Οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στην περιοχή του Ντονμπάς λέει το ρωσικό επιτελείο

Estimated read time 1 min read

Ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της κύριας επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Σ. Ρουντσκόι, δήλωσε ότι οι βασικοί στόχοι της πρώτης φάσης της επιχείρησης «έχουν γενικά επιτευχθεί», και πλέον αυτή θα επικεντρωθεί στο Ντονμπάς, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».

«Το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει σημαντικά μειωθεί, κάτι που καθιστά δυνατό να επικεντρώσουμε τις βασικές μας προσπάθειες στο να επιτύχουμε τον κύριο στόχο μας, την απελευθέρωση του Ντονμπάς», πρόσθεσε.

Το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» έσπευσε να εκτιμήσει ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση μπορεί να υποδεικνύει ότι η Ρωσία ενδεχομένως επιλέγει πιο περιορισμένους στόχους, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας.

Πάντως, ο Σ. Ρουντσκόι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εισβάλει ο ρωσικός στρατός και σε άλλες πόλεις. «Η εισβολή στις ουκρανικές πόλεις που έχουν αποκλειστεί από τα ρωσικά στρατεύματα είναι πιθανή, αλλά ο κύριος στόχος είναι η πλήρης απελευθέρωση του Ντονμπάς», είπε.

Ο Ρώσος στρατηγός ανακοίνωσε πως οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές ελέγχουν το 93% του Λουχάνσκ και το 54% του Ντονέτσκ, ενώ «η απελευθέρωση της πόλης της Μαριούπολης συνεχίζεται».

Σύμφωνα με τον Σ. Ρουντσκόι, «υπήρχαν δύο επιλογές» για τον ρωσικό στρατό. Η πρώτη ήταν να περιοριστούν οι ενέργειες μόνο εντός του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, αλλά τότε το Κίεβο θα αναπλήρωνε συνεχώς τις ουκρανικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις σε αυτές τις δύο περιοχές. «Ως εκ τούτου, επιλέχθηκε η δεύτερη επιλογή, η οποία προβλέπει ενέργειες σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας», για την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της», είπε.

«Η εξέλιξη της επιχείρησης επιβεβαίωσε ότι αυτή η απόφαση ήταν η σωστή» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως «οι αεροπορικές δυνάμεις και το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας έχουν πλέον καταστραφεί σχεδόν εξ ολοκλήρου», ενώ «το ναυτικό της χώρας έχει πάψει να υπάρχει».

Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος γενίκευσης της σύγκρουσης ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και τη Ρωσία παραμένει, όπως μαρτυρούν οι εκατέρωθεν προειδοποιήσεις και κυρίως οι πολεμικές προετοιμασίες. 

Ο Σ. Ρουντσόι επανέλαβε ότι η Ρωσία θα αντιδράσει αμέσως σε κάθε προσπάθεια να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. 

(Με πληροφορίες από «Interfax», «Reuters», ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή άρθρου www.902.gr

You May Also Like

More From Author