Με 187 «ναι» συστήνεται Προανακριτική Επιτροπή για τον Νίκο Παππά

Estimated read time 1 min read

Με ευρεία πλειοψηφία 187 βουλευτών εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων ποινικών πράξεων από τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά στις υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών και στο «Καλογρίτσας gate».

Συνολικά ψήφισαν 289 βουλευτές: «υπέρ» 187, κατά «85», «παρών» 16 ενώ ένα ψηφοδέλτιο κρίθηκε «άκυρο».

Από την διαδικασία απείχαν οι 9 βουλευτές του ΜεΡΑ25, απουσίαζε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ενώ δεν ψήφισε ο κ. Νίκος Παππάς.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία προβλέπει μυστική ψηφοφορία ωστόσο από τις τοποθετήσεις των εισηγητών συμπεραίνεται ότι υπερ της πρόταση ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων τα υπερ θα έπρεπε να είναι 189 ενώ τα κατά 86. Πιθανολογείται πως τουλάχιστον 2 βουλευτές από το «μέτωπο» ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση ψήφισαν διαφορετικά από την «γραμμή» του κόμματός τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένας εκ των βουλευτών που αθροίζονταν στα «υπερ», ψήφισε τελικά «παρών». Επίσης, στο ακυρωθέν ψηφοδέλτιο εντοπίστηκε η θετική ψήφος του βουλευτή και το κενό χαρτί που δηλώνει την «λευκή» ψήφο.

Η απώλεια μιας ψήφου από τον ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογείται καθώς ο κ. Νίκος Παππάς δεν προσήλθε στην κάλπη.

Σε κάθε περίπτωση η Βουλή άναψε το πράσινο φως για την έναρξη της προανακριτικής εξέτασης ώστε να διερευνηθεί εάν ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς διέπραξε το κακούργημα της δωροληψίας κρατικού αξιωματούχου κατ επανάληψη και κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος. Η προανακριτική οφείλει εντός δύο μηνών να παραδώσει το πόρισμά της.

ΝΔ: Θα ερευνηθούν οι ύποπτες διαδρομές χρήματος

Κατά την συζήτηση η πλειοψηφία εξήγησε ότι η ανάγκη κατάθεσης πρότασης για προανακριτική εξέταση των χειρισμών Παππά προέκυψε από την διαβίβαση δικογραφίας από την Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ που κλήθηκαν να τοποθετηθούν, ο φάκελος περιλαμβάνει πλήθος στοιχείων για τον τρόπο που επιχείρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να στήσει τους επικοινωνιακούς του βραχίονες και να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας. Μεταξύ άλλων μίλησαν για ύπαρξη παρένθετων προσώπων, εικονικών εταιρειών και τροφοδοτών λογαριασμών σε Κύπρο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) που πρωταγωνίστησαν στην περίφημη υπόθεση με τα βοσκοτόπια και τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών.

Ενδεικτικά, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι «η υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου με την υπόθεση του κ. Παππά που συζητούμε σήμερα συνδέονται μεταξύ τους καθώς αποτυπώνουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας στη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ. Να ποδηγετήσει τη Δημοκρατία. Κι αυτή η πράξη σας θα σας συνοδεύει». Παράλληλα, είπε ότι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παππάς έπρεπε να ζητούν διερεύνηση της υπόθεσης και πως το ζητούμενο δεν είναι η διερεύνηση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά το αν ο κ. Παππάς προσπάθησε ο ίδιος να καταστρατηγήσει τις διατάξεις του νόμου.

Επίσης, ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στις αποκαλυπτικές καταθέσεις των πρωταγωνιστών της υπόθεσης και στα «καυτά» emails που αντάλλασσαν και τα οποία δείχνουν υπόγειες διαδρομές χρήματος μέσω εικονικών εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κύπρο. 

Στήριξη Παππά από Αλ. Τσίπρα και καταγγελίες για την διαχείριση της πανδημίας

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε τους χειρισμούς του Νίκου Παππά, αν και υποστήριξε ότι δεν θα αναγνωρίσει το έργο της προανακριτικής δείχνοντας πως προτιμά την παραπομπή της υπόθεσης απευθείας στην τακτική Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, άσκησε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  υποστηρίζοντας ότι την ώρα που η χώρα βιώνει την χειρότερη φάση της πανδημίας, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να στήσει προανακριτικές και ειδικά δικαστήρια για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο ίδιος εμφανίστηκε ως εγγυητής ενότητας και την ίδια ώρα κάλυψε για μια ακόμα φορά την χυδαία επίθεση του Παύλου Πολάκη ο οποίος χαρακτήρισε την ΝΔ ως «παράταξη των δωσίλογων και των μαυραγοριτών» και τον ΣΥΡΙΖΑ την παράταξη του Κολοκοτρώνη.

Η ΝΔ σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα στη Βουλή ο κ. Τσίπρας κάλυψε πλήρως τον Νίκο Παππά. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να θεωρεί ότι δεν ζημιώθηκε το δημόσιο συμφέρον, όταν τρία εκατομμύρια ευρώ έκαναν βόλτες με αδιαφανείς διαδικασίες σε διάφορους λογαριασμούς. Με περίσσιο θράσος μίλησε για πολιτικές διώξεις. Προφανώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους που δεν θυμούνται το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους», όταν η σκευωρία που έστησε κατέρρευσε πανηγυρικά. Ελπίζουμε τις απόψεις του αυτές να τις μοιράστηκε με τον κ. Πικραμμένο, όταν τον είχε απέναντί του στο επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο στις 24 Μαρτίου. Η χώρα έχει θεσμική και πολιτική μνήμη. Όσο για τις καταγγελίες του περί πόλωσης και διχασμού, τον παραπέμπουμε στο σημερινό εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα του φίλου του κ. Πολάκη για το οποίο δεν βρήκε τίποτα να πει».

Σε αναλυτικό απολογισμό της υπουργικής του θητείας και των χειρισμών του για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου προχώρησε ο κ. Νίκος Παππάς, επιχειρώντας να αποκρούσει τα στοιχεία της δικογραφίας και την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το «Καλογρίτσας gate». Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος για τις πράξεις του ενώ εξέφρασε προβληματισμό για το ενδεχόμενο ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών ώστε να διαπιστωθεί η πορεία των 3 εκατ. ευρώ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο στον κ. Καλογρίτσα.

Μπάχαλο με Πολάκη

Το κλίμα της συνεδρίασης εξετράπη από την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη ο οποίος χαρακτήρισε την ΝΔ «παράταξη των δωσίλογων», «των μαυραγοριτών» και του «Τσολάκογλου»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να εκτρέψει την συζήτηση από τις ποινικές ευθύνες του κ. Νίκου Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και το «Καλογρίτσας gate» εγκατέλειψε την γραπτή ομιλία και προχώρησε σε μια παραληρηματικού τύπου τοποθέτηση ενώ προειδοποίησε δε ότι η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι «πολύ διαφορετική».



Οι διάλογοι έχουν ως εξής:

Θ. Πλεύρης: Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στην ΝΔ χαρακτηρίζοντας ως παράταξη δωσιλογισμού και μαυραγοριτισμού. Δεν περιμένω να ανακαλέσει την προσβολή του προς την παράταξή μας και τον κόσμο που την στηρίζει. Τον κ. Πολάκη τον αντιμετωπίζουμε ως εξής, όπως ιστορικά αναφέρεται το παράδειγμα του Αισώπου. Όταν ο χοίρος κάλεσε τον λέοντα για μονομαχία ο χοίρος κυλίστηκε στην λάσπη. Αυτό είναι ο κ. Πολάκης. Όμως σε λίγες ώρες θα τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας που πρέπει να απαντήσει αν η παράταξη της ΝΔ είναι παράταξη του δοσιλογισμού και μαυραγοριστισμού; Αν τον εκφράζει ο κ. Πολάκης. Πρέπει να μάθετε να σέβεστε. Να μάθετε ότι είστε η παράταξη που έβλαψε περισσότερο από όλους την χώρα και την Δημοκρατία.

Π. Πολάκης: Χοίροι ήταν αυτοί που σαν σήμερα προ 69 ετών εκτέλεσαν τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του. Χοίροι και γουρούνια είναι αυτοί που στα νιάτα τους συμμετείχαν σε πορείες της ΧΑ όπως εσείς που τώρα το παίζετε δημοκράτης. Δεν ανακαλώ τίποτα γιατί η ιστορία κατέγραψε σε ποια πλευρά του ποταμού στάθηκαν οι δυο παρατάξεις από το 1821 και μετά. Υπάρχει η παράταξη των Κολοκοτρώνηδων, του Μακρυγιάννη, του Βελουχιώτη και υπάρχει η παράταξη των Κοτζαμπάσηδων και προεστών, των συνεργατών των Γερμανών και του Τσολάκογλου. Η παράταξη που από την μήτρα της βγήκε η δικτατορία των συνταγματαρχών. Άλλο εκφράζετε εσείς και άλλο εμείς.

Μ. Αθανασίου (προεδρεύων): Η ΝΔ άμβλυνε τις συνέπειες του εμφυλίου. Πήρε τις σωστές αποφάσεις βάζοντας την χώρα στην ΕΕ. Διατήρησε τις αρχές του Διαφωτισμού. Τα ηγετικά της στελέχη πολέμησαν όσοι λίγοι την δικτατορία. Τα συντάγματα καθιέρωσαν το κράτος δικαίου. Είναι η παράταξη που κράτησε την χώρα στην ευρωζώνη. Σήμερα με κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται τις κρίσεις όλες με τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει λοιπόν ο Πολάκης και όσοι ταυτίζεστε με τον Πολάκη να είστε προσεκτικοί με αυτή την παράταξη.

Θ. Πλεύρης: Ξέρουμε το ήθος του και τον διχαστικό του λόγο. Επιμένουμε, όταν θα έρθει ο κ. Τσίπρας να απαντήσει εάν τον εκφράζουν όσα είπε ο βουλευτής του.

Δ. Μαρκόπουλος: Να αποφασίσετε αν είστε κόμμα του κοινοβουλίου ή του πεζοδρομίου. Αυτά που ακούμε είναι σαν προκήρυξη του Κουφοντίνα. Ο κ. Πολάκης ως άλλος Ξανθόπουλος μας είπε ότι αναγκάστηκε να πάρει δάνειο για να ζήσει την οικογένειά του. Δεν μας ειπε όμως ότι πήρε το δάνειο από την τράπεζα Αττικής σε μια περίοδο που το απλό νοικοκυριό δεν είχε πρόσβαση στον δανεισμό.

Το Κίνημα Αλλαγής εκθέτει Γ. Ραγκούση

Ο Γιάννης Ραγκούσης που διατέλεσε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και υπουργός στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τώρα κάθεται στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο στόχαστρο καθώς οι πρώην σύντροφοί του, όπως ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη του υπενθύμισαν τα όσα έλεγε για το νόμο Παππά. Η αξιωματική αντιπολίτευση όρισε ως κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο για την συζήτηση της πρότασης συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής τον κ. Ραγκούση ο οποίος όμως την επίμαχη περίοδο 2015 – 2016 που ψηφιζόταν και διεξαγόταν ο διαγωνισμός τηλεοπτικών αδειών κατακεραύνωνε τους Τσίπρα – Παππά και προδίκαζε ότι θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες.

Ειδικότερα ο ίδιος προέβλεπε τότε ότι θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες γράφοντας μεταξύ άλλων: «Θα έχουν κακό τέλος… με τον αδιαφανή και σκανδαλώδη δρόμο που διάλεξαν για να ιδιοποιηθούν τις τηλεοπτικές άδειες» και πρόσθετε «με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση προσκαλεί σε μια αδιαφανή δοσοληψία, σε ένα «δούναι και λαβείν κάτω από το τραπέζι» όσους ενδιαφέρονται… να πληρώσουν για να αποκτήσουν άδεια τηλεοπτικού σταθμού». Σε άλλη ανάρτηση έγραφε «η κυβέρνηση στήνει παράγκα με τις τηλεοπτικές άδειες… θα έχουν κακό τέλος».

Ωστόσο, στην σημερινή διαδικασία και ως βουλευτής πλέον του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την θλίψη του για την πρόταση της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του κ. Παππά.

Πρόσθεσε ότι η εισήγηση της πλειοψηφίας στηρίζεται σε «κατάπτυστες και γεμάτες αντιφάσεις καταγγελίες του Χρ. Καλογρίτσα» ενώ υποστήριξε ότι ο γνωστός εργολάβος «παντελόνιασε» ποσό 3 εκατ. ευρώ και σήμερα επιχειρεί να το «χρεώσει» στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Πλήρης κάλυψη Τσίπρα σε Παππά για Καλογρίτσα – Σιωπή για Πολάκη

«Εκτοξεύθηκαν» στα 4.340 τα νέα κρούσματα – Τα 2.097 εντοπίστηκαν στην Αττική

Διώρυγα του Σουέζ: Συγχαρητήριο μήνυμα από ΕΕ για την επίλυση του προβλήματος

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author