Μπουρκίνα Φάσο: Νέες διαδηλώσεις κατά του προέδρου

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται για δεύτερη ημέρα στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, καλώντας τον πρόεδρο της χώρας, Μπλεζ Κομπαορέ, να παραιτηθεί…

Τις διαδηλώσεις κάλεσαν, διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κορυφαίες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης.

Σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Μπουρκίνα Φάσο υπάρχει οργή για τον κ. Κομπαορέ, ο οποίος, μετά από μία ημέρα αιματηρών επεισοδίων, ανακοίνωσε ότι παραμένει πρόεδρος της χώρας για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη, μολονότι η κυβέρνηση θα είναι μεταβατική.

Συμφώνησε επίσης να μην διεκδικήσει νέα θητεία μετά από 27 χρόνια στην εξουσία, μετά και τις ζημιές που προκάλεσαν οι διαδηλωτές στα κτήρια κυβέρνησης και κοινοβουλίου.

Η δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης ανακοινώθηκε από τον αρχηγό του στρατού Ονορέ Τραορέ, ο οποίος τόνισε ότι «θα διοριστεί μετά από διαβούλευση με όλα τα πολιτικά κόμματα».

Ανακοίνωσε επίσης την διάλυση του κοινοβουλίου.

«Η επιστροφή στη συνταγματική τάξη πρέπει να αναμένεται σε λιγότερο από έναν χρόνο», πρόσθεσε ο στρατηγός Τραορέ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έχει αποστείλει στην περιοχή τον εκπρόσωπό του για τη δυτική Αφρική, Μοχάμεντ Ιμπν Τσάμπας, ο οποίος αναμένεται να φτάσει εντός της ημέρας στη Μπουρκίνα Φάσο για να εξομαλύνει την κατάσταση.

You May Also Like

More From Author