Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό

Estimated read time 1 min read

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας εισπράττουν δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο (66%) και για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ (81%), την ώρα που το 20% δηλώνει ότι η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αυξάνει το ενδεχόμενο ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σφυγμός» Δεκεμβρίου της Prorata στον απόηχο της εκλογής νέου αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Ως νέα αρχή «διαβάζει» την εκλογή Ανδρουλάκη το 39% των πολιτών, αυξάνοντας την πρόθεση ψήφου για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από 6,5% στο 11% ● Στα ίδια επίπεδα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεταξύ τους διαφορά στις 8 ποσοστιαίες μονάδες ● Πανδημία, ακρίβεια και χαμηλοί μισθοί, τα πιο σημαντικά προβλήματα.

Η εντυπωσιακή άνοδος του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο σχεδόν διπλασιάζει τα ποσοστά του, είναι το σημαντικότερο στοιχείο του «Σφυγμού» του Δεκεμβρίου της Prorata, που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.». Στον απόηχο της ανάδειξης στην ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, το κόμμα της Κεντροαριστεράς καταγράφει μια θεαματική αύξηση από 6,5% σε 11%. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη δημοσκοπική εξέλιξη που συνδέεται με τη μαζική συμμετοχή στην πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία και την εκλογή ενός νέου προσώπου στη θέση του αρχηγού.

Το γεγονός αυτό, αν δεν αποδειχθεί προϊόν συγκυρίας, ίσως διαμορφώνει πρώιμες συνθήκες για τη δημιουργία νέων δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα, καθώς μια πιθανή ανάκαμψη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επηρεάζει άμεσα τόσο τη Ν.Δ. όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν πάντως, τα δύο κόμματα παραμένουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, αν και αμφότερα με μικρές απώλειες και τη μεταξύ τους διαφορά αναλλοίωτη -σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Οκτωβρίου- στις οχτώ μονάδες (Ν.Δ. στο 33% και ΣΥΡΙΖΑ στο 25%).

Πιο ειδικά, αναφορικά με την επίδραση της ανάληψης της προεδρίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τον κ. Ανδρουλάκη, ως μια νέα αρχή διαβάζει την εκλογή του το 39% των πολιτών, ενώ το 46% υποστηρίζει ότι με τον 42χρονο στο τιμόνι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ένα κόμμα περισσότερο ή το ίδιο συμπαθητικό από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Σε ό,τι δε αφορά το ενδεχόμενο ψήφου στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις επόμενες βουλευτικές εκλογές εξαιτίας της αλλαγής στην ηγεσία του, το 20% δηλώνει ότι αυξάνει τις πιθανότητες και το 63% ούτε μειώνει ούτε αυξάνει, αφού οι εν λόγω συμμετέχοντες δεν θα το ψήφιζαν έτσι κι αλλιώς.

Στα υπόλοιπα ενδιαφέροντα ευρήματα, τη φθορά της Ν.Δ. αποτυπώνει η υψηλή δυσαρέσκεια (66%) για το κυβερνητικό έργο. Εξίσου και περισσότερο δυσαρεστημένοι είναι πάντως οι ερωτηθέντες από την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ (81%).

Σε σχέση με τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία τους τελευταίους μήνες, η πανδημία του κορονοϊού θεωρείται ως το σπουδαιότερο ζήτημα για τη χώρα, δεύτερο έρχεται το θέμα της ακρίβειας στην ίδια θέση με τους χαμηλούς μισθούς και την εργασιακή ανασφάλεια, ακολουθούν οι υποθέσεις διαφάνειας και η διαφθορά, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν τα εθνικά θέματα.


Ταυτότητα έρευνας

PRORATA A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56)
ΕΝΤΟΛΕΑΣ: «Εφημερίδα των Συντακτών»
ΕΙΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα με OnLine συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου (CAWI) ΔΕΙΓΜΑ: 1.885 άτομα, στο σύνολο της επικράτειας, άνω των 17 ετών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο, στο χρονικό διάστημα 14-15 Δεκεμβρίου 2021 Μέγιστο τυπικό σφάλμα: +/- 2,3% Σταθμισμένα αποτελέσματα με την από κοινού κατανομή φύλου και ηλικίας βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ (2011)

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author