Μηνύματα καταδίκης για την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα (video)

Estimated read time 1 min read

Επικίνδυνα κλιμακώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, στέλνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis, παρά τις καθολικές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Γερμανία, που συνήθως ακολουθεί τακτική ίσων αποστάσεων, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της με την ακύρωση του ταξιδιού του Χάικο Μάας στην Άγκυρα. Η τουρκική προκλητικότητα απειλεί να τινάξει στον αέρα τις διερευνητικές επαφές, πριν καν αρχίσουν.

Τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Σαμπανί, συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Καναδός υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Νίκο Δένδια.

«Με τη χθεσινή νέα ΝΑΒΤΕΞ η ηγεσία της Τουρκίας απέδειξε ότι δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Αντί για διάλογο, αντί για διερευνητικές, επέλεξαν την κλιμάκωση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο Χάικο Μάας επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης και τη Λευκωσία. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, παρότι επρόκειτο να επισκεφθεί και την Τουρκία, ακύρωσε το ταξίδι του. «Οι τελευταίες κινήσεις δεν είναι παρά το αντίθετο ενός μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τουλάχιστον όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «μπροστά σε αυτά τα απαράδεκτα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, οι Eυρωπαίοι πολίτες προσβλέπουν στην αντίδραση της ΕΕ»

Νέες προκλητικές δηλώσεις έγιναν από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, που υποστηρίζει ότι υπάρχει σχεδιασμός για τις εργασίες του Ορούτς Ρέις και μετά τις 22 Οκτωβρίου.

«Δεν τίθεται θέμα να τερματιστεί η διπλωματία, εμείς είμαστε στο τραπέζι. Δεν ξέρω αν η απέναντι πλευρά θα έρθει στο τραπέζι επειδή στο παρελθόν είχε διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που δεν ερχόταν στο τραπέζι’ ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.

«Όσο υπάρχει το Oruc Reis στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία’ δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Αυστηρό μήνυμα και από τις ΗΠΑ καθώς με ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι η » η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς την ένταση στην περιοχή και σκόπιμα περιπλέκει την συνέχιση των κρίσιμων συζητήσεων. Οι μονομερείς ενέργειες, οι εκφοβισμοί και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις»

Οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας συζητήθηκαν σε έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι εξελίξεις τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στηλιτεύοντας τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου, παρότι δεν είχε καμία αναφορά σε κυρώσεις. Αναρωτιέμαι, άραγε, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη;» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά τονίζει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης οφείλει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τα κράτη μέλη. Αν χρειαστεί η Κυβέρνηση να ασκήσει veto».

Πού εστιάζουν οι ένοπλες δυνάμεις

Το πιο κοντινό σημείο στο Καστελόριζο από το οποίο έχει πλεύσει το Oruc Reis είναι στα 23 ναυτικά μίλια ενώ τώρα κινείται ξανά με νοτιοδυτική πορεία, ανέφερε στις ειδήσεις της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Γιώργος Σιδέρης.

Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι έχει μειώσει ταχύτητά, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία απόπειρας ερευνών, δεν έχουν ποντιστεί καλώδια στο νερό. Ο πλους μέχρι στιγμής είναι από το μέσο της περιοχής και προς το νότιο τμήμα της Νavtex, δεν υπάρχει προσέγγιση του βόρειου τμήματος, κοντά στο Καστελόριζο.

Το ενδιαφέρον των ενόπλων δυνάμεων έχει εστιαστεί στο αν θα επιχειρήσει να προκαλέσει περαιτέρω η Τουρκία, ανεβάζοντας το Oruc Reis πιο κοντά από τα 12 ναυτικά μίλια ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε πολύωρη σύσκεψη με τους αρχηγούς των τριών κλάδων. Όλες οι πληροφορίες και ο σχεδιασμός διαρκώς αναδιατάσσονται. Τα σχέδια της στρατιωτικής ηγεσίας είναι αποτρεπτικά για κάθε πιθανή προκλητική κίνηση της Τουρκίας.

Όπως σχολίασε ο Νίκος Μελέτης, ο κ. Ερντογάν τραβάει το σχοινί, δοκιμάζει όρια και αντοχές και παρασύρεται χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι κάποια στιγμή υπάρχουν και όρια. «Με τις κινήσεις του τελικά δυσκολεύει τους δικούς του χειρισμούς και εκθέτει και όσους τον έχουν υποστηρίξει».

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιώργος Παππάς, μεταδίδει ότι ο γερμανικός τύπος σχολίασε ως έναν «εμπαιγμό» για το Βερολίνο, την απόφαση της Άγκυρας και του Ερντογάν να βγάλουν το Oruc Reis έξω από το Καστελόριζο την ώρα που ο Χάικο Μάας σχεδίαζε την περιοδεία του στο τρίγωνο Αθήνα – Άγκυρα – Λευκωσία. Αποτέλεσμα: Ο Μάας δεν πήγε αυτή τη φορά στην Άγκυρα και ζήτησε από τον Ερντογάν να σταματήσει το παιχνίδι των προκλήσεων.

Έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και της Σουηδής ομολόγου του

Η Αν Λίντε, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Συρία και τόνισε ότι δεν πρέπει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, γεγονός που προκάλεσε την οργή Τσαβούσογλου, που κατηγόρησε την ΕΕ για υποκρισία.

«Αλληλεγγύη απέναντι σε αδικίες δεν πρέπει υπάρχει. Δηλαδή ό,τι και να γίνεται, ό,τι και να κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα, έχουν δίκιο. Αλλά αυτή η αντίληψη δεν είναι δίκαιη»  είπε.

Τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο καταδικάζει, με ανάρτησή του, και ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Γιώργος Σιδέρης, Γιώργος Παππάς, Νίκος Μελέτης

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή άρθρου www.ert.gr

You May Also Like

More From Author