Μερική κατάργηση της μάσκας από σήμερα

Estimated read time 1 min read

Πολίτες περιμένουν για rapid test στον πεζόδρομο της Ερμού. Χθες ανακοινώθηκαν 520 νέα κρούσματα, ενώ ο δείκτης θετικότητας υπολογίζεται σε 1,3 (φωτ. INTIME NEWS).

«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι ικανοποιητική, κάνουμε σχέδια για το καλοκαίρι αλλά δεν εφησυχάζουμε», τόνισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου προτού ανακοινώσει, χθες, την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων για την κατάργηση της μάσκας. «Τις μάσκες δεν τις πετάμε, τις έχουμε πάντοτε μαζί με το πορτοφόλι και το κινητό μας στην τσάντα μας», επισήμανε η ίδια, «η μάσκα εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο μέσο προστασίας από τον ιό». Από σήμερα το πρωί, όμως, παύουμε να είμαστε υποχρεωμένοι να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους – εφόσον δεν υπάρχει συνωστισμός. Συνεχίζουμε βεβαίως να τη φοράμε στους εσωτερικούς χώρους. «Μπούσουλα» για την αναγκαιότητά της θα αποτελέσει «η κοινή λογική και η εμπειρία τόσων μηνών». 

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 που καταγράφηκαν χθες ήταν 520 (225 σε Αττική, 41 σε Θεσσαλονίκη), εκ των οποίων ένα εντοπίστηκε στις πύλες εισόδου της χώρας. Βάσει των κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών, 34 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 582 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. «Ο δείκτης θετικότητας υπολογίζεται σε 1,3 και σε αυτό συνέβαλαν τα self tests και ο μαζικός εμβολιασμός».

Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ανήλθαν σε 14, εκ των οποίων το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. «Οι διαγνώσεις αυτή την εβδομάδα έχουν μειωθεί κατά 40%», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, διευκρινίζοντας ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων υπολογίζεται στα 32 έτη. «Ερμηνεύεται από την κινητικότητα των νέων, τις διακοπές και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί», κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου. «Σε τουριστικές περιοχές η διάμεση ηλικία πέφτει στα 22, 23 ή 24 έτη». 

«Η καθημερινότητά μας αλλάζει δραματικά προς το καλύτερο», επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο Νίκος Χαρδαλιάς, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ανακοινώνοντας τη χαλάρωση των περισσότερων μέτρων που είχαν τεθεί σε ισχύ το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, από τα ξημερώματα της Δευτέρας αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας, επίσης στο εξής εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Ως προς την εστίαση, ανεβαίνει το ανώτατο όριο παρουσίας ανά τραπέζι στα δέκα άτομα και αντίστοιχα το όριο καλεσμένων σε δεξιώσεις στους 300. Στις δε οργανωμένες πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο. 

«Παραφωνία», ωστόσο, στην καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας αποτελούν τέσσερα νησιά – η Πάρος, η Ρόδος, η Κως και η Ικαρία. Ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες των εν λόγω νησιών.

Την ανησυχία που έχει προκαλέσει παγκοσμίως η μετάλλαξη «Δέλτα» σχολίασε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. «Λόγω αυτής της μετάλλαξης αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Πορτογαλία και σημειώθηκαν κρούσματα στο Ισραήλ, μετά πολύ καιρό». Επισημαίνεται ότι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Ισραήλ έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου. Το εν λόγω στέλεχος «έχει μεγάλη διεισδυτικότητα και έχει βρει μια εναλλακτική οδό εξέλιξης», εξήγησε. «Η καλύτερη αντιμετώπισή του είναι ο εμβολιασμός». 

Σύμφωνα με νέα εκτίμηση του ECDC, η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) θα αποτελεί το 90% των κρουσμάτων στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες. Σε ανάλογη εκτίμηση προχώρησε και το αμερικανικό CDC. Στο Ην. Βασίλειο, μελέτες δείχνουν ότι παιδιά και ενήλικοι κάτω των 50 ετών είναι 2,5 φορές πιθανότερο να μολυνθούν με στέλεχος Δέλτα και έχουν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το στέλεχος Αλφα. Στην Κίνα, η έως τώρα εμπειρία με το νέο στέλεχος δείχνει ότι τα συμπτώματα είναι βαρύτερα στους ασθενείς και η κλινική εικόνα τους επιδεινώνεται γρήγορα. Εν τω μεταξύ, τη μάχη κατά της πανδημίας έσπευσε να συνδράμει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων, που προχώρησε σε δωρεά στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ενός φορητού αναπνευστήρα τελευταίας τεχνολογίας. 

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author