Μετακίνηση εκτός νομού: Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; Το σχέδιο της κυβέρνησης και τα δεδομένα – Newsbomb – Ειδησεις

Estimated read time 1 min read

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το θέμα της μετακίνησης εκτός νομού ενόψει του Πάσχα.

Ο χρόνος αρχίζει και πιέζει πλέον ασφυκτικά την κυβέρνηση και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων καθώς το Πάσχα φέτος είναι προγραμματισμένο στις 2 Μαΐου ενώ μπαίνουμε πλέον στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την μετακίνηση εκτός νομού!

Μετά το «κόκκινο» που άναψαν οι λοιμωξιολόγοι για το περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου, η έγκριση για την μετακίνηση εκτός νομού ολοένα και φαίνεται να δυσκολεύει.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Κορινθία: «Μετά το Πάσχα ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαιράκι».

Όσοι μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις λέξεις, καταλαβαίνουν την πρόθεση της κυβέρνησης: Προέχει ένα ασφαλές καλοκαίρι.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα για μετακίνηση εκτός νομού ενόψει Πάσχα, μόνο αν και εφόσον υπάρξει στο 100% ασφάλεια για μη διασπορά του κορονοϊού.

Σε διαφορετική περίπτωση, το ενδεχόμενο να «θυσιαστεί» και το Πάσχα του 2021, όπως εκείνο του 2020, για ασφαλές άνοιγμα τον Μάιο και φυσικά την έναρξη του τουρισμού χωρίς… παρατράγουδα, μοιάζει πολύ πιθανό.

Μέρα με τη μέρα

«Σίγουρα οι αποφάσεις θα παρθούν προς το τέλος της άλλης εβδομάδας. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αυτή τη στιγμή όπως είναι η κατάσταση δεν πρέπει να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Πρέπει να αναζητήσουμε και τις υπόλοιπες λύσεις, του ανοικτού χώρου του Πάσχα, εκεί που βρισκόμαστε». Τάδε έφη Χαράλαμπος Γώγος, με τον Καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστήμιο Πατρών να αποτυπώνει τις προθέσεις επιτροπής και κυβέρνησης.

Η κατάσταση της πανδημίας πλέον αξιολογείται μέρα με την μέρα, ώστε κάθε απόφαση για περαιτέρω χαλάρωση μέτρων να γίνεται με την απόλυτη ασφάλεια, ώστε να μην υπάρξει μια νέα (και πιθανότατα καταστροφική) αναζοπύρωση κρουσμάτων.

Όσο πάντως τα κρούσματα είναι πάνω από 1.500 την ημέρα και οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας πάνω από τους 700, η απόφαση για «ναι» από την επιτροπή για Πάσχα στο χωριό, ολοένα και απομακρύνεται.

Τα «κλειδιά» για την μετακίνηση και τα σενάρια

Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βοηθούν στο να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης εκτός νομού.

Οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν «κλειδί» τα self test που κάνουν οι πολίτες. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αν τα αποτελέσματα που δηλώνονται είναι αληθή ή όχι, ωστόσο η κυβέρνηση ποντάρει στο… φιλότιμο, μιας και η τεράστια ομολογουμένως, προσπάθεια όλων είναι στο τελευταίο στάδιο.

Τα σενάρια αυτή τη στιγμή είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα. Ποια είναι αυτά;

-Καμία άρση του μέτρου και Πάσχα στα μπαλκόνια μας. Ένα σενάριο που το ζήσαμε στην πράξη το 2020.

-Άρση του μέτρου αλλά με περιορισμούς. Ποιους; Αρνητικό τεστ από όσους ταξιδέψουν ή μετακίνηση όσων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, κάτι που σημαίνει πως έχουν ανοσία σε βαθμό που δεν τους καθιστά επικίνδυνους.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αναμένεται να παρθεί έως τις 26 Απριλίου, όταν ξεκινάει άλλωστε και η Μεγάλη Εβδομάδα. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να φτάσουμε έως και την Μεγάλη Τετάρτη για απόφαση.

Κάτι το οποίο η κυβέρνηση δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση καθώς αν παρθεί απόφαση τόσο αργά μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, αναμένεται κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους!

Ο τουρισμός φέρνει το τέλος του lockdown

Με δεδομένο πως το άνοιγμα του τουρισμού είναι προγραμματισμένο για τις 14 Μαΐου, τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και το lockdown των 7 μηνών (!) που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2020.

Προφανώς οι τουρίστες δεν θα στέλνουν μηνύματα μετακίνησης στο 13033, αλλά ούτε και θα μπορούν να μετακινούνται από τις 5 το ξημέρωμα έως τις 9 το βράδυ. Κάτι που δεν θα συνεχιστεί για προφανείς λόγους και για εμάς.

Εξάλλου, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο του τέλους του lockdown μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 7 Μαΐου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.



Πηγή άρθρου www.newsbomb.gr

You May Also Like

More From Author