Μητσοτάκης: Είστε πίσω από τις διαδηλώσεις – Τσίπρας: Η αστυνομία βγάζει φόβο στον πολίτη

Estimated read time 1 min read

Σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για τα περιστατικά βίας από στελέχη της αστυνομίας, στον απόηχο των γεγονότων της Νέας Σμύρνης, απάντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν είστε εχθρός μου κ. Τσίπρα, εχθρός είναι ο κορωνοϊός – Συγγνώμη από τα θύματα αστυνομικής βίας

«Όλοι πιστεύω ανατριχιάσαμε με την απόπειρα δολοφονίας του αιμόφυρτου αστυνομικού που βρέθηκε στο οδόστρωμα» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε πως «σας επιστρέφω το κατηγορώ, εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία». «Έχω ευθύνη να ζητήσω συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας, και για τη δική μου διακυβέρνηση, και για τη δική σας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Οι πολίτες δεν επιζητούν μια αδιέξοδη κοκορομαχία. Επιζητούν λύσεις και αλήθεια» τόνισε. «Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «δεν είστε εσείς εχθρός μου κ. Τσίπρα, εχθρός είναι ο κορωνοϊός».

«Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνετε πράξη αυτό, που υποκριτικά δηλώσατε ότι σας ενδιαφέρει, η κοινωνική ειρήνη κ. Τσίπρα. Αντ’ αυτού μέτρησα 17 φορές τη λέξη “κατηγορώ”. Σας επιστρέφω το κατηγορώ γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε: «Θα μιλήσω για ένα μεγάλο κίνδυνο να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας και να εκμεταλλευτούν την εύφλεκτη ύλη της κόπωσης για τα περιοριστικά μέτρα, που όλοι ομολογούμε πως είναι αναγκαία. Να ανάψουν μία φωτιά που θα κάψει την κοινωνική ενότητα».

Αναφερόμενος στις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας για τη διαχείριση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλες χώρες. «Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε άλλους 7.000 νεκρούς. Όταν λέτε ότι επιβάλουμε αστυνομοκρατία, επιτίθεστε στην χώρα, όχι στην κυβέρνηση. Δεν αποτύχαμε στην πανδημία, όπως δεν αποτύχαμε στους εμβολιασμούς» συνέχισε και καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι εκφράζει «μια πολύ μειοψηφία που επενδύει στον διχασμό».

«Στον δείκτη θνητότητας η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Ανεπίτρεπτο σε μία στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει και να υποδεχθεί το καλοκαίρι τουρίστες, εσείς να έρχεστε και να δυσφημείτε την προσπάθεια της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Αυτό το πετύχαμε όλοι μαζί. Πήραμε νωρίτερα πιο αυστηρά μέτρα και οι πολίτες τα τήρησαν. Όταν λέτε κ. Τσίπρα ότι αποτύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για αυτό εγκαθιδρύουμε αστυνομικό κράτος, δεν επιτίθεστε στην κυβέρνηση αλλά στην χώρα. Λέτε ψέματα, το γνωρίζετε και εξακολουθείτε να το λέτε. Είναι προσβολή προς όλους αυτούς που προσπαθούν. Εκφράζετε μία μικρή μειοψηφία που θέλει την εμπάθεια και τον διχασμό».

«Στην πανδημία και την οικονομία τα πήγαμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εσείς το βιολί σας κ. Τσίπρα “αποτύχατε, αποτύχατε”» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσης. «Έχουμε μπροστά μας κρίσιμες εβδομάδες προκειμένου να χτίσουμε ένα ασφαλές τείχος ανοσίας για να μπορέσουμε να ανοίξουμε με άσφαλεια την οικονομική δραστηριότητα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του επιχειρηματία που μένει μακριά από την δουλειά του, την αγωνία του νέου που δεν μπορεί να βγει να δει τους φίλους του, την αγωνία του φοιτητή που μένει μακριά από το Πανεπιστήμιο, την αγωνία της γιαγιάς, που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της».

«Ανερυθρίαστα είπατε πως δέχεστε το ρίσκο για την κοινωνικές διαδηλώσεις»

«Η οργή δεν μπορεί να είναι τυφλή» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εσείς κ. Τσίπρα δεν είστε εχθρός μου. Εχθρός μας είναι ο κορωνοϊος. Σε αυτές τις περιστάσεις η κοινωνίες χρειάζονται ενότητα, αλληλεγγύη» είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «ανερυθρίαστα είπατε πως δέχεστε το ρίσκο για την κοινωνικές διαδηλώσεις».

«Το κάνετε αυτό στην κορύφωση της πανδημίας» συμπλήρωσε και τόνισε πως «δεν χρειάζεται κ. Τσίπρα καμία επιστημονική έρευνα πως σε αυτή τη συγκυρία μαζικές συνάξεις αποτελούν υπερμεταδότη του κορωνοϊού. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα; Να πείτε λοιπόν πως το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της δημόσιας υγείας. Αναλαμβάνετε λοιπόν το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ, επιχειρείτε συνειδητά να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα την δικαιολογημένη κόπωση. Να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων και να ζωντανέψετε τα ίδια επιχειρήματα που σας έφεραν στην εξουσία». 

«Αφού απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει μία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, επιλέγετε την δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης. Δεν θα σας βγει σε καλό» είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, τον ρώτησε: «Γνωρίζετε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να στηρίζει ανοιχτά δημόσιες συγκεντρώσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο διασποράς του ιού;».

«Απαράδεκτη η συμπεριφορά του αστυνομικού»

Αναφερόμενος στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του αστυνομικού και εξήγησε πως «ήδη διερευνάται και ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το καταδικάζω απερίφραστα ανεξαρτήτως του τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση και να ακολουθεί τους κανόνες ακόμη και όταν υβρίζεται και προπηλακίζεται», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας. Ευθύνες θα αποδοθούν». «Επικαλείστε μία υπόθεση, αυτή του Ινδαρέ, που δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει και η εικόνα στην διαδικασία της δίκης ήταν διαφορετική από την πρώτη εντύπωση, στην οποία εσείς μείνατε» συμπλήρωσε. Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κατηγόρησε πως: «Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία για να προστατεύσετε την δική σας εικόνα. Κάνατε προληπτικές προσαγωγές πριν από τις ομιλίες σας; Εξαρτάται από ποια πλευρά είστε όταν πέφτουν οι μολοτόφ».

Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «αρχίσατε να κινητοποιείστε στο πλευρό του περιθωρίου». «Με τη νεολαία του κόμματος σας να φωνάζει το σύνθημα να μετονομαστεί η Πλατεία Συντάγματος σε Πλατεία Κουφοντίνα, κάτω από τα πανό “Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη”. Ντροπή», είπε. Συνεχίζοντας την αναφορά του στην υπόθεση Κουφοντίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «γύρω από το θέμα του Κουφοντίνα πολλοί θέλησαν να ξαναγράψουν την ιστορία. Ίσως κάποιοι ποντάρουν ότι οι σημερινοί 20αρηδες δεν γνώρισαν τον Παύλο Μπακογιάννη, ένα άτακτο παιδί της παράταξης του που σίγουρα θα τον ψήφιζαν οι σημερινοί νέοι εάν σήμερα ζούσε».

Συνεχίζοντας την επίθεσή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε πως «στη Νέα Σμύρνη ήσασταν εσείς του ΣΥΡΙΖΑ με τους αναρχικούς και τους χούλιγκαν. Κάνατε υγειονομικό σαμποτάζ στην χώρα. Εάν ξέρατε τι θα ακολουθούσατε στη Νέα Σμύρνη, δεν ήσασταν αφελείς αλλά πολιτικά μοιραίοι. Το άγριο λιντσάρισμα του αστυνομικού σας βρήκε απροετοίμαστους, σας είχαμε προειδοποιήσει» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο διάλογος γεννά διάλογο»

«Δικαίωμα σας να επιστρέφετε στο 3%, αλλά δεν έχετε δικαίωμα να επιστρέφετε την χώρα σε συνθήκες διχασμού. Θα ήταν κέρδος εάν το σύνθημα “η τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” το αφήσετε πίσω σας κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως «ο διχασμός είναι μαρασμός» ενώ διερωτήθηκε: «Πως είναι δυνατόν σήμερα να μιλάτε με όρους της δεκαετίας του 50;». «Η βία δεν γεννά βία κ. Τσίπρα, γεννά μόνον χάος» τόνισε και συμπλήρωσε: «Μετά τις εκλογές ανέλαβα την δέσμευση να εγγυηθώ την ασφάλεια και την ενότητα και σε αυτή μου την αποστολή θα μείνω συνεπής. Η ομαλότητα είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας».

«Δεν θα επιτρέψω να ξαναζήσουμε φαινόμενα κατάλυσης της δημόσιας τάξης όπως αυτά του 2008, γιατί αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «το δικό μας σύνθημα είναι ο διάλογος γεννά διάλογο, ο διάλογος γεννά πρόοδο».

Τέσσερις προτάσεις

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε τέσσερις προτάσεις για την αστυνομία:

  1. Όλες οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ να φέρουν καταγραφή εικόνας και ήχου. «Θα έχουμε αντιδράσεις από την αρχή προστασίας δεδομένων» τόνισε και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση επί του ζητήματος.
  2. Δυνατότητα συνεργασίας με άλλες αστυνομίες για να ενισχυθούν τα ψυχογραφικά τεστ σε αστυνομικούς.
  3. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει δέσμευση να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών
  4. Ο Συνήγορος του πολίτη να αποκτήσει ειδικό βοηθό συνήγορο με αυτόνομη δομή 10 εξειδικευμένων στελεχών, για ζητήματα αστυνομικής βίας.

Διαβάστε ακόμη: Κυρ. Μητσοτάκης προς Αλ. Τσίπρα: Ανεπίτρεπτο το δηλητήριο που συνειδητά στάζετε

Αλ. Τσίπρας: Στήνετε σκηνικό αστυνομικού κράτους

Ευθύνες στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την κλιμάκωση της έντασης τις τελευταίες ημέρες επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του. Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «επιλέγει ως βασική στρατηγική την ένταση και τον διχασμό». «Ο αστυνομικός δεν πρέπει να βγάζει φόβο στον πολίτη, πρέπει να βγάζει ασφάλεια προς τον πολίτη» τόνισε, ενώ ζήτησε να καταργηθεί η ομάδα «Δράση» της ΕΛ.ΑΣ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη συμπαράστασή του «σε όλους τους πολίτες που κακοποιήθηκαν από την αστυνομική αυθαιρεσία», ενώ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον αστυνομικό που τραυματίστηκε «από επιθέσεις χούλιγκαν», όπως τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «απεχθή φαινόμενα» που «δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά από κανέναν δημοκρατικό πολίτη», τονίζοντας ότι είναι ευθύνη της πολιτείας «να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών». «Σήμερα, μετά τα όσα έχουν συμβεί τι τελευταίες ημέρες, δεν είμαι εδώ απλά για να σας ρωτήσω. Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου σας ρωτώ. Αλλά ταυτόχρονα σας κατηγορώ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Επιλέγετε τον διχασμό»

«Σας κατηγορώ γιατί στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και το διχασμό» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας, κάνοντας λόγο για «αποτυχία» με «τραγικά αποτελέσματα». Έκανε επιπλέον λόγο για «το πιο μακροχρόνιο και αναποτελεσματικό lockdown στην Ευρώπη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει επιδοθεί σε μια πρωτοφανή διασπάθιση χρήματος σε παντός είδους ημετέρους εν μέσω πανδημίας», καθώς και ότι με τη στάση της υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Επιδείξατε απαράδεκτη υπεροψία και αλαζονεία παραβιάζοντας τα μέτρα που επιβάλατε στην κοινωνία» συμπλήρωσε και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «μπροστά στα αδιέξοδα που προκαλεί η πολιτική σας, επιστρατεύετε την καταστολή αντί για την πειθώ, το ψέμα αντί για την αλήθεια, τον διχασμό».

«Απέναντί σας είναι ολόκληρη η ελληνική κοινωνία»

«Απέναντί σας είναι ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Είναι η οργή των νοικοκυραίων. Αυτήν την οργή να φοβάστε» ανέφερε και έκανε λόγο για στρατηγική επιλογή όξυνσης. «Όχι μόνο δεν ζητήσατε αμέσως συγγνώμη αλλά δώσατε σκονάκια στους βουλευτές σας για το θύμα» είπε και διερωτήθηκε: «Σε ποιες εποχές μας γυρίζετε;». «Είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης» συνέχισε και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «γνωρίζατε για τους χούλιγκαν και τι θα συμβεί και ρίξατε τις ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους».

«Δεν επιδιώκετε την ασφάλεια, σπέρνετε ανασφάλεια» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τόνισε ότι η βία τρέφει τη βία και η καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες. «Αν δεν το καταλαβαίνετε είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε και επιμένετε σε αυτό, είστε επικίνδυνος. Συνειδητά στήνετε σκηνικό αστυνομικού κράτους» συνέχισε και τόνισε: «Στήνετε σκηνικό αστυνομικού κράτους».

«Η ελληνική κοινωνία ξεπέρασε τους διχασμούς»

«Συστήσατε την επιτροπή διερεύνηση αστυνομικής βίας. Όπως μάθαμε πρόσφατα, αυτή η επιτροπή δεν υφίσταται εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Προφανώς ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Και σπεύσατε κατόπιν της ερώτησής μου να καλέσετε τον κ. Αλιβιζάτο» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «συνειδητά καλύπτετε τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Στην πραγματικότητα δεν ζητάτε ενότητα, ζητάτε σιωπή, να καθίσουν όλοι στα σπίτια τους. Φοβάστε αυτό που ενώνει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Όπως είπε, «η ελληνική κοινωνία δεν χωρίζεται σήμερα σε δεξιούς και αριστερούς. Ξεπέρασε διχασμούς». Στάθηκε δε στην ανάγκη «να δούμε πώς η αστυνομία θα εκπαιδευτεί, να είναι ο αστυνομικός δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη».

«Δεν καταλαβαίνετε ότι ο πραγματικός εχθρός είναι οι ΜΕΘ, όπου σήμερα εκατοντάδες συμπολίτες μας αγωνιούν αν θα ζήσουν. Κ. Μητσοτάκη αποτύχατε στην πανδημία και στην οικονομία και τώρα θέλετε να στρέψετε την μισή κοινωνία απέναντι στην άλλη μισή» συνέχισε και κατέληξε: «Η ενότητα του λαού μας είναι το πολυτιμότερο πράγμα που έχουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμής. Αυτή η ευθύνη χτίστηκε τους τελευταίους μήνες με θυσίες από τους πολίτες και εμείς θα την διαφυλάξουμε, με κάθε κόστος».

Διαβάστε ακόμη: Αλ. Τσίπρας: Ο αστυνομικός δεν πρέπει να βγάζει φόβο στον πολίτη

Υπενθυμίζεται ότι με την επίκαιρη ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει:

«– Για πόσο ακόμη θα επιτρέπετε αυτό το κρεσέντο φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας με πρόσχημα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που εσείς ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησής σας διαρκώς παραβιάζετε;

– Γιατί δεν αποσύρετε άμεσα από τους ελέγχους που αφορούν την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης αστυνομικούς με βαρύ οπλισμό, όπως λ.χ. αυτοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., και για ποιον λόγο παύσατε την επιτροπή για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη;».

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:

Διαβάστε ακόμη:

Διπλό μήνυμα από Μητσοτάκη στη Βουλή

Να καταργηθεί η ομάδα «Δράση» ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Υψηλοί τόνοι από Γεννηματά και Κουτσούμπα

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author