Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιους «χτυπά» στην Ελλάδα

Estimated read time 1 min read

 

Ο αριθμός των 2.108 νέων κρουσμάτων χθες – σημειωτέον αποτελούν ρεκόρ νέων μολύνσεων των τελευταίων 45 ημερών- επιβεβαίωσε τη σημαντική έξαρση της επιδημίας καθώς και την επίπτωση της στους ανεμβολίαστους, στον πυρήνα των οποίων τώρα βρίσκονται λόγω θέρους και διακοπών οι νέοι. Τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν σε διάστημα μίας εβδομάδας με τον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο να ανέρχεται πλέον σε 1081 περιστατικά την ημέρα. Το νέο επιδημικό κύμα επηρεάζει έντονα Αττική, Κρήτη και βόρειο Αιγαίο

 

Ο  δείκτης θετικότητας επίσης σε μια εβδομάδα διπλασιάστηκε φτάνοντας το 2,46%. Πολύ σημαντικό θεωρείται ωστόσο ότι το 51% των περιστατικών εντοπίζεται με τη διενέργεια self test, επιβεβαιώνοντας τη χρησιμότητα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στον περιορισμό της επιδημίας. 

 

Το 75% των κρουσμάτων πλέον αφορούν σε κρούσματα κάτω των 34 ετών. Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν ότι ούτε οι νέοι είναι άτρωτοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρεις νοσηλευόμενους είναι ηλικίας από 25 έως 55 ετών.  Ενας στους δέκα νοσηλευόμενους κάτω των 24 ετών είναι έφηβος ή παιδί. 

 

Οι εμβολιαστικές “τρύπες” και ο κίνδυνος από τους νέους με κορωνοϊό 

 

Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, και παρόλο που προς το παρόν δεν παρατηρείται πίεση στο Σύστημα Υγείας, είναι πιθανό να “μετακυλίσει” η επιδημία σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, ειδικά σε περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά, όπου υπάρχουν εμβολιαστικες τρύπες, όπως είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Η ειδικός ανεφερε ως παράδειγμα δύο διαφορετικές περιοχές της Αττικής για να εξηγήσει πώς ο εμβολιασμός προστατεύει τα άτομα που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στον νότιο τομέα Αθήνας όπου τα κρούσματα βρίσκονται στο κόκκινο, με το 60% να αφορούν νέους ηλικίας 15-24 χρόνων,  τα κρούσματα δεν εχουν επεκταθεί σε μεγαλύτερους στην ηλικία άτομα, λογω του ισχυρού εμβολιαστικου μετώπου που έχει υψωθεί. Στον αντίποδα, στη δυτική Αττική όπου δεν έχει υψωθεί ικανό τείχος ανοσίας μολύνθηκαν και άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, συγκεκριμένα άτομα ηλικίας 55=65 χρόνων έχουν βρεθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο του κορωνοϊου. 



 

Η μετάλλαξη Δέλτα

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, κυρία Παπαευαγγέλου, το 70% των περιστατικών που ανιχνεύθηκε η μετάλλαξη Δέλτα είναι μικρότεροι των 40 ετών, το 84% είναι Ελληνες και το 5-6% Ρώσοι επισκέπτες. 



Επίσης, από τα στοιχεία για τα δείγματα του μεταλλαγμένου ινδικού στελέχους που αναλύθηκαν, προέκυψε ότι το 
13% των περιστατικών που νόσησαν και είχαν Δέλτα χρειάστηκε νοσηλεία, αλλά κανείς εξ αυτών δεν είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. 

 

Στο Ηράκλειο της Κρήτης εντοπίστηκαν τα 58 από τα 121 στελέχη του κορωνοϊού που φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα, όπως προκύπτει από τη χθεςινή έκθεση γονιδιωματικού ελέγχου που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ. Άλλα 39 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, από 1 στη Λάρισα, την Εύβοια, την Αχαϊα, την Κορινθία, τη Χαλκιδική και την Αργολίδα, 4 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 4 στη Λέσβο, 2 στην Πάρο και 3 στο Ρέθυμνο.



Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στο 0,67% των δειγμάτων που έχουν αναλυθεί συνολικά. Στο 80,35 % έχει εντοπιστεί η βρετανική μετάλλαξη Άλφα, στο 17,57% η νιγηριανή μετάλλαξη Β.1.1.318 και στο 0,64% η νοτιοαφρικανική Β.1.351.

 

 

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author