Να προτιμούμε το e-shopping από τα σούπερ μάρκετ, είναι πιο ασφαλές

Estimated read time 1 min read

Έκκληση στους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ να αυξήσουν το προσωπικό που ασχολείται με τη μεταφορά προϊόντων  στα σπίτια των καταναλωτών κάνει η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μετά και τις τελευταίες μελέτες που έρχονται από το εξωτερικό και σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, τα σούπερ μάρκετ εμφανίζονται ως εστίες μετάδοσης  του κορωνοϊού. Αν και στη χώρα μας τέτοια μελέτη δεν υπάρχει προς το παρόν, τα στοιχεία από πρόσφατη μελέτη στη Βρετανία την περίοδο της καραντίνας και συγκεκριμένα από 9 μέχρι 15 Νοεμβρίου δείχνουν ότι το 18% των κρουσμάτων προήλθαν από επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας  Αθηνά Λινού εξήγησε στο protothema.gr: «Όντως υπάρχει μια ανάλυση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας , η οποία παρουσιάζει ότι την εβδομάδα από 9 μέχρι 15 Νοεμβρίου το 18% των κρουσμάτων προήλθαν από επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ και το 12% από μαθητές Γυμνασίου.Αυτό είναι ανησυχητικό και μάλιστα συμπίπτει να έχει δημοσιευτεί πριν λίγο καιρό και μια μελέτη του Χάρβαρντ  για τη Βοστώνη στις ΗΠΑ που αφορούν εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ  σύμφωνα με την οποία ,το 20% των εργαζομένων ήταν θετικοί και μάλιστα πέντε φορές πιο συχνά θετικοί ήταν οι εργαζόμενοι που ερχόντουσαν σε επαφή με πελάτες .

Έχω δύο πράγματα να παρατηρήσω: το ένα είναι ότι στην Αγγλία, αυτές οι μετρήσεις αφορούν περίοδο που ίσχυε το lockdown. Το lockdown άρχισε στην Αγγλία στις 5 Νοεμβρίου επομένως οι άλλες πηγές διάδοσης όπως τα εστιατόρια και παμπς δεν λειτουργούσαν.Και ίσως για αυτό έρχονται πρώτα τα σούπερ μάρκετ. Στην Αμερική είναι εντυπωσιακό ότι οι εργαζόμενοι ερχόντουσαν σε επαφή με τους πελάτες οπότε μπορεί να γίνεται ένας φαύλος κύκλος. Οι πελάτες έρχονται να ψωνίσουν , μεταδίδουν τον ιό στους εργαζόμενους και οι εργαζόμενοι στους επόμενους πελάτες» λέει στο protothema.gr  και συνεχίζει:

«Αυτή τη  στιγμή αυτό που θα σύστηνα  και κάνω έκκληση στους διευθυντές και ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ είναι να αυξήσουν στο μέγιστο και να διευκολύνουν τη διανομή των τροφίμων ή των προϊόντων κατ οίκον. Και από όσο γνωρίζω,στην Αθήνα από τότε που ξεκίνησε ο κορωνοϊός, αυτό έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο και μπορεί να χρειάζεται και μια εβδομάδα για να σου κάνουν ντελίβερι ενώ πριν ήταν θέμα ωρών. Πρέπει να αυξήσουν τους εργαζόμενους για να μπορούν να καλύπτουν αυτή τη ανάγκη του κόσμου έτσι ώστε να μειώσουμε τις επαφές. Με αυτό τον τρόπο και οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ θα προστατευτούν γιατί δεν θα έρχονται σε επαφή με μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αλλά και ο πληθυσμός θα προστατευθεί.

Είναι πιθανό να συμβαίνει αυτό και στην Ελλάδα αλλά δεν υπάρχουν μελέτες που να το δείχνουν ενώ  θα έπρεπε να ληφθούν δείγματα από τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ γιατί βρίσκονται σε κίνδυνο και οι ίδιοι» επισήμανε στο protothema.gr η καθηγήτρια επιδημιολογίας ,Αθηνά Λινού.

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διεξήχθη η μελέτη, καταγράφηκαν 128.808 κρούσματα του ιού και ο πιο συχνός χώρος που επισκέπτονταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν τα σούπερ μάρκετ. Ακολουθούσαν τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Διευκρινίσεις αναφορικά με την έρευνα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας για τη μετάδοση  του ιού σε σούπερ μάρκετ και δημοτικά σχολεία έδωσαν κατά τη χθεσινή  τους ενημέρωση ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα o Γκίκας  Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέσα από την Βρετανική έρευνα αυτό που προκύπτει είναι ότι εφαρμογή track and trace που έκανε ανάλυση στοιχείων για το πού βρέθηκαν οι άνθρωποι τις  τελευταίες πέντε μέρες πριν βγουν θετικοί στον κορονοϊό έδειξε ότι το 20% είχε επισκεφθεί το σούπερ μάρκετ, ένα άλλο 15% δημοτικά σχολεία κοκ, ενώ ο οργανισμός Public Health of England ανέφερε επ΄αυτών των δεδομένων ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος κόλλησε εκεί.

Σε μια δεύτερη ανάλυση έγινε σαφές ότι ενώ ο κόσμος πηγαίνει συχνά σε αυτούς τους χώρους, το πιο συχνό μέρος που έγινε η μετάδοση είναι εντός των νοικοκυριών είπε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πώς διαβάζουμε τις μελέτες για να μη δημιουργούνται πλασματικές εικόνες» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ή απόδειξη μέσα από τις χιλιάδες ιχνηλατήσεις που έχουν γίνει για συρροές ή επιδημιολογικά clusters σε σούπερ μάρκετ ή σχολεία.

Ειδήσεις σήμερα

Άγρια συμπλοκή στα Καμίνια: Αδίστακτος Πακιστανός πίσω από τη σφαγή με τον ένα νεκρό

Προς παράταση καραντίνας και «σιωπηρά» Χριστούγεννα λόγω πανδημίας

Pfiser και BioNTech έτοιμες να ρίξουν στην αγορά το εμβόλιο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author