Νέο σκηνικό στις ΗΠΑ: Mπάιντεν και Χάρις στον Λευκό Οίκο

Estimated read time 1 min read

Την ομιλία αποδοχής της εκλογής του από τον αμερικανικό λαό στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να κάνει στις 3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν.

Με τη Νεβάδα να προστίθεται και αυτή πλέον στις πολιτείες όπου ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει νικήσει τον Πρόεδρο Τραμπ, φθάνοντας στους 279 εκλέκτορες πλέον, ο κ. Μπάιντεν και η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Κάμαλα Χάρις, ετοιμάζονται σε 74 ημέρες να αναλάβουν την εξουσία της χώρας μετά τέσσερα χρόνια υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νέος, 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου 2021. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η στιγμή της παράδοσης-παραλαβής του Λευκού Οίκου από τον κ. Τραμπ στον κ. Μπάιντεν.

Δεν αναμένεται να έχουν κάποια ουσιαστική επιτυχία οι δικαστικές προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών, τουλάχιστον σύμφωνα με τους νομικούς που επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην άλλη όχθη του βόρειου Ατλαντικού, παραμένει άγνωστο στοιχείο η Γερουσία των ΗΠΑ, καθώς δεν αποκλείεται να σημειωθεί τελικά η απόλυτη ισορροπία (50-50), δεδομένου ότι πιθανότατα θα υπάρχει και επαναληπτική εκλογή για την Τζόρτζια στις 5 Ιανουαρίου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα οι Ρεμπουμπλικάνοι να έχουν και κέρδη τελικά στη νέα σύνθεση του Κογκρέσου, σε σύγκριση με την απερχόμενη κάτω βουλή της χώρας. Η καταμέτρηση συνεχίζεται στις περισσότεερς πολιτείες της χώρας παρότι οι κάλπες έχουν κλείσει εδώ και τέσσερις ημέρες, δεδομένης της πολυπλοκότητας της διαδικασίας φέτος.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author