Μετά τις περικοπές, οι απολύσεις

Όσοι πιστεύουν ότι οι περικοπές στη μισθοδοσία είναι η σωτηρία για τα εκδοτικά συγκροτήματα διαβάστε το παράδειγμα του «Αγγελιοφόρου» στη ΘΕσσαλονίκη, που ανήκει στην ομάδα Μπακατσέλου, Ψυχάρη, Μπόμπολα:

Έπειτα από συνάντηση των εκπρoσώπων των εργαζομένων με τον οικονομικό διευθυντή του συγκροτήματος του «Αγγελιοφόρου», Α.Κυριακίδη, ανακοινώθηκε στους συντάκτες, τους υπαλλήλους και τους τεχνικούς της εφημερίδας ότι η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ αποφάσισε να περικόψει 40-50 θέσεις εργασίας, λόγω οικονομικών δυσχερειών.
Η «πρόταση» του μάνατζερ της επιχείρησης προβλέπει την περικοπή των 40-50 θέσεων εργασίας αρχικώς μέσω του συστήματος της οικειοθελούς αποχώρησης ή αλλιώς της εθελούσιας εξόδου. Δόθηκε διορία μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να απαντήσουν. Στη συνέχεια δόθηκε ακόμα μία εβδομάδα διορία. Η επιλογή αυτών που θα «αποχωρήσουν οικειοθελώς» θα είναι της εταιρίας. Το… δέλεαρ είναι ότι εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση, οι οικειοθελώς… απολυμένοι θα λάβουν ακόμα ένα μισθό ως μπόνους.
Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει τμηματικά, δηλαδή σε διμηνιαίες δόσεις, καθώς στα ταμεία της εταιρίας το ρευστό τελειώνει. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος με το σύστημα της εθελούσιας αποχώρησης, θα ακολουθήσουν απολύσεις. Η εταιρία επικαλείται τις ζημιές του πρώτου τριμήνου για να προχωρήσει στη μείωση των θέσεων εργασίας. Οι ζημίες αυτές έφτασαν στις 900.000 ευρώ και είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τον αρχικό στόχο της επιχείρησης.
Να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα οι εργαζόμενοι στον «Αγγελιοφόρο» αποδέχθηκαν, έπειτα από διαβούλευση της εργοδοσίας με τη διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ και την ισχυρή παρότρυνση της τελευταίας, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν μείωση των αποδοχών τους κατά 12,5%, σε σύγκριση με όσα προβλέπει η ΣΣΕ των ετών 2008-2009. Οσοι δεν υπέγραφαν αυτές τις συμβάσεις, έχουν υποχρεωθεί να εργάζονται εκ περιτροπής επί 4 ημέρες την εβδομάδα (νόμος 3846 του Λοβέρδου).


More From Author