«Μαραθώνια» μάχη για να ανοίξει η Διώρυγα του Σουέζ (βίντεο)

Estimated read time 1 min read

Upd. 13:02 Συνεχίζεται για έκτη ημέρα η μάχη με τον χρόνο για να ανοίξει η Διώρυγα του Σουέζ, με το γιγάντιο πλοίο «Ever Given» να παραμένει κολλημένο στο θαλάσσιο πέρασμα, προκαλώντας, εκτός από τεράστιο μποτιλιάρισμα στο σημείο και «έμφραγμα» στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, όπως μεταδίδει το BBC, έχει σημειωθεί πρόοδος στην επιχείρηση και υπάρχει ελπίδα ότι μέχρι το βράδυ της Κυριακής το πλοίο θα έχει «απελευθερωθεί».

Μέχρι χθες το βράδυ, τουλάχιστον 300 πλοία περίμεναν στην ουρά για να περάσουν, ενώ κάποια εξ αυτών πήραν τον μακρύ δρόμο προς τον προορισμό τους, δηλαδή αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν τον γύρο της Αφρικής προκειμένου να περάσουν στην απέναντι πλευρά.

Διαβάστε επίσης: Διώρυγα Σουέζ – Πιο εξαρτημένοι, πιο ευάλωτοι

Παρότι η παλίρροια και οι ισχυροί άνεμοι περιέπλεξαν τις προσπάθειες «απελευθέρωσης», τα πλοιάρια που επιχειρούν κατάφεραν να μετακινήσουν το «Ever Given», κατά 30 μοίρες και από τις δύο του πλευρές.

Μάλιστα, τον γύρο του διαδικτύου έκανε βίντεο που απεικόνιζε τα ρυμουλκά να κορνάρουν… ευτυχισμένα, γιορτάζοντας το μικρό αυτό βήμα προς τη λύση του προβλήματος.

Εξετάζεται η «ελάφρυνση» 

Ο επικεφαλής της αρχής της Διώρυγας, ανέφερε ότι άρχισε να επανέρχεται η ροή του νερού κάτω από το πλοίο, στοιχείο επίσης ενθαρρυντικό, καθώς δείχνει ότι «ξεκολλάει» σιγά – σιγά από το έδαφος.

«Περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή ότι θα ξεγλιστρήσει από το σημείο που έχει φρακάρει», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως «ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να μετακινήσουμε κάποια από τα 18.300 κοντέινερ που μεταφέρει, ώστε να μειωθεί το βάρος του».

Πάντως, σύμφωνα με το δίκτυο Αl Arabiya, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι έχει δώσει εντολή να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για απομάκρυνση μέρους του φορτίου. 

Όσον αφορά τα αίτια του ατυχήματος, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το πλοίο προσάραξε λόγω ισχυρών ανέμων, αλλά και αμμοθύελλας, που περιόρισε την ορατότητα.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να μην ήταν ο βασικός λόγος. «Πιθανόν να υπήρξαν τεχνικά ή ανθρώπινα λάθη», είπε, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, τονίζοντας ότι όλα θα διαλευκανθούν κατά την έρευνα που θα ακολουθήσει.  

με πληροφορίες από BBC, Reuters



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author