Μητσοτάκης: Δύσκολη αλλά αναγκαία επιλογή το lockdown – Τσίπρας: Πλάτη σε σχέδιο σωτηρίας, όχι συγκυβέρνησης

Estimated read time 1 min read

Σε ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετατράπηκε η συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο πρωτολογιών.

Δεν μπορεί να είναι άλλοθι οι ΜΕΘ

Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο να εξηγήσει την ανάγκη της λήψης των νέων οριζόντιων και σκληρών περιοριστικών μέτρων και να αναδείξει ποια κατά τη δική του γνώμη ήταν τα λάθη και οι παραλείψεις της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα, ασκώντας ωστόσο κριτική και για τις αντιφάσεις της αντιπολίτευσης στις κατά καιρούς προτάσεις της το προηγούμενο διάστημα σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ ενώ επέμεινε ότι μία από τις κύριες αιτίες της διασποράς του ιού ήταν η διασκέδαση, που αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους.

Σε ότι αφορά τη λήψη της απόφασης για το lockdown ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «αν συνεχίζαμε χωρίς μέτρα θα είχαμε πάνω από 1.000 ασθενείς. Ο αριθμός των ΜΕΘ δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες μας». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός περίγραψε δύσκολες αποφάσεις και διλήμματα καθώς από τη μια είναι η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και από την άλλη η αποφυγή του παγώματος της οικονομίας που πλήττει τους πιο αδύναμους.

Όχι εκλογές, αλλαγή στρατηγικής

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στη βασική του πρόταση ζητώντας αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης που να τη σηματοδοτήσει η αποδοχή για έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραδεχτεί ότι «πέσατε έξω», ενώ ως προς τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι σε συνθήκες πανδημίας δεν μπορεί να ζητάει εκλογές και να επιδιώξει την εκδίωξη της κυβέρνησης από την εξουσία.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας πρότεινε την Αθηνά Λινού ως μία από τις επιλογές για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προτείνει άλλο πρόσωπο αν θέλει αρκεί να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και να υπάρξει συμφωνία σε σχέδιο σωτηρίας αλλά όχι συγκυβέρνησης.

«Πείτε mea culpa» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι παρά τους νηφάλιους τόνους που ζήτησε προέβη σε «διχαστική» και προκλητική» ομιλία χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη.

Αυτοκριτική

Την ειλικρινή αυτοκριτική του ανέφερε πως θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή σχετικά με αντιμετώπιση του κοροναϊού, τονίζοντας πως πρέπει όλοι να αναλάβουμε τώρα τις ευθύνες μας.

«H χώρα πέτυχε να ανασχέσει το πρώτο κύμα της πανδημίας γιατί όλοι συστρατευτήκαμε σε μία κοινή προσπάθεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως πρώτα οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα.

«Καταλαβαίνω πως έχουμε μία δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς, καθώς η αντιπολίτευση επιμένει πως είναι λιγότερες οι προσλήψεις και τα κρεβάτια σε σχέση με αυτά που λέει η κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας τα λόγια της κ. Κοτανίδου ότι δηλαδή πως οι εντατικολόγοι ζητούν τα τελευταία 25 χρόνια την αύξηση των κλινών της ΜΕΘ και του προσωπικού.

«Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε με κρεβάτια και με προσωπικό τις ΜΕΘ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τις εστίες του κοροναϊού

Όσον αφορά το δεύτερο κύμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε από τις τοπικές παρεμβάσεις προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση του κοροναϊού, πράγμα που έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

«Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τις εστίες έξαρσης του κοροναϊού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως αναγκαστήκαμε να περάσουμε στο lockdown όταν τα κρούσματα αυξήθηκαν επικίνδυνα.

Το lockdown αυτή τη φορά έχει δύο βασικές διαφορές. Η καθολική χρήση της μάσκας και τα ανοιχτά σχολεία.

Επίθεση σε Τσίπρα για τον Τουρισμό

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε πως η αντιπολίτευση ζητούσε τον Μάιο να ανοίξει ο τουρισμός και κατηγορούσε την κυβέρνηση γιατί δεν το είχε κάνει ακόμη.

«Αν λέγαμε πως δεν θέλουμε τουρισμό και βάζαμε υποχρεωτικά τεστ, θα είχαμε σαν έσοδα το 10%», υποστήριξε προσθέτοντας πως «Θα χάναμε τουρίστες από χώρες που δεν μπορούσαν να τους κάνουν τεστ».

«Είδαμε αυτές τις ημέρες εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αν συνεχίζαμε χωρίς μέτρα θα είχαμε πάνω από 1.000 ασθενείς. Ο αριθμός των ΜΕΘ δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες μας. Δυστυχώς κάποιοι που θα οδηγηθούν στις ΜΕΘ θα καταλήξουν, όσες εντατικές και αν υπάρχουν», ανέφερε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας δεν θα αντέξει κανένα σύστημα Υγείας.

Η επιλογή της καραντίνας ήταν δύσκολη

Η επιλογή της καραντίνας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Άλλα μέτρα πρέπει να πάρουμε όταν μία τρικυμία μετατρέπεται σε τσουνάμι. Δοκιμάσαμε πολλά αμυντικά σχέδια, αλλά αυτά προδόθηκαν από την συμπεριφορά κάποιων. Ξέρουμε ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού και δεν το λέμε για να στοχοποιήσουμε κάποιον.

Η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων», ανέφερε ο Μητσοτάκης τονίζοντας πως από την πλευρά της η αντιπολίτευση έλεγε συνεχώς να μην στοχοποιούμε τους νέους, ωστόσο δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αυτή.

Ποιος ο στόχος του lockdown και της απαγόρευση της κυκλοφορίας

Στόχος του lockdown είναι να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού, ενώ στόχος μας θα είναι οι γιορτές.

«Ξέρουμε πως δεν πείθουμε τους ίδιους τους πολίτες, αλλά πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Η εντύπωσή μου είναι πως πρέπει να λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα για να πετύχουμε ακριβώς ότι και στο πρώτο lockdown. Την απαγόρευση κυκλοφορίας την κάνουμε για να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και όσους πάνε από το ένα σπίτι στο άλλο και κάνουν παρέα με άτομα που δεν ανήκουν στην οικογένειά τους. Αυτά είναι τα μόνα μέτρα για να περιορίσουμε το lockdown», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αν τηρηθούν τα μέτρα θα δούμε σε δέκα μέρες πτώση των κρουσμάτων και κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να τηρήσουν αυτά τα μέτρα.

«Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες. Γι’ αυτό βγήκαμε μπροστά και είπαμε ότι θα στηρίξουμε ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να μην επαναλάβει τα στοιχεία για τους θανάτους που έδειξε την άλλη φορά.

«Μην παίξετε αυτό το παιχνίδι πάνω σε θανάτους οικογενειών. Είναι προσβολή στη μνήμη τους και για όσους προσπαθούν σήμερα», είπε.

Θα έπρεπε να είχαμε κλείσει τα κέντρα διασκέδασης νωρίτερα

Σχετικά με το τι θα μπορούσε  να κάνει διαφορετικά και πιο νωρίς η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει μάσκες παντού. Να είχαμε πάρει πιο δραστικά μέτρα μία εβδομάδα νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη και να είχαμε κλείσει τα κέντρα διασκέδασης πιο πριν».

Για την επίθεση Πολάκη σε Τσιόδρα

Όσον αφορά την επίθεση Πολάκη σε Τσιόδρα, ο πρωθυπουργός μίλησε σε ειρωνικό τόνο ενάντια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα,  λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε και σε βίντεο του τον κ. Τσιόδρα.

«Σας σκανδάλισε που απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα στον ενικό. Πράγματι έχειαναπτυχθεί ένας βαθμός οικειότητας μεταξύ μας».

«Επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων παρά της κυβέρνησης. Στρώνετε έτσι τον δρόμο στον σκοταδισμό και στον δρόμο της ημιμάθειας. Νομίζω πως αυτή είναι η μοιραία κατάληξη ενός αντιπολιτευτικού κατήφορού», είπε μεταξύ άλλων ο Μητσοτάκης.

Απάντηση στο αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις υπουργών

Ως προς το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις υπουργών, όπως της κ. Κεραμέως, ο πρωθυπουργός ανέφερε «σε λίγο θα ζητήσετε να παραιτηθεί και όλη η κυβέρνηση», τονίζοντας πως ο Τσίπρας δεν είπε ποτέ πιο νωρίς πως η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε lockdown.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για όσους θέλουν να διεξαχθεί εν καιρώ πανδημίας η πορεία του Πολυτεχνείου λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή οι πολίτες έχει ανάγκη από σύμπνοια και από ψύχραιμη κριτική αντιπάλων και όχι από ανοησίες, όπως ήταν το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης και όσων εν μέσω πανδημίας μιλούν ακόμη για την πορεία του Πολυτεχνείου».

«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος πως αυτό θα ήθελαν όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εξέγερση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το εμβόλιο

Η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για το εμβόλιο και είναι ανοιχτεί να ακούσει τις προτάσεις των κομμάτων για αυτό το σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους Έλληνες πολίτες, ενώ ανέφερε πως πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του Covid

Επίσης τους κάλεσε τους πολίτες να είναι πιο συγκρατημένοι μέχρι να έχουμε εμβόλιο στη χώρα μας το οποίο ενδεχομένως να συμβεί και από τον Ιανουάριο.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ώστε να θωρακιστούμε. Ωστόσο γνωρίζουμε πως υπάρχει ένα εμβόλιο το οποίο είναι και το μόνο εργαλείο για να τελειώσει ο εφιάλτης και όλοι οι πολίτες να είναι υγιείς», επισήμανε.

Τέλος ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να ακούσουν τις οδηγίες των επιστημόνων και από την πλευρά τους να υψώσουν το δικό τους ανάστημα ηθικής ευθύνης.

Τσίπρας: Προτείνουμε Λινού – Ελάτε να βρούμε κάποιον άλλο αν θέλετε

Την καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού πρότεινε ως μία από τις πιθανές επιλογές για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας πριν από λίγο στη βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση του για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον πρωθυπουργό «να συμφωνήσουμε όλοι μας σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής με γνώση αξιοπιστία και εμπειρία που θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο» που θα έχουν συμφωνήσει οι πολιτικές δυνάμεις.

Κύριε Κικίλια δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας. Κρυφτήκατε πίσω από έναν άξιο επιστημονα τον κ. Τσιόδρα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας: «8 μήνες ήσασταν εξαφανισμένος και έρχεστε στο και 5 να κατηγορήτε την αντιπολίτευση».

Αν συμφωνήσετε, στην ενίσχυση του ΕΣΥ, στο πάγωμα των αντιλαϊκών σας νομοσχεδίων (πχ πτωχευτικό νόμο) και να παγώσετε το σχεδιασμό σας να φέρετε προς ψήφιση ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, υπάρχουν άνθρωποι για αυτό το ρόλο είπε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας:

«Θα σας πρότεινα την Αθηνά Λινού καθηγήτρια Ιατρικής. Δεν ήταν απούσα, ήταν παρούσα. Έλεγε παντού προσοχή και μάσκες. Ελάτε να βρούμε κάποιον άλλο αν θέλετε».

Πείτε mea culpa

Ο κ. Τσίπρας αφού υπεραμύνθηκε της πολιτικής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης και ασφυξίας όπως είπε, τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν «ο πιο ακραίος αρχηγός της αντιπολίτευσης. Σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή δεν δίστασε να αξιοποιήσει τραγωδίες και νεκρούς».

«Εμείς δεν ακολουθήσαμε αυτό το δρόμο. Συναισθανόμενοι την ευθύνη για να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Δεν είναι η τυμβωρυχία με τους νεκρούς στο Μάτι, της γρίπης η έξαλλη και αλλοπρόσαλλη στάση. Στηρίξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας και αυτό κάνουμε» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε πλάτη στη διάλυση της κοινωνίας και στη διαρκή αδράνεια και ολιγωρία για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας».

«Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία σας. Να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Η παραδοχή του λάθους είναι ποράξη ευθύνης και γενναιότητας. Κάντε το με άλλο τρόπο. Πείτε mea culpa όπως ο Αντρέας Παπανδρέου είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Σχέδιο σωτηρίας και όχι συγκυβέρνησης

«Ζητήστε τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων. Δεν διχάζετε μόνο το κοινοβούλιο, ο διχασμός αφορά τους πολίτες που αγωνιούν. Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία, συγκαλέσετε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, όχι για να μας ενημερώσετε, αλλά για να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο σωτηρίας και όχι συγκυβέρνησης. Δεν θα σας σώσουμε εμείς. Δεν μπορείτε να σωθείτε έτσι όπως τα έχετε κάνει. Το πρώτιστο δεν είναι να σας πούμε φύγετε και κάντε εκλογές. Το πρώτιστο είναι να σας πούμε αλλάξτε στρατηγική».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ομολογία αποτυχίας ότι μετά την κρίση φέρατε τροπολογία για 300 προσλήψεις γιατρών όταν σας λέγαμε από την αρχή κάντε προσλήψεις» ενώ αναφέρθηκε και στο χώρο της εκπαίδευσης κάνοντας λόγο για «μπάχαλο» με τις «μάσκες τεντόπανα και τα παγουρίνο. Το Ελεγκτικό συνέδριο, αναβάλλει το διαγωνισμό γιατί δεν υπήρχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τέτοιο μπάχαλο».

Ενώ αναφερόμενο στο φιάσκο της πρώτης μέρας στην τηλεκπαίδευση τόνισε ότι ναι μεν υπήρχε πανευρωπαϊκό πρόβλημα με τη Cisco ωστόσο «καμία χώρα δεν έδωσε το 100% της τηλεκπαίδευσης σε έναν πάροχο όπως εσείς. Φέρτε τη σύμβαση στη Βουλή να δούμε τι υπογράψατε».

Μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ευθύνη

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και να δείξει ότι κατανοεί την πίεση που δέχεται η μέση ελληνική οικογένεια. Να δείξει στον λαό ότι κατανοεί ότι έχει την ευθύνη. Να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό απέναντι στα κόμματα και να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη βουλή.

«Σ’ αυτή τη χώρα υπάρχουν 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες. Μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ατομική και πολιτική ευθύνη. Θα περίμενα να μην ακούσω μια διχαστική και προκλητική ομιλία. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν και ασυνάρτητος», συνέχισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια ομιλία του πρωθυπουργού που ήταν μείγμα «απολογίας και διχασμού».

«Θα περίμενα ο κ. Μητσοτάκης να παραδεχτεί το ανθρώπινο και αυτονόητο,αυτό που σε μια έκρηξη ειλικρίνειας έκανε ο κ. Γεωργιάδης. Είπε το απλούστατο: Πέσαμε έξω. Πόσο δύσκολο είναι να πείτε δύο λέξεις; Πέσαμε έξω» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αυθαίρετες συγκρίσεις του πρωθυπουργού σε σχέση με το πρώτο και δεύτερο κύμα και απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για «εφησυχασμό».

Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι «προσπαθήσατε να κερδίσετε πολιτικά πάνω στον ανθρώπινο πόνο. Λέτε ότι δεν κάνατε κανένα λάθος, ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι. Εκεί εντοπίζεται μονάχα το πρόβλημα; Δεν υπάρχει πρόβλημα ότι καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Επίγνωση του πως ζουν οι άνθρωποι

Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχετε επίγνωση του πως ζει η πλειονότητα των νέων ανθρώπων στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων δεν έχει στο νου της να κάνει πάρτυ. η πλειονότητα των νέων ανθρώπων ζει στην ανεργία και την ασφάλεια».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορές στα περί αποταμίευσης και εξαρτημένων από το μισθό τους κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αυτός συνέκρινε στοιχεία και πίνακες νεκρών και διασηλωμένων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας μίλησε για «εγκληματικό εφυσηχασμό» της κυβέρνησης μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Αυτό που πράξατε όλο αυτό το διάστημα ήταν να μην στηρίξετε το δημόσιο σύστημα υγείας κ. Μητσοτάκη συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για εφαρμογή ενός αντιλαϊκού προγράμματος από πλευράς κυβέρνησης που ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας δεν ανέστειλε την εφαρμογή του.

Μέσα σε αυτό το φόντο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο σύνολο των μέτρων για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις όλο αυτό το διάστημα.

Δεν είναι ζήτημα μόνο κρεβατιών

Προφανώς και αυξήσατε τις κλίνες στο ΕΣΥ κ. Μητσοτάκη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας προσθέτοντας ωστόσο πως «αν θέλετε να μιιλήσουμε επί της ουσίας, η πραγματική αύξηση των κλινών μετά την πανδημία ήταν περίπου στα 200 κρεβάτια. Είναι ζήτημα κρεβατιών και μόνο η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας;».

Αναφερόμενος στις 50 κλίνες στο «Σωτηρία» από τη δωρεά της Βουλής λέγοντας ότι λειτουργούν μόνο οι 9. «Γιατί; Το πρόβλημα είναι το προσωπικό. Είναι η ελλιπής στελέχωση του ΕΣΥ. Αρνείστε να προχωρήσετε σε σχεδιασμό μόνιμων προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το προσωπικό και οι ιδιώτες

«Το πιο σοβαρό γράφημα είναι για το προσωπικό του υπουργείου Υγείας, για το προσωπικό που υπήρχε το 2019 και το 2020» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για μείωση του προσωπικού στα νοσοκομεία.

Δεν ενισχύετε το ΕΣΥ γιατί έχετε άλλη αντίληψη υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για στρατηγικό πρόβλημα της ΝΔ, καθώς όπως τόνισε στο πρόγραμμά της θέλει τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. «Η βασική σας αντίληψη είναι ότι το ΕΣΥ είναι για πέταμα» τόνισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για αξιοποίηση των υποδομών του ΕΣΥ από τους ιδιώτες για να κερδίζουν.

«Πόσο δύσκολο είναι να συνταγογραφείτε τα διαγνωστικά τεστ και αφήνετε το 1/3 των τεστ να γίνονται στον ιδιωτικό τομέα;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτή την ώρα γίνεται διαλογή ασθενών, όχι στους ασθενείς από κοροναϊό – covid, αλλά στους ασθενείς non-covid, φέρνοντας ως παράδειγμα την αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author