«Μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Εντοπίστηκε στο Ισραήλ η νέα αφρικανική παραλλαγή

Estimated read time 1 min read

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αφρική, ανιχνεύθηκε στο Ισραήλ, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το BBC και το Bloomberg.

Η παραλλαγή – γνωστή ως B.1.1.529, επονομαζόμενη και «μετάλλαξη της Μποτσουάνα» – εντοπίστηκε σε άτομο που επέστρεψε στο Ισραήλ από το Μαλάουι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων φέρονται να βρίσκονται δύο ακόμη «ύποπτες» περιπτώσεις που σχετίζονται με ταξιδιώτες οι οποίοι μόλις επέστρεψαν στη χώρα. Όλοι οι ταξιδιώτες φέρονται ναι έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

«Μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Μπλόκο Ε.Ε. σε αεροπορικές αφίξεις από χώρες της νότιας Αφρικής

«Μπλόκο» στους ταξιδιώτες από τις περιοχές της νότιας Αφρικής θέτει η Ε.Ε., στον απόηχο της διεθνούς ανησυχίας που έχει πυροδοτήσει η εμφάνισης της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στενό συντονισμό με τα κράτη – μέλη θα προτείνει να ενεργοποιήσει το επείγον μέτρο του τερματισμού των αεροπορικών αφίξεων από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, λόγω της ανησυχίας για την παράλλαγή B.1.1.529».

Σύμφωνα με το AFP, σε απαγόρευση αφίξεων από τον νότο της Αφρικής προχωρά η Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική απόφαση προέβη χθες η Βρετανία, ενώ αναμένεται ανάλογη κίνηση και από άλλες χώρες όπως η Αυστραλία και η Σιγκαπούρη. 

Από πλευράς του, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε πως η απόφαση της Βρετανίας «φαίνεται πως ήταν εσπευσμένη», καθώς ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει συμβουλεύσει μέχρι στιγμής για τα επόμενα βήματα.

Οι επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής ανιχνεύσει την παραλλαγή B.1.1.529 σε σχετικά μικρούς αριθμούς στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, όμως ανησυχούν για τον μεγάλο αριθμό μεταλλάξεών της, που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική.

Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων. 

Ειδήσεις σήμερα

⇒ «Μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Μπλόκο Ε.Ε. σε αφίξεις από χώρες της νότιας Αφρικής

⇒ Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τη «μετάλλαξη της Μποτσουάνα»

⇒ Πόσο προβληματίζει η νέα αφρικανική παραλλαγή

⇒ Εμβόλιο Pfizer: «Πράσινο φως» ΕΜΑ για χορήγηση σε παιδιά 5-11 ετών

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author