Νέα τουρκική NAVTEX για άσκηση νότια της Κρήτης – Ειδήσεις – νέα

Estimated read time 1 min read

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Αγκυρας λίγα μάλιστα 24ωρα πριν από τη  Συνόδο Κορυφής  της 10ης Νοεμβρίου όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Με νέα NAVTEX που εξέδωσε το Σάββατο, ανήγγειλε ασκήσεις με πυρά για την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, σε περιοχή νότια της Κρήτης.

Koρωνοϊός : Tι πήγε στραβά με το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη;

Σύμφωνα με την ναυτική οδηγία 1509/20 που εκδόθηκε από τον Σταθμό της Αττάλειας πρόκειται να πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις την Δευτέρα σε περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι NAVTEX είχε εκδοθεί και χθες, Παρασκευή, για ασκήσεις στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου.

Η κινητικότητα από πλευράς Άγκυρας καταγράφεται λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Νοεμβρίου, όπου θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Συγκεκριμένα η NAVTEX που εξέδωσε o σταθμός της Αττάλειας αναφέρει:

TURNHOS N/W : 1509/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 05-12-2020 11:36)
TURNHOS N/W : 1509/20
MEDITERRANEAN SEA
1. MILITARY EXERCISES, ON 07 DEC 20 FROM 0730Z TO 0830Z WITHIN 20 NM OF 34 25.00 N, 026 50.00 E.
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 071600Z DEC 20.

Μήνυμα Δένδια: Δεν μπορεί η Τουρκία να συμπεριφέρεται με πρακτικές του 19ου αιώνα

Το μήνυμα πως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα υποδεικνύουν στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς συνέπειες και πως δεν μπορεί να της επιτραπεί να συμπεριφέρεται στον 21ο αιώνα με πρακτικές του 19ου αιώνα, στέλνει ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Αυτές οι αποφάσεις δεν θα συνιστούν μήνυμα της Ελλάδας, θα συνιστούν μήνυμα της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον του Τουρκικού Αναθεωρητισμού και καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου άφησε ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να διακόψει την κατ’ εξακολούθηση παράνομη συμπεριφορά της. Η Τουρκία έπραξε ακριβώς το αντίθετο. Με δήθεν χειρονομίες καλής θέλησης, προσπαθεί τώρα να ξεγελάσει την Ευρώπη. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε λίγες ημέρες θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για την Τουρκία. Βεβαίως, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για θετικό θεματολόγιο».

Περαιτέρω, επισήμανε πως θα είναι μακροπρόθεσμα προς όφελος και της Τουρκίας, διότι θα της επιτρέψουν να διαγνώσει μέσα από τις νεφέλες του νεοθωμανικού μεγαλείου, τα πραγματικά της όρια, υπογραμμίζοντας ότι η μη σαφής καταδίκη της απομάκρυνσης από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι θα αποδυνάμωνε στον εσωτερικό της πολιτικό διάλογο τα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας που επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό και την προσέγγιση με την Ευρώπη.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι «τη στάση της Ελλάδας δεν την υπαγορεύει μία τιμωρητική διάθεση προς την Τουρκία, αλλά η ανάγκη υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας είπε πως «επιθυμούμε μια διαχρονική σχέση καλής γειτονίας, βασισμένη στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ενδεχομένως αν η Τουρκία το επιθυμεί με μια ευρωπαϊκή προοπτική» και υπογράμμισε: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε αυτές τις βάσεις. Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει την ιδέα αυτού του διαλόγου. Όμως, αυτή η επιλογή της Τουρκίας πρέπει να έχει στοιχεία διάρκειας, να μην αποτελεί σημαία ευκαιρίας».

Ξεκινώντας εισαγωγικά το άρθρο του, που τιτλοφορείται «Οι προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει μια νέα Γιάλτα», ο κ. Δένδιας αναφέρει πως συστατικό στοιχείο της  νέας Τουρκίας που δημιουργήθηκε το 1923 ήταν η προσήλωση στη Δύση, η προσπάθεια να προσεταιρισθεί το ευρωπαϊκό αφήγημα και προσθέτει: «Η Τουρκία τον 21ο αιώνα αλλάζει ραγδαία και αλλάζει ριζικά. Ο εθνικισμός αναβιώνει. Και συνδυάζεται πλέον με ένα έντονο αναθεωρητισμό, ένα νεοθωμανικό, έντονο Ισλαμισμό, καθώς και εμφανή αποκλίνουσα πορεία από Δυτικές αξίες, όπως η Δημοκρατίας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και ο σεβασμός προς το κράτος δικαίου».

Σχοινάς: Θα υπάρξουν συνέπειες στην Τουρκία

Την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Τουρκία τα έχει κάνει όλα λάθος και έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τους βάλει όλους απέναντι, την Ευρώπη και όχι μόνο», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμες, αλλά και μεσο-μακροπρόθεσμες, γιατί θα οδηγήσουν σε έναν συνολικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Ευρώπης και της Αμερικής με την Τουρκία. «Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, το πρώτο ημίχρονο θα παιχτεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά πρέπει να δούμε αυτή τη διαδικασία λίγο πιο ευρυγώνια, γιατί θα έχει βάθος χρόνου», είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι σημειώνοντας για την Ελλάδα είναι μεγάλη κατάκτηση το γεγονός ότι τα ζητήματα με την Τουρκία έχουν τεθεί σε ευρωτουρκικό και όχι σε ελληνοτουρκικό επίπεδο, καθώς « ισχυροποιεί και μεγεθύνει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και μας δίνει μεγάλη διπλωματική ισχύ».

Μητσοτάκης : Δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει έτσι

Εχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου».

Αυτό διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο του Politico, Μάθιου Καμίνσκι, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου τεχνολογίας και καινοτομίας «Web Summit 2020» της Λισαβόνας, που εφέτος διενεργείται διαδικτυακά.

Απίστευτες δηλώσεις Τσαβούσογλου

Οι προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Άγκυρας ξεπερνάνε κάθε όριο, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υποστηρίζει πως η Ελλάδα… παραβίασε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας  την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης, σε φόρουμ που διοργανώθηκε στην Ιταλία για τον «Διάλογο στη Μεσόγειο», ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα πως αύξησε την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο «παραβιάζοντας» -όπως είπε- την υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα.

«Έχουμε προειδοποιήσει και περιμένουμε υπομονετικά την ανταπόκριση της Ελλάδας. Έχουμε καλέσει επανειλημμένα την Ελλάδα και την Κύπρο για την εξεύρεση λύσης, ώστε να σταματήσουν οι δραστηριότητες της ανοιχτής θάλασσας. Περιμέναμε μέχρι το 2018 για να αρχίσουμε τις γεωτρήσεις στην περιοχή» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, προχώρησαν στη σύσταση του Forum Eastmed αφήνοντας εκτός την Τουρκία που διαθέτει, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.

Το «φάρμακο Τραμπ» και για ποιους προορίζεται
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από



Πηγή άρθρου www.tovima.gr

You May Also Like

More From Author