Μετά από 68 χρόνια το Spitfire MJ755 επέστρεψε στην Ελλάδα

Estimated read time 1 min read

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Στις 16:43, ώρα Ελλάδας, το ιστορικό αεροσκάφος Spitfire MJ755 προσγειώθηκε ξανά στην Ελλάδα.

Έπειτα από μήνες αναμονής και σχεδιασμού, το ανακατασκευασμένο αεροσκάφος Supermarine Spitfire MJ755 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησε, την Τρίτη, την εναέρια διαδρομή του από το αεροδρόμιο του Μπίγκιν Χιλ της Βρετανίας για να καταλήξει στην Ελλάδα μετά από 68 χρόνια. 

Σήμερα, λίγα λεπτά μετά το μεσημέρι, ο «ιπτάμενος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» είχε προσγειωθεί, συνοδεία δύο μαχητικών σκαφών F-16, στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» στην Κέρκυρα, αλλά και στον Αερολιμένα Αράξου, όπου ο πιλότος του ξεκουράστηκε.

Το καταδιωκτικό που «κέρδισε» την Μάχη της Αγγλίας ανακατασκευάστηκε για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», μετά από πρωτοβουλία του κ. Πήτερ Λιβανός και του Ιδρύματος. Η «αναγέννησή» του ξεπέρασε τα δύο εκατ. ευρώ και αναμένεται να παρουσιαστεί από την Πολεμική Αεροπορία, την ερχόμενη εβδομάδα.

meta-apo-68-chronia-to-spitfire-mj755-epestrepse-stin-ellada0
Φωτ. ΑΠΕ

Από πλευράς της η Πολεμική Αεροπορία, έχει ήδη επιλέξει ικανότατους πιλότους και τεχνικούς, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν για τρεις εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια ειδική εκπαίδευση που θα έχει ως αποτέλεσμα -από τα μέσα του καλοκαιριού ακόμη- «να είναι εφικτό να πετάξει το MJ755 με Έλληνες χειριστές και έτσι να το απολαύσουν οι Έλληνες στον αέρα της χώρας μας το συντομότερο δυνατό», αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Ίκαρος», Δημήτριος Κόλιας.

«Με χαρά υποδεχόμαστε το Spitfire MJ755 που έχει ήδη τύχει συγκινητικής υποδοχής από τους Έλληνες, ακόμη και στη διαδρομή του στον αέρα μέχρι εδώ. Επιτέλους θα χαρεί, το θρυλικό καταδιωκτικό με σήματα της ελληνικής Π.Α., ο κόσμος που μας ρωτούσε πότε θα αφιχθεί. Ανυπομονούμε να ακούσουν και να δούν το Spitfire σε κάθε γωνία της Ελλάδας. Νιώθουμε συγκινημένοι που στα χιλιάδες μηνύματα προσμονής του κοινού μπορούμε να απαντήσουμε: “Εφτασε”», πρόσθεσε ο κ. Κόλιας, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Στο Τατόι υποδέχθηκαν το θρυλικό Supermarine Spitfire με τα ελληνικά χρώματα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο κ. Δημήτριος Κόλιας.

 

 

 

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author