Ξεκινάει η τρίτη δόση στην Ελλάδα – ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Estimated read time 1 min read

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει στη χώρα μας η διαδικασία για την τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της νόσου Covid-19. 

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η τρίτη δόση θα αφορά σε mRNA εμβόλια και στοχεύει να θωρακίσει όσους ακόμα παραμένουν ευάλωτοι, λόγω αδυναμίας ανάπτυξης αντισωμάτων ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση στον ιό.

Σημείωσε ότι την τρίτη δόση θα κάνουν μεταμοσχευμένοι ασθενείς, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, άτομα με HIV λοίμωξη και άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Συγκεκριμένα, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης των mRNA εμβολίων της Pfizer και της Moderna αλλά και μετά τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca αλλά και του μονοδοσικού εμβόλιου της Johnson and Johnson.

Όλοι όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν τον Αύγουστο, θα πρέπει αρχές Σεπτεμβρίου να κλείσουν ραντεβού και να προχωρήσουν στην τρίτη δόση του εμβολίου. Πρόκειται για μία μεγάλη ομάδα ασθενών που σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Θεοδωρίδου περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσοι νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Επίσης τρίτη δόση θα πρέπει να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μία άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. Η τρίτη δόση όπως εξήγησε κ. Θεοδωρίδου θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου. Τόνισε δε, ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο βασικός εμβολιασμός.

Aρχές Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού για τους ανοσοκατεσταλμένουe ασθενείς ώστε να κάνουν την τρίτη επαναληπτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, θα ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε, η ακριβής ημερομηνία θα δοθεί στη δημοσιότητα στην επόμενη ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ενώ η διαδικασία θα είναι απλή, ουσιαστικά η ίδια με τον αρχικό εμβολιασμό.

Οι ενδιαφερόμενοι που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία θα μπαίνουν στην πλατφόρμα τους με τον ΑΜΚΑ τους και θα κλείνουν το ραντεβού τους. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς στη χώρα, έχουν γίνει 11.160.000 πρώτες δόσεις, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 5.615.000 πολίτες, ποσοστό 53,5% του συνολικού πληθυσμού.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author