθόν υποστηρίξει ότι δεν μπορείς να αποκλείσεις τους ανεμβολίαστους που δεν επιθυμούν ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για rapid test από τα σούπερ μάρκετ. Και στην πραγματικότητα φαίνεται πως η κυβέρνηση κρατά ανοιχτή τη σχετική συζήτηση κατόπιν των πιέσεων του λιανεμπορίου, που καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η πιο δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση παραμένει όμως η Εκκλησία. Η επόμενη Κυριακή θα είναι ένα crash test, καθώς η Ιερά Σύνοδος αρνήθηκε να βοηθήσει στο ζήτημα του ελέγχου των rapid test των ανεμβολίαστων πιστών. Στη ΝΔ φοβούνται ότι θα χάσουν προς τα δεξιά εάν πάνε σε σύγκρουση με τους θρήσκους ψηφοφόρους. Το 20% των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών όμως συχνά συνδέεται με παρα- θρησκευτικούς κύκλους και είναι η ομάδα υψηλότερου κινδύνου. Τίθεται επομένως το ερώτημα πως θα εορτασθούν τα Χριστούγεννα.

Σημειωτέον πάντως ότι εάν συνεχιστούν οι εκατόμβες θυμάτων, δηλαδή εάν ξεπερνά καθημερινά ο αριθμός των νεκρών τους 100, η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επιμείνει στην απόφαση της να μην προχωρήσει σε κανενός είδους lockdown. Αυτή είναι όμως η απόφαση της αυτή τη στιγμή. Αλλά όπως η ίδια η κυβέρνηση λέει, η πανδημία είναι δυναμική και το ίδιο και η αντιμετώπιση της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author