Οικονομικό deal Σερβίας – Κοσόβου με… μεσάζοντα τον Τραμπ

Estimated read time 1 min read

Βελιγράδι και Πρίστινα έδωσαν τα χέρια στον Λευκό Οίκο παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ, ανοίγοντας μία συμφωνία η οποία προβλέπει την πλήρη εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Το deal επετεύχθη με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, πλαίσιο της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Τραμπ για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, υπό τη… σκέπη της Αμερικής. Την συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι ενώ επικυρώθηκε και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Έγινε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στα ΜΜΕ της χώρας του, εξηγώντας ότι το Σύμφωνο των δύο χωρών προβλέπει την ελεύθερη διακίνηση πολιτών, εμπορευμάτων και κεφαλαίων, τη νυλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής με την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ όπως και την διευθέτηση του ζητήματος έλεγχου των ενεργειακών πηγών στο βόρειο Κόσοβο με επιδιαιτησία των ΗΠΑ. Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει μορατόριουμ ενός έτους στα αιτήματα του Κοσόβου για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι χαιρέτισε την συμφωνία και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Σερβία.



Πηγή άρθρου www.documentonews.gr

You May Also Like

More From Author