Με ανάκληση των πρεσβευτών του από ΗΠΑ και Αυστραλία απαντά στο AUKUS το Παρίσι

Estimated read time 1 min read

Από τα λόγια στις πράξεις πέρασε πολύ σύντομα η Γαλλία, με το Παρίσι να δηλώνει απόψε ότι ανακαλεί τους πρέσβεις της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τριμερή συμφωνία που συνήψαν με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η «σημαντική αυτή απόφαση» δικαιολογείται από τη σοβαρότητα της συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι τρεις δυνάμεις και πήρε το όνομα Aukus.

Είναι η πρώτη φορά που το Παρίσι παίρνει μια τόσο πρωτοφανή απόφαση απέναντι στις δύο αυτές χώρες, ιδίως απέναντι στις ΗΠΑ, ιστορικό σύμμαχο της Γαλλίας από την εποχή του πολέμου της αμερικανικής ανεξαρτησίας, ωστόσο τα σύννεφα στις σχέσεις εμφανίστηκαν ήδη από την Τετάρτη, ημέρα ανακοίνωσης της συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας.

Στο πλαίσιο του συμφώνου αυτού, που στρέφει το βλέμμα προς την Κίνα, η Αυστραλία θα λάβει τεχνολογία για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων, κάτι που οδήγησε την Καμπέρα να ακυρώσει τη «συμφωνία του αιώνα» με τη Γαλλία για την αγορά υποβρυχίων δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αντίδραση από το Παρίσι ήταν οργισμένη με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να κατηγορεί την Αυστραλία για αθέτηση της μεταξύ τους συμφωνίας. Σε κοινή δήλωσή τους, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, και η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, ανέφεραν την Τετάρτη: «Η επιλογή των ΗΠΑ να αφήσουν στο περιθώριο ένα Ευρωπαίο σύμμαχο σαν τη Γαλλία από μια συμφωνία με την Αυστραλία σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις στην περιοχή του Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού, δείχνει έλλειψη συνοχής την οποία η Γαλλία αναγνωρίζει για λυπάται πολύ».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ, Ζεράρ Αρό, σχολίασε μέσω Twitter: «Η Γαλλία μόλις συνειδητοποίησε την πικρή αλήθεια ότι δέχτηκε μια πισώπλατη μαχαιριά από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στο έδαφος της Αυστραλίας. Αυτά έχει η ζωή». Και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε λόγος να ανακληθεί η συμφωνία για τα υποβρύχια, καθώς μια αλλαγή της συμφωνίας θα μπορούσαν «εύκολα» να μετατραπούν σε πυρηνικά.

Χθες η αντιπαράθεση των δύο πλευρών συνεχίστηκε με το Παρίσι να αναφέρει ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για την συμφωνία και τις λεπτομέρειές της και την Ουάσινγκτον να απαντά ότι υπήρξαν επαφές σε υψηλό επίπεδο πριν από την ανακοίνωση της νέας συμμαχίας.

«Λυπούμαστε»

Η πρώτη αντίδραση από τον Λευκό Οίκο δεν άργησε να έρθει, με αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν να εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση της Γαλλίας. 

Η ανησυχία για ενδεχόμενο σύρραξης στον Ινδο-Ειρηνικό πλέον είναι σαφής, καθώς πολλοί πλέον βλέπουν στις αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν την επιλογή να ακολουθήσει έναντι της Κίνας την πολιτική του προκατόχου του έναντι της Κίνας.

Παρά τις προσπάθειες των τριών συμβαλλόμενων χωρών να καθησυχάσουν φίλους, συμμάχους και αντιπάλους σχετικά με τον χαρακτήρα της συμφωνίας AUKUS, που έχει προφανή και εμμέσως ομολογημένο στόχο να ελέγξει τη δράση και την επέκταση της επιρροής της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Τόσο από την Ε.Ε. που στην ουσία πιάστηκε στον ύπνο και τώρα τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις, από την Κίνα που είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη, αλλά και εντός της Βρετανίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Ρενμίν στην Κίνα, Σι Γιχόνγκ, η συμφωνία AUKUS «αναμφισβήτητα» έχει στόχο να αποτρέψει την Κίνα και το Πεκίνο «σίγουρα θα αντιδράσει, αλλά το ερώτημα παραμένει ποια θα είναι αυτή η αντίδραση».

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author