Νέος κύκλος μετάδοσης στα νοσοκομεία – Ενδονοσοκομειακές εστίες σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Estimated read time 1 min read

Νέος κύκλος μεταδόσεων κορωνοϊού έχει ανοίξει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, παραπέμποντας στην περίοδο του περασμένου Μαρτίου- Απριλίου, που οι επαγγελματίες του συστήματος δημόσιας υγείας νοσούσαν κατά δεκάδες, χωρίς ευτυχώς να μετρούν απώλειες.

Από τον σημερινό απολογισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με τα 124 επιβεβαιωμένα κρούσματα – τρία περισσότερα από εκείνα της χθεσινής καταγραφής, που θα αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες εάν βάζουν τη χώρα σε τροχιά εκθετικής αύξησης- προέκυψαν τρεις ενδονοσοκομειακές εστίες στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Τα πρώτα δεδομένα από τον εντοπισμό και την ιχνηλάτηση που γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γεννηματάς και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, το γενικό και το Πανεπιστημιακό, δείχνουν 10 επαγγελματίες υγείας θετικούς στον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, τα 4 αφορούν επαγγελματίες υγείας στην ουρολογική κλινική του νοσοκομείου Γεννηματάς και τα 6 αφορούν γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας οι οποίοι έκαναν όπως επισημαίνεται διακοπές στη Χαλκιδική – άλλη μια περιοχή η οποία στο τέλος του προηγούμενο μήνα βρέθηκε στο προσκήνιο με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Επιπλέον, αναφέρθηκε και ένας ακόμη θετικός στον κορωνοϊό από τη Λάρισα που είναι στενή επαφή ενός εκ των γιατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις ειδικευόμενοι γιατροί βρέθηκαν θετικοί στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (πρόκειται για αναισθησιολόγος, χειρουργός, δύο ΩΡΛ και μια φοιτήτρια). Ήδη ο φόβος για τη διασπορά του κορωνοϊού στις χειρουργικές κλινικές, την ΩΡΛ κλινική και τα χειρουργεία, έχει οδηγήσει σε απολύμανση και ελέγχους του προσωπικού. Άλλοι δύο ειδικευόμενοι γιατροί, ένας παθολόγος και ένας χειρουργός, εντοπίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

ΠΟΕΔΗΝ: 13 επαγγελματίες υγείας θετικοί στον κορωνοϊό σε μία εβδομάδα

Την ανησυχία της για τις νέες ενδονοσοκομειακές εστίες κορωνοϊού διατύπωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 13 επαγγελματίες υγείας την τελευταία εβδομάδα που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Συνολικά, η Ομοσπονδία αναφέρει πως έχουν νοσήσει από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα 413 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για την κατάσταση που ενέσκηψε στα νοσοκομεία ευθύνονται τόσο οι επικεφαλής που δεν εφοδιάζουν με μέσα ατομικής προστασίας τους εργαζόμενους όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από χαλαρότητα σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.

Εντοπίζονται συνεχώς συρροές κρουσμάτων

Ενδεικτικό της μεγάλης διασποράς του ιού πλέον είναι όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ πως το 1/3 των νέων κρουσμάτων συνδέεται με προσδιορισμένες εστίες προηγούμενων ημερών.

Τα 100 εγχώρια κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα «κρύβουν» τουλάχιστον 8 εστίες οι οποίες δίνουν σταθερά τις τελευταίες ημέρες νέα κρούσματα και δείχνουν παράλληλα τις μεγάλες διαδρομές του κορωνοϊού από την Αλεξανδρούπολη στη Μαγνησία και από τη Θεσσαλονίκη στη Ρόδο κοκ.

Τα 22 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη κατανέμονται ως εξής: 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, 2 συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, 1 συνδέεται με τον γάμο στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο ίδιος γάμος συνδέεται και με 2 κρούσματα στη Ρόδο, ενώ συνολικά έχει «δώσει» 46 κρούσματα.

Στα 41 τα κρούσματα από τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη

Αλλα 18 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό έδωσε σήμερα ο γάμος της Αλεξανδρούπολης, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 41. Μάλιστα, το 1 εντοπίστηκε στη Μαγνησία.

Στην τελευταία καταγράφηκαν 6 θετικά κρούσματα, με το 1 να «κόλλησε» από τον γάμο της Αλεξανδρούπολης και τα 4 να συνδέονται με το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου στο Βόλο.

Άλλα 8 θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα στην Καβάλα, συνδεόμενα με τη συρροή κρουσμάτων στην κρεατοβιομηχανία Vikre, όπου έχουν εντοπιστεί άλλα 34 περιστατικά κορωνοϊού.

Δύο κρούσματα καταγράφηκαν στην Ημαθία, στην Κοζάνη και τη Χαλκιδική και από 1 στην Αρκαδία, στη Δράμα, στην Πέλλα, στην Πιερία, στην Καστοριά, στην Κέρκυρα, στις Κυκλάδες και στα Χανιά Κρήτης. Όλες οι περιοχές βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών για το ενδεχόμενο να δώσουν νέα κρούσματα και να δημιουργήσουν μικρές εστίες επιδημίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο κορωνοϊός «πολιορκεί» ξανά την Ευρώπη: Μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων σε Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία – Δεύτερο κύμα στη Γερμανία

Έκρηξη στη Βηρυτό – Συγκλονίζει μαρτυρία Ελληνίδας: Έχασα το μάτι μου

Κορωνοϊός: Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα κατά μέσον όρο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr



Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author