Μακρόν: Η Άγκυρα να σεβαστεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο

Estimated read time 1 min read

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι σέβεται την Τουρκία και είναι έτοιμος για διάλογο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης καθώς και το διεθνές δίκαιο.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea (“Ειρήνη στη Μεσόγειο”) αλλά όχι με το κόστος του εκφοβισμού, όχι με το κόστος της επιβίωσης του ισχυροτέρου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συνεργασία και σεβασμό μεταξύ των συμμάχων», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

«Αυτές οι αρχές είναι μη διαπραγματεύσιμες», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. 

Σημειώνεται ότι ο Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Ερντογάν συζήτησε με τον Μακρόν τόσο για τις διμερείς σχέσεις όσο και για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών μετά τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προκάλεσαν την ρητορική και έμπρακτη παρέμβαση τη Γαλλίας στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα, η Άγκυρα δήλωσε έτοιμη για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ωστόσο πέταξε ουσιαστικά το «μπαλάκι» στην Αθήνα, για την εξέλιξή τους, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author