Αυτή την περίοδο στο Μέγαρο Μαξίμου, συμβαίνουν και τα δυο, αφού ο κ. Αντ. Σαμαράς δείχνει ιδιαίτερη έφεση στο «μικρο-μάνατζμεντ», ενώ η στρατηγική του είναι μεσοπρόθεσμη, υπό την παραδοχή, ότι όλα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή και άρα δεν μπορεί να γίνει μαρκοπρόθεσμος σχεδιασμός.
Η επιλογή του Πρωθυπουργού έχει το ρίσκο της, αλλά δεν κρίνεται απαραίτητα και κακή, από μια σειρά υπουργών, ενώ συνεργάτες του, μιλάνε για τη νέα αρχιτεκτονική που χτίζει ο κ. Σαμαράς, ακόμα στο πεδίο άσκησης κυβερνητικής πολιτικής.
Το «μικρο-μάνατζμεντ» που κάνει ο κ. Σαμαράς κρίνεται ως πολύ θετικό από κορυφαίο υπουργό που θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός «δεν αφήνει να πέσει τίποτα κάτω», ενώ άλλος υπουργός, που ανήκει στο ΠαΣοΚ, δηλώνει εντυπωσιασμένος από το βαθμό της ενεργητικότητας του κ. Σαμαρά και έλεγε προ ημερών: «Είναι πάνω σε όλους και η πίεση που ασκεί είναι μεγάλη για όλα, από τα μικρά έως τα μεγάλα».
Ο Πρωθυπουργός επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη αυστηρότητα έναντι των υπουργών του και ασκεί προσωπικό έλεγχο σε όλα τα ζητήματα, ακόμα και για το πιο μικρό, καθώς δεν θέλει να υπάρξει το παραμικρό ψεγάδι, ενόψει της έλευσης της τρόικας.
Σχετικά με την μη υιοθέτηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής, η εξήγηση είναι απλή για τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού που θεωρούν ότι κινούμαστε σε ένα αβέβαιο περιβάλλον και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα.
«Με τις αβεβαιότητες που υπάρχουν δεν μπορεί να χαραχθεί στρατηγική σε βάθος χρόνου» λένε και επιμένουν στην πολιτική «βήμα-βήμα».
Αυτή η πολιτική ασκείται με επιμέλεια από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που έχει προετοιμάσει την φθινοπωρινή του ατζέντα, με στόχο να μην εκτροχιαστεί από την γραμμή που έχει χαράξει.
Ο ίδιος δεν διανοείται να μην πετύχει ο σχεδιασμός του, αλλά κατανοεί ότι όλα είναι ρευστά και το επόμενο τρίμηνο θα είναι το πιο δύσκολο της πρωθυπουργίας του. Στόχος παραμένει να ανέβει στην κορυφή του…«Ολύμπου» και δεν είναι διατεθειμένος να κάνει το άλμα στο κενό, με ότι αυτό συνεπάγεται εάν υπάρξουν νέες πιέσεις από την τρόικα για νέα μέτρα, για τα οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετος.
Εάν διαβεί, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, μέσα απ΄ το φθινοπωρινό καμίνι, θα ατενίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, όπου κεντρική θέση έχει η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. που ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Σε αυτό το ρευστό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν «νέες δράσεις» βάσει ενός «μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού», που επεξεργάζονται κατά τμήματα και εισηγούνται στον Πρωθυπουργό, στενοί του συνεργάτες.
Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται καθώς αντιλαμβάνονται ότι ο έγκαιρος σχεδιασμός – όπως λένε οι μυημένοι με ορίζοντα τον Μάιο του 2014 και τις τριπλές εκλογές: αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και βουλευτικές- εξασφαλίζει απαραιτήτως και τις λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν.
H κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και δεν χωρεί εφησυχασμός, όπως μεταδίδεται, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από τον τουρισμό και την κρυφή ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους.
Εξάλλου, όπως λέει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σταθερά στους συνομιλητές του, η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, αποτελεί «το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βγούμε από την ανάγκη συνεχών μνημονίων».
Παράλληλα κεντρικό επικοινωνιακό μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου την επόμενη περίοδο θα είναι: «όχι νέο μνημόνιο, όχι νέα μέτρα». Η δέσμευση αυτή θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναφέρεται και στην προγραμματική συμφωνία ΝΔ και ΠαΣοΚ που είναι στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας της.
Δεν αποκλείεται να γίνει γνωστή τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αφού οι συγγραφείς της, οι κκ. Χρ. Λαζαρίδης (εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου) και Φιλ. Σαχινίδης (εκ μέρους της Χαρ. Τρικούπη) έχουν σχεδόν τελειώσει, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα δώσουν το «πράσινο φως» ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο που θα έχουν και νέα συνάντηση σήμερα Δευτέρα.