Οι διμερείς και διεθνείς σχέσεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα

Estimated read time 1 min read

Άνγκελα Μέρκελ – Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλάροπούλου, με την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο προεδρικό Μέγαρο. Η Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται από την Πέμπτη την Ελλάδα, στο τελευταίο της ταξίδι στην Αθήνα ως καγκελάριος, ερχόμενη από την Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έφτασε στις 10.15 στο προεδρικό Μέγαρο όπου την υποδέχθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμά της, από τις 10.50, συναντιέται με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών για διμερή, ευρωπαϊκά και θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά τη συνάντησή τους, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ είναι υψηλού συμβολισμού», καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, ενώ θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η ενεργειακή κρίση, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Άλλα θέματα θα είναι οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο

Υποδεχόμενη την Άνγκελα Μέρκελ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τη χαρακτήρισε «σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σε μεγάλο μέρος την πολιτική της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης για σχεδόν 2 δεκαετίες». 

«Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια είμαι σίγουρη ότι σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις αλλά σας πρόσφερε και την ικανοποίηση να συμβάλλατε προσωπικά στην αντιμετώπιση καταστάσεων δύσκολων για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια», πρόσθεσε. 

Και σημείωσε:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για τις προσπάθειες που κάνατε για την ενίσχυση και την διαφύλαξη των διμερών μας σχέσεων και για την σταθερά φιλεοευρωπαϊκή σας στάση για μια σειρά από ζητήματα που έθεσαν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή. Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα που κλήθηκε να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και η Ελλάδα αισθάνθηκε, αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι». 

«Νομίζω όμως ότι το διάστημα που κύλησε και οι εμπειρίες που βιώσαμε σε αυτή την περίοδο συνέβαλλαν στην αλληλοκατανόηση και στην άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε την συνοχή της. Προσβλέπουμε στην στήριξη της Γερμανίας στα εθνικά μας θέματα και προσβλέπουμε στον διάλογο πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο προϋπόθεση για διάλογο είναι να υπάρχει καλή διάθεση», κατέληξε. 

Τέλος, της ευχήθηκε, τώρα που θα αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, να απολαύσει ανθρώπινες στιγμές με τους δικούς της ανθρώπους. 

Η Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, σημείωσε τη χαρά της που η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι γυναίκαι, σημειώνοντας ότι «θα γίνει κανονικότητα αυτό να υπάρχουν γυναίκες στην πολιτική». 

Όσον αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών, «που έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα αλλά εδράζονται σε στέρεες βάσεις. πάντα ο διάλογος ήταν το κλειδί για την αναζήτηση και εύρεση λύσης. Βέβαια οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά. Είχαμε την αποσταθεροποίηση του ευρώ και τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν σε όλες τις χώρες και την Ελλάδα αλλά το μεγάλο θέμα ήταν το μεταναστευτικό. Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία που ήταν μια διαφορετική τύπου πρόκληση». 

«Για την Ελλάδα που είχε περάσει δυσκολίες ήταν καλό που δημιουργήσαμε το ταμείο ανάκαμψης. Αυτό που μας έδωσε δύναμη αυτό το διάστημα ήταν γεγονός ότι πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί. Και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι και η βασική αίσθηση που πρέπει να έχουμε. Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ. 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author