«Να μην κάνουμε το ίδιο λάθος βιαστικής επιστροφής στη λιτότητα»

«Τα διδάγματα από την προηγούμενη οικονομική κρίση μπορούν να μας βοηθήσουν» για τη νέα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ότι «δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος» που κάναμε στην προηγούμενη οικονομική κρίση με την βιαστική επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα που προκάλεσε ύφεση.

Παράλληλα, προειδοποίησε για το ρυθμό εμβολιασμού κατά της Covid-19 τονίζοντας την ανάγκη αυτός να επιταχυνθεί σε όλο τον πλανήτη για να αποφευχθεί «μια πανδημία των ανεμβολίαστων».

Ακολουθούν μερικά άλλα από τα θέματα που έθιξε η πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία κατά την οποία αναλύει το «όραμα» της Επιτροπής για τον χρόνο που έρχεται και κατά την  οποία χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να πείσει τους Ευρωπαίους: επικαλέστηκε λόγια σημαντικών ανδρών, παρουσίασε νέες προτάσεις και πρωτοβουλίες, αναγνώρισε τα λάθη της Ε.Ε και έκανε επίκληση στο συναίσθημα παρουσιάζοντας την Ιταλίδα αθλήτρια των παραολυμπιακών Beatrice Vio ως σύμβολο συνέχισης προσπάθειας.

  • Η Ευρώπη θα κάνει το χρέος της για την κλιματική αλλαγή.
  • Συνεργασία με ΝΑΤΟ και με ΗΠΑ, αλλά και μόνη η ΕΕ σε διάφορα επίπεδα (πχ. παραγωγή). Ανοίγουμε συζήτηση για την ευρωπαϊκή Άμυνα και με Μακρόν θα οργανώσουμε Σύνοδο για το θέμα. Επίσης, το μεταναστευτικό δεν μπορεί να μας χωρίζει. Να βρούμε κοινό έδαφος.
  • Υποστηρίζουμε τις σχέσεις με Δυτικά Βαλκάνια, είναι το μέλλον της Ευρώπης
  • Δίνουμε 100 εκατ. ευρώ στους Αφγανούς και άλλη βοήθεια που θα χρειαστεί.
  • Συνεχίσουμε να δουλεύουμε τις πτυχές των σχέσεων με Τουρκία.
  • «Έχε το νου σου στο παιδί». Το 2022 έτος ευρωπαϊκής νεολαίας.
  • Έρχεται ευρωπαϊκό νομοσχέδιο κατά της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών.

Για την πανδημία

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά στην πανδημία η Φον Ντερ Λάιεν υπεραμύνθηκε όσων έχουν γίνει ήδη στην Ευρώπη. Όπως είπε, η Ε.Ε. έχει τα πιο αξιόπιστα εμβόλια στον κόσμο, έχει εμβολιάσει πλήρως το 70% του ενήλικου πληθυσμού της και ηγείται πλέον στον κόσμο, έχει διαθέσει σε τρίτες χώρες 700 εκ. δόσεις εμβολίων σε 130 χώρες -η μόνη ήπειρος που το έπραξε.

Ανακοινώνοντας μια νέα δωρεά άλλων 200 εκατ. δόσεων μέχρι τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως ανησυχεί επίσης για τη διακύμανση των ποσοστών των εμβολιασμενων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Είναι μια επένδυση αλληλεγγύης και είναι επίσης μια επένδυση στην παγκόσμια υγεία», δήλωσε για τη δωρεά των 200 εκατ. Δόσεων, δεδομένου ότι «λιγότερο από το 1% των δόσεων εμβολίων έχουν χορηγηθεί στις φτωχές χώρες». «Η επόμενη χρονιά θα είναι άλλη μια δοκιμασία χαρακτήρα», τόνισε.

«Η πανδημία είναι μαραθώνιος και όχι κούρσα ταχύτητας», τόνισε. «Να συνεχίσουμε προσπάθειες εδώ στην Ευρώπη. Καταγράφονται μεγάλες και ανησυχητικές αποκλίσεις, να διατηρήσουμε αυτήν την πορεία και ώθηση. Υπάρχουν 1,5 δις. επιπλέον δόσεις εξασφαλισμένες».

Επίσης, υπογράμμισε πως η Ένωση πρέπει να προετοιμαστεί για την επόμενη πανδημία, προτείνοντας επένδυση 50 δισ. ευρώ ως το 2027. Ανέφερε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό ως καλό παράδειγμα συνεργασίας και αποκάλυψε ότι 400 εκατ. πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί. Το ευρωπαϊκό σύστημα συνδέεται με 42 χώρες σε 4 ηπείρους.

Στο οικονομικό μέτωπο

Η πρόεδρος της Κομισιόν ισχυρίστηκε ότι η Ε.Ε. κινήθηκε γρήγορα, στηρίζοντας 2,5 εκατ. εταιρίες με 31 εκατ. εργαζόμενους. Μαθαίνοντας από τα λάθη της προηγούμενης κρίσης, όταν χρειάστηκε 8 χρόνια για να φτάσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι σήμερα, το ΑΕΠ της Ευρώπης βρίσκεται ήδη 3 φορές πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η ανάπτυξη της Ε.Ε. σε σχέση με ΗΠΑ και κίνα είναι λίγο μικρότερη, «αλλά είναι μόνο η αρχή», είπε.

Με το Ταμείο Ανάπτυξης θα στηριχθούν άμεσα τα κράτη μέλη. Είναι επίσης σημαντικές οι επενδύσεις στις ψηφιακές δεξιότητες, όπως τόνισε. «Η δική μας απάντηση θα δώσει σαφή κατεύθυνση για αγορά και επενδυτές», υπογράμμισε.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν ξεκινάει ξανά τη συζήτηση για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες. Η συζήτηση αφορά πρωτίστως στην αναθεώρηση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας. Σκοπός να βρεθεί συναίνεση για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε πριν το 2023.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παραγωγή ημιαγωγών και σε τσιπάκια υπολογιστών -και όχι μόνο. «Χρειαζόμαστε να έχουμε αλυσίδα παραγωγής», είπε, μιλώντας για ανεξαρτησία, κυριαρχία και φορολογικά έσοδα.

«Χρειαζόμαστε ποιοτικές θέσεις εργασίες, ικανοποιητικές συνθήκες, καλύτερη υγεία και καλύτερη ισορροπία στη ζωή μας. Ο χρόνος είναι πιο πολύτιμος όταν τον αφιερώνουμε στους ανθρώπους μας. Θα καταθέσουμε νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την φροντίδα», είπε. «Όμως η κοινωνική ισότητα δεν είναι μόνο θέμα χρόνου, αλλά και φορολογικής ισότητας. Είναι θεμιτό οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδη, αλλά αυτό οφείλεται στις υποδομές μας, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην κοινωνική ασφάλιση. Οπότε, ελάχιστη απαίτηση μας είναι να καταβάλουν μια δίκαιη συνεισφορά».

«Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να πατάξουμε την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Καταθέτουμε νόμους που θα αντιμετωπίσουν εταιρίες φαντάσματα βιτρίνες και θα προχωρήσουμε με ένα ελάχιστο ποσοστό φόρου. Ελάχιστο φόρο και για λόγους ισότητας», τόνισε.

Τι είπε για το μεταναστευτικό

Όσο δεν βρίσκουμε κοινό έδαφος για τον τρόπο διαχείρισης της μετανάστευσης, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίσουν να το στοχεύουν, τόνισε.

«Εν τω μεταξύ, οι διακινητές ανθρώπων συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται ανθρώπους μέσω θανατηφόρων διαδρομών στη Μεσόγειο. Τα γεγονότα αυτά μας δείχνουν ότι κάθε χώρα έχει συμφέρον στην οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού μεταναστευτικού συστήματος. Το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο μας δίνει όλα όσα χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε τους διαφορετικούς τύπους καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε», είπε και κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να επιταχύνει τη διαδικασία.

«Αυτό καταλήγει τελικά σε ένα ζήτημα εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών. Εμπιστοσύνη για τους Ευρωπαίους ότι η μετανάστευση μπορεί να διαχειριστεί. Εμπιστοσύνη ότι η Ευρώπη θα ανταποκρίνεται πάντοτε στο διαρκές καθήκον της απέναντι στους πιο ευάλωτους και τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

«Υπάρχουν πολλές έντονες απόψεις για τη μετανάστευση στην Ευρώπη, αλλά πιστεύω ότι ο κοινός τόπος δεν είναι τόσο μακριά. Διότι αν ρωτήσετε τους περισσότερους Ευρωπαίους, θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να δράσουμε για να περιορίσουμε την παράτυπη μετανάστευση, αλλά και να δράσουμε για να παράσχουμε καταφύγιο σε όσους αναγκάζονται να φύγουν. Θα συμφωνούσαν ότι πρέπει να επιστρέψουμε όσους δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Αλλά ότι θα πρέπει να καλωσορίσουμε όσους έρχονται εδώ νόμιμα και συμβάλλουν τόσο ζωτικά στην κοινωνία και την οικονομία μας. Και θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι το θέμα της μετανάστευσης δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για να διχάσει. Είμαι πεπεισμένη ότι υπάρχει τρόπος να οικοδομήσει η Ευρώπη εμπιστοσύνη μεταξύ μας όταν πρόκειται για το μεταναστευτικό».

Για τη Λευκορωσία είπε πως «το καθεστώς στο Μινσκ έχει εργαλειοποιήσει τα ανθρώπινα όντα. Έβαλαν ανθρώπους σε αεροπλάνα και τους έσπρωξαν κυριολεκτικά προς τα σύνορα της Ευρώπης. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτό. Και η γρήγορη ευρωπαϊκή αντίδραση το δείχνει αυτό. Και να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε μαζί με τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία. Και, ας το πούμε αυτό που είναι: πρόκειται για μια υβριδική επίθεση με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης», είπε.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι «αυτά δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα. Είδαμε παρόμοια περιστατικά σε άλλα σύνορα. Και μπορούμε να περιμένουμε να τα ξαναδούμε». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο πλαίσιο των εργασιών μας για τη Σένγκεν, «θα καθορίσουμε νέους τρόπους για να απαντήσουμε σε τέτοιες επιθέσεις και να διασφαλίσουμε την ενότητα στην προστασία των εξωτερικών μας συνόρων».

Εξωτερικές σχέσεις: ΗΠΑ, δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία

«Σε έναν πιο αμφισβητούμενο κόσμο, η προστασία των συμφερόντων σας δεν έχει να κάνει μόνο με την άμυνά μας. Πρόκειται για τη δημιουργία ισχυρών και αξιόπιστων συνεργασιών. Αυτό δεν είναι πολυτέλεια – είναι απαραίτητο για τη μελλοντική μας σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Το έργο αυτό ξεκινά με την εμβάθυνση της εταιρικής μας σχέσης με τους στενότερους συμμάχους μας», τόνισε η Πρόεδρος.

«Με τις ΗΠΑ θα αναπτύξουμε τη νέα μας ατζέντα για την παγκόσμια αλλαγή – από το νέο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας μέχρι την ασφάλεια της υγείας και τη βιωσιμότητα. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ισχυρότερες – μαζί».

Το ίδιο ισχύει, είπε, και για τους γείτονές μας στα Δυτικά Βαλκάνια. «Πριν από το τέλος του μήνα, θα ταξιδέψω στην περιοχή για να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα της δέσμευσής μας στην ενταξιακή διαδικασία. Το οφείλουμε σε όλους εκείνους τους νέους που πιστεύουν σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυξάνουμε τη στήριξή μας μέσω του νέου επενδυτικού και οικονομικού μας σχεδίου, αξίας περίπου του ενός τρίτου του ΑΕΠ της περιοχής. Διότι μια επένδυση στο μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι μια επένδυση στο μέλλον της ΕΕ».

Ερχόμενη στο θέμα της Μεσογείου, τόνισε το εξής: «Θα συνεχίσουμε επίσης να επενδύουμε στις εταιρικές μας σχέσεις σε ολόκληρη τη γειτονιά μας – από την ενίσχυση της δέσμευσής μας στην Ανατολική Εταιρική Σχέση έως την εφαρμογή του νέου θεματολογίου για τη Μεσόγειο και τη συνέχιση των εργασιών για τις διάφορες πτυχές της σχέσης μας με την Τουρκία».

Για το Αφγανιστάν

Σύμφωνα με την πρόεδρο, τα πρόσφατα περιστατικά στο Αφγανιστάν δεν είναι το αίτιο της απαιτούμενης αλλαγής, αλλά ένα σύμπτωμα. «Να είμαστε ξεκάθαροι. Είμαστε στο πλευρό των Αφγανών. Στις γυναίκες και τα παιδιά, τους δικηγόρους, δημοσιογράφους, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαστές που κρύβονται γιατί ξέφυγαν αυτοί που φυλάκισαν. Να τις στηρίξουμε.

»Θα συντονίσουμε όλες μας τις προσπάθειες για να συνεχίσουμε να βοηθάμε το Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες και να αποτρέψουμε το μεγαλύτερο κίνδυνο: το λιμό και την ανθρωπιστική καταστροφή. Θα αυξήσουμε βοήθεια με 100 εκ. ευρώ και θα είναι μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων στο Αφγανιστάν, θα παρουσιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες».

Για το ΝΑΤΟ

Όπως είπε, μετά το Αφγανιστάν, είναι πολλές οι δυσάρεστες ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσουν σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Όμως για περισσότερη άμυνα και ασφάλεια, η λιγότερη συνεργασία δεν είναι απάντηση, τόνισε η πρόεδρος. «Αντίθετα, πρέπει να ενισχύσουμε συνεργασία. Οργανώνουμε κοινή αποστολή με το ΝΑΤΟ, η πρόταση θα έρθει ως το τέλος χρονιάς», αποκάλυψε.

Η ίδια τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί και οφείλει να είναι σε θέση και μόνη της. Και πρέπει να το αποδείξει προσφέροντας σταθερότητα στην άμεση γειτονιά μας, αλλά και τις διάφορες περιοχές. Και ότι η φύση των απειλών είναι μεταβαλλόμενη, και συμπεριλαμβάνει από κυβερνοεπιθέσεις μέχρι τον ανταγωνισμό στο διάστημα. «Η τεχνολογία εξουδετερώνει διαφορές μεταξύ κρατών. Παρακρατικές οργανώσεις δε χρειάζονται πυραύλους για να πλήξουν χώρα. Με ένα λαπτοπ, σμαρτφον ή σύνδεση στο ίντερνετ μπορούν να το κάνουν», είπε.

«Η ΕΕ είναι ένας μοναδικός παράγοντας ασφάλειας. Θα υπάρξουν αποστολές όπου ΝΑΤΟ και ΟΗΕ δε θα παραστούν, αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να είναι εκεί. Οι στρατιώτες μας θα εργάζονται δίπλα σε γιατρούς, δικηγόρους, ακτιβιστές, δασκάλους», σημείωσε.

«Τα καλά νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια οικοσύστημα ευρωπαϊκής άμυνας, τώρα ευρωπαϊκή ένωση της άμυνας. Τελευταία υπάρχει συζήτηση για αποστολές τι χρειαζόμαστε σε στρατεύματα. Αλλά αυτό είναι μέρος της όλης συζήτησης στο μέλλον και μέρος της λύσης θα πω. Το ζήτημα ουσίας γιατί αυτά δεν έφεραν αποτέλεσμα στο παρελθόν. Μπορεί δυνάμεις και να μη μπορεί να τις χρησιμοποιήσει. Υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, όχι δυνατοτήτων. Αν αυτή η πολιτική βούληση καλλιεργηθεί, πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε ΕΕ».

Η Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα ίδρυμα για συλλογική λήψη αποφάσεων που θα συγκεντρώνει πληροφορίες και δεξιότητες. Επίσης, είπε ότι χρειάζεται να βελτιωθεί η διαλειτουριγκότητα μεταξύ των κρατών μελών και να ένας φόρος προστιθέμενης αξίας στον αμυντικό εξοπλισμό που παράγεται στην Ευρώπη. Ανακοίνωσε τέλος ότι επί γαλλικής προεδρίας, θα πραγματοποιήσει με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν Σύνοδο Κορυφής για ευρωπαϊκή άμυνα.

Κράτος Δικαίου, ενδοοικογενειακή βία, ανεξαρτησία ΜΜΕ

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις αξίες της ΕΕ. Και δεν θα αμφιταλαντευτούμε ποτέ σε αυτή την αποφασιστικότητα. Οι αξίες μας διασφαλίζονται από την έννομη τάξη μας και διαφυλάσσονται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι αποφάσεις αυτές είναι δεσμευτικές. Φροντίζουμε να γίνονται σεβαστές. Και το κάνουμε αυτό σε κάθε κράτος μέλος της Ένωσης μας», ανέφερε επίσης η πρόεδρος για το Κράτος Δικαίου, με σαφείς αναφορές σε Ουγγαρία και Πολωνία.

«Ακολουθούμε μια διπλή προσέγγιση του διαλόγου και της αποφασιστικής δράσης. Αυτό κάναμε την περασμένη εβδομάδα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Επειδή οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να βασίζονται στο δικαίωμα σε μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται ισότιμα ενώπιον του νόμου. Παντού στην Ευρώπη. Είτε ανήκετε στην πλειοψηφία είτε στη μειονότητα».

«Ως το τέλος του χρόνου να υποβάλουμε σχέδιο νόμου για προστασία γυναικών από ενδοοικογενειακή βία» είπε για να προσθέσει τα εξής: «Ελευθερία σημαίνει επίσης ελευθερία από το φόβο. Και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πάρα πολλές γυναίκες στερήθηκαν αυτή την ελευθερία. Ήταν μια έντονα τρομακτική εποχή για εκείνες που δεν είχαν πουθενά να κρυφτούν, πουθενά να ξεφύγουν από τους θύτες τους. Πρέπει να ρίξουμε φως σε αυτό το σκοτάδι, πρέπει να δείξουμε τρόπους διαφυγής από τον πόνο. Οι κακοποιητές τους πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Και αυτές οι γυναίκες πρέπει να αποκτήσουν ξανά την ελευθερία και τον αυτοπροσδιορισμό τους».

Η ίδια προανήγγειλε νόμο για την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη τον επόμενο χρόνο. «Οι δημοσιογράφοι δέχονται επίθεση μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Η πληροφορία είναι δημόσιο αγαθό» επεσήμανε.

Για την κλιματική αλλαγή

«Όσα συνέβησαν το καλοκαίρι επαρκούν για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με το κλίμα: δείτε τις πλημμύρες στο Βέλγιο, τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και αλλού. Αν δεν πιστεύουμε στα μάτια μας, ας πιστέψουμε στους επιστήμονες», τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Ηη κλιματική αλλαγή οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, άρα κάτι μπορούμε να κάνουμε… Η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και ο στόχος του 55% ως το 2030. Από πέρσι ως σήμερα καταφέραμε οι στόχοι να γίνουν συγκεκριμένες νομικές δεσμεύσεις, πρώτη μεγάλη οικονομία στον κόσμο με συγκεκριμένη νομοθεσία για να πετύχουμε στόχους αυτούς», είπε.

«Θα τιμωρήσουμε την ρύπανση, θα μειώσουμε την σπατάλη ενέργειας, με ευφυή αυτοκίνητα, καθαρά αεροπλάνα, αλλά και με κοινωνικές φιλοδοξίες, η πράσινη μετάβαση να είναι δίκαιη. Γι αυτό, προτείνω ένα νέο κοινωνικό ταμείο για το κλίμα ύψους 34 εκ. ευρώ για όσους υποφέρουν από κλιματική φτώχεια», συμπλήρωσε.

Στη Γλασκόβη, στη συνάντηση για το κλίμα COP26, θα πρέπει κάθε ήπειρος να παρουσιάσει τα δικά της συγκεκριμένα σχέδια. Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να κάνουν το ίδιο. «Η ΕΕ έχει ηγετικό ρόλο για το κλίμα», επανέλαβε.

Για τη νεολαία

«Όλοι μας ωφεληθήκαμε από κοινωνική πρόοδο και οικονομία. Οφείλουμε για επόμενη γενιά να οικοδομήσει το δικό της μέλλον. Έχουμε νέους μορφωμένους, με δεξιότητες, ταλέντα, κίνητρα. Μια γενιά που θυσιάστηκε για την ασφάλεια των άλλων. Πειραματίζεται, βρίσκει φίλους, ανακαλύπτει το δικό της δρόμο. Τηρεί αποστάσεις, μένει απομονωμένη, προσπαθεί για πάνω από έναν χρόνο…

»Η Ευρώπη χρειάζεται νεολαία της. Να ενθαρρύνουμε αυτούς που δεν τυγχάνουν προστασίας, που δεν έχουν απασχόληση, κατάρτιση. Να προσφέρουμε νέο πρόγραμμα, που θα προσφέρει σε αυτούς τη δυνατότητα επαγγελματικής εμπειρίας σε ένα άλλο κράτος μέλος. Δεξιότητες, γνωριμίες, ευρωπαϊκή ταυτότητα. Γι’ αυτό, το 2022 να είναι το έτος ευρωπαϊκής νεολαίας. Μία χρονιά για τους νέους που έκαναν τόσα πολλά για τους άλλους. Οι νέοι θα δρομολογήσουν συζήτηση για τη δική τους Ευρώπη, θα κάνουν τη δική τους διάσκεψη. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να επιδιώκει την υλοποίηση στόχων που θα προκύψουν», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author