Μητσοτάκης: Στο Μάτι μετρούσαμε φέρετρα – Τσίπρας: Το επιτελικό κράτος απέτυχε

Estimated read time 1 min read

Σε μετωπική αντιπαράθεση οδηγήθηκαν κατά τις δευτερολογίες τους  Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αναφορές τόσο στα πρόσφατα κυβερνητικά πεπραγμένα για τη διαχείριση των πυρκαγιών αλλά και με μία ακόμη σύγκρουση για την πυρκαγιά στο Μάτι. 

Η φράση που φάνηκε να οδηγεί σε «ανάφλεξη» τη συζήτηση προήλθε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κλείνοντας την πρωτολογία του ανέφερε: 

«Θαρρώ πως έρχεται η στιγμή κύριε Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112. Αυτή τη φορά όχι από σας προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες προς εσάς», ενώ νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει υποκριτική τη συγγνώμη του πρωθυπουργού.

Μητσοτάκης: Στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα, στην άλλη φέρετρα

Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Αναγνώρισα τα λάθη, που κάναμε, ζήτησα εκ νέου συγγνώμη, και πρότεινα λύσεις (…) Δεν είστε εσείς ο πήχης, δεν συγκρινόμαστε με εσάς. Δυσκολεύομαι να καταλάβω το μαύρο χιούμορ σας με το 112 ότι ο λαός θα μας στείλει μήνυμα εκκένωσης(…)«Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτήν την κυρία, που λέει πως θα αισθανόσουν εάν έκλαιγες πάνω από τη μητέρα σου που είχε γίνει κούτσουρο; Ούτε σήμερα έχετε καταλάβει τι έγινε στο Μάτι.

Εσείς που στήνατε επικοινωνιακό σόου με τους Υπουργούς και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνετε τα 2.000 ευρώ. Σας ασκήσαμε κριτική για το άθλιο επικοινωνιακό σόου που στήσατε ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση. Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».

Τσίπρας: Απέτυχε το επιτελικό κράτος

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στις κατηγορίες του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις αιτιάσεις του για την «ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους»

«Έχετε κάτι να απαντήσετε για το σήμερα, γιατί εμείς για το Μάτι κριθήκαμε στις εκλογές». Θύμισε παλαιότερη συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη: «Ήταν τότε που ο κ. Χρυσοχοΐδης, που κάθετε σήμερα δίπλα σας, για όσο κάθεται, γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, είχε πει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι”. Σας είχα πει τότε ότι σας εύχομαι προσωπικά να μην σας τύχει μία τέτοια τραγωδία. Τότε ζητούσατε τις παραιτήσεις μας…επειδή όμως έχει ο καιρός γυρίσματα, τώρα αντιμετωπίζετε εσείς μία καταστροφή». Θύμισε ότι 15 ημέρες μετά το Μάτι συνομίλησε με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δρομολογήσει την αποχώρησή του, όπως και έγινε, και ρώτησε: «Εσείς έχετε κάνει αντίστοιχη συζήτηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη ή κρατούσε την μάνικα και θα τον ανταμείψετε;».

Γενικεύοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Το επιτελικό κράτος μπορεί να ήταν καλή ιδέα, αλλά απέτυχε παταγωδώς και σήμερα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο». Σημείωσε δηκτικά, ότι υπάρχει ένα επιτελικό σχήμα 58 υπουργών, ίσως το πολυπληθέστερο σχήμα της μεταπολίτευσης. «Είναι ειρωνεία ότι δεν μπορείτε να έχετε ένα σχήμα που να αντιστοιχίζεται με αυτό που λέτε επιτελικό κράτος». Κλείνοντας την σχετική αναφορά, είπε στον κ. Μητσοτάκη: «Καλύτερα να μιλάτε λιγότερο και πράττεται περισσότερο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στοιχεία για να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα είχε τις χειρότερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις χώρες της Μεσογείου που είχαν παρόμοιες συνθήκες.

Επιχείρησε να απαντήσει στο επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι με το σχέδιο εκκενώσεων σώθηκαν ανθρώπινες ζωές λέγοντας: «Πράγματι, είναι προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή, αλλά δεν είναι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα γαία πυρί μειχθήτω». Τέλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν συνέχισε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που βασιζόταν στο πρόγραμμα Γκολντάμερ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ακύρωσε την πρόσληψη 500 δασολόγων, όπως και για την παράταση του προγράμματος για τους 5.000 εποχικούς πυροσβέστες. Υποστήριξε ακόμη, απαντώντας στον πρωθυπουργό: «Είπατε ψευδώς ότι εσείς φροντίσατε για τα εναέρια μέσα. Τα μέσα που επιχειρούσαν ήταν από τον διαγωνισμό που έγινε το Μάιο του 2019. Εσείς δεν προσθέσατε μέσα, εκτός αν έγινε διαγωνισμός και δεν τον ξέρουμε…προσπαθείτε να φύγετε, να διαφύγετε από τις ευθύνες σας με ψεύδη και ανακρίβειες ακόμη και σήμερα». Γενικότερα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα Γκολντάμερ για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας.

«Ταμείο» γίνεται στις εκλογές

«Δεν κρινόμαστε για αυτά που λέμε άλλα για αυτά που κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του, μιλώντας αμέσως μετά την δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα. «Το επιτελικό κράτος ως μία μορφή λογοδοσίας, συντονισμού και αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το ταμείο γίνεται την ώρα των εκλογών. Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε καμία πρεμούρα να ζητήσετε εκλογές. Τους λόγους τους γνωρίζετε» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «Κύριε Τσίπρα λέτε ψέματα για τα εναέρια μέσα. Προστέθηκαν μέσα και φέτος και είχαμε τα περισσότερα από ποτέ.

Γιατί δεν πετάει το Μπέριεφ κ. Σπίρτζη; Θέλατε να το απογειώσουμε όταν η εταιρεία ζητούσε αυξημένη συντήρηση;», ενώ απαντώντας σε όσα αναφέρθηκαν για το επιτελείο του Πυροσβεστικού Σώματος, είπε: «Ο κ. Τσουβάλας απαλλάχθηκε από τη δικαιοσύνη επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ ως μη έχων ευθύνη για το ζήτημα Ματιού. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Κολοκούρης προήχθη δύο φορές, τον κάνατε υποστράτηγο και την 1η Φεβρουαρίου του 2019 τον κάνατε υπαρχηγό, αντιστράτηγο. Για να μη θυμίσω στο σώμα ποιον είχατε αρχηγό της πυροσβεστικής τότε. Τον κύριο αυτόν που πηγαινοερχόταν στις προεκλογικές σας συγκεντρώσεις».

 

 

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author