Ναγκόρνο-Καραμπάχ: ”Ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει πόλεμος” – Συνεντεύξεις

Estimated read time 1 min read

Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα τις τελευταίες ώρες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ενώ οι συγκρούσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το βράδυ της Δευτέρας (28/9) άλλοι 26 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, την ώρα που το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πολέμου είναι πιο ορατό από ποτέ.

Μάλιστα, μετά τα τελευταία γεγονότα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τρίτη (27/9) κεκλεισμένων των θυρών, για να εξετάσει τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι δύο πλευρές σφυροκοπούν η μία την άλλη με πυραύλους και πυροβολικό, στις σφοδρότερες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και πάνω από 25 χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την Κυριακή (27/9) η Αρμενία κήρυξε στρατιωτικό νόμο, κινητοποιώντας τον στρατό της και δίνοντας εντολή στους πολίτες να βρουν καταφύγιο υποστηρίζοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση εντός της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Την ίδια ώρα, Αρμενία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρούν την Τουρκία ότι παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν εν μέσω μιας αναζωπύρωσης της σύγκρουσης.

Για τις σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, τις συγκρούσεις, το ενδεχόμενο πολέμου, αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή μίλησε στο News24/7, το μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας, κ. Μαρλέν Κιουρτογλιάνκ.

Τις τελευταίες ώρες τεταμένο είναι το κλίμα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Κυριακή (27/09) στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Θεωρείτε το ενδεχόμενο πολέμου πιο ορατό από ποτέ;

Κάποιες κινήσεις από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας έτειναν στο συμπέρασμα ότι κάποια στιγμή θα ηχούσαν οι ιαχές του πολέμου.

Τα τελευταία χρόνια το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιούσε τα έσοδα από το πετρέλαιό του σε εξοπλισμούς, ενώ πρόσφατα η Τουρκία βοήθησε τον σύμμαχό της ενισχύοντας την πρώτη γραμμή του μετώπου του στα σύνορα με την Αρμενία με τζιχαντιστές από τη Συρία. Τον περασμένο Ιούλιο είχαμε επιθέσεις εναντίον της Αρμενίας. Επιπλέον, δεν ήταν τυχαίες και εκδηλώσεις αρμενοφοβίας σε διάφορες πόλεις ανά την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Λίβανο που Αζέροι πολίτες εκείνων των χωρών διαδήλωναν ζητώντας «πόλεμο τώρα κατά της Αρμενίας». Τέλος, τη σοβαρότητα της κατάστασης υπογραμμίζουν και οι αποφάσεις των κυβερνήσεων τόσο της Αρμενίας, όσο και του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) να κηρύξουν στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άντρες άνω των 18 ετών.

Η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν αποτελεί νέα απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα με επικίνδυνες συνέπειες για όλους. Δυστυχώς, το ενδεχόμενο ενός ακόμη πολέμου είναι ορατό.

Πού οφείλεται αυτή η νέα κλιμάκωση; Μήπως με το ξέσπασμα της πανδημίας το ‘’θέμα ξεχάστηκε’’ και δεν υπήρξε κάποια διεθνής μεσολάβηση όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια;

Το Αζερμπαϊτζάν ουδέποτε αποδέχθηκε μία πολιτική λύση στο ζήτημα του Ν.Κ.. Από την κήρυξη της κατάπαυσης του πυρός το 1994, επανειλημμένα καταπατά τη συμφωνία. Είναι γεγονός, ότι αφότου ξέσπασε η πανδημία, το ζήτημα «ξεχάστηκε» και οι διαμεσολαβητές δεν επισκέφθηκαν ούτε το Μπακού, ούτε το Γερεβάν. Όπως εκτίμησε και η εμπειρογνώμονας στο International Crisis Group, κ. Αλέσια Βαρτανιάν, από το ξέσπασμα της πανδημίας δεν υπήρξε κάποια ενεργή, διεθνής διαμεσολαβητική προσπάθεια. Το Αζερμπαϊτζάν εκμεταλλεύτηκε το διπλωματικό «κενό» για να προετοιμαστεί.

Τώρα, αυτό που προέχει σε διπλωματικό επίπεδο είναι να αποτραπεί μία τουρκική «παρέμβαση» στη σύγκρουση αυτή.

Είναι αλήθεια ότι η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ διατηρεί στενές σχέσεις με τη Δημοκρατία της Αρμενίας;

Το Αρτσάχ ήταν, είναι και θα είναι αρμενικό. Δεν πρόκειται για δύο χώρες που διατηρούν απλά στενές σχέσεις. Πρόκειται για δύο χώρες με κοινή ταυτότητα και ιστορία. Η Αρμενία είναι η εγγυήτρια χώρα για την αυτοδιάθεση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ. Το Αρτσάχ είναι ένα δημοκρατικό αναπτυσσόμενο κράτος, με εξαιρετική διοικητική δομή και λειτουργία, με μια απόλυτα ελεύθερη κοινωνία πολιτών και εκλεγμένη κυβέρνηση. Με πλήρη πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Η ανοιχτή στήριξη του Ερντογάν προς το Αζερμπαϊτζάν είναι ένα ακόμα βήμα προς τα πίσω για την αποκατάσταση των σχέσεων Αρμενίας – Τουρκίας;

Όσο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας του αρμενικού λαού το 1915 δεν τίθεται καν θέμα αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, πόσο μάλλον για βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η στήριξη του Ερντογάν προς το Αζερμπαϊτζάν απλά επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως αποσταθεροποιητή.

Όπου ανακατεύεται τα βήματα οδηγούν σε αδιέξοδο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author