Μαγιορκίνης: Σαφείς τάσεις υποχώρησης παρουσιάζει η επιδημία – Υγεία

Estimated read time 1 min read

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της επιδημίας κορονοϊού δείχνει ότι υπάρχουν τάσεις υποχώρησης κάτω από τα 200, η οποία όμως συνοδεύεται από ήπια άνοδο στον αριθμό των διασωληνωμένων. Σύμφωνα με τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, η διαφορά αυτή αντικατοπτρίζει την ένταση της επιδημίας πριν από 7 – 10 ημέρες καθώς τόσος είναι ο χρόνος για να επιδεινωθούν τα κρούσματα.Επίσης αντικατοπτρίζει την προσβολή μεγαλύτερων ηλικιακά ομάδων που έχουν και μεγαλύτερη νοσηρότητα.

Θετικό θεωρείται το γεγονός ότι παρατηρείται υποχώρηση των κρουσμάτων κάτω των 40 ετών που φαίνεται πως ανταποκρίνεται σε μία μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.. Η κατάσταση ωστόσο δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό.

Σχετικά με τη Μόρια, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτική διενέργησε 2000 ελέγχους, και ειδικότερα 1900 σε ωφελούμενους που εντοπίστηκαν 35 κρούσματα ενώ έγινε έλεγχος και σε 100 άτομα προσωπικού που ήταν όλοι αρνητικοί. Τα θετικά κρούσματα έχουν απομονωθεί. Το αισιόδοξο στοιχείο είναι η μικρή ηλικία των κρουσμάτων χωρίς να σημαίνει ότι η πολιτεία δίνει λιγότερη σημασία.

Όσον αφορά στις μάσκες, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι οι επιστημονικές αποδείξεις αναβαθμίζουν συνεχώς τη σημασία και αυτό φαίνεται και από την υποχώρηση στο επιδημικό κύμα. Το προφίλ ασφάλειας της μάσκας είναι εξαιρετικό. “Είναι μια μικρή θυσία ώστε να προστατευτούν οι αγαπημένοι μας”, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής.

Σχετικά με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις δυνατότητες που δίνει η “ανάγνωση” του DNA και η ιατρική ακριβεία. Μάλιστα σημείωσε ότι σε μερικούς μήνες θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις ώστε να μάθουμε περισσότερα για τον ιό και την αντιμετώπισή του.

Ο κ. Μαγιορκίνης έθεσε μία σειρά από ερωτήματα που ενδιαφέρουν την επιστημονική κοινότητα και θα μπορούσαν να δώσουν πολύτιμες απαντήσεις για τη συμπεριφορά του ιού.

γιατί η νόσος εκτροχιάζεται σε κάποια άτομα μικρής ηλικίας

γιατί κάποιοι ηλικιωμένοι και κάποιες ευάλωτες ομάδες περνάνε ελαφριά τη νόσο

γιατί κάποιοι διατηρούν περισσότερο χρόνο τα αντισώματα τους

“Αν γνωρίζαμε αυτούς τους μηχανισμούς θα μπορούσαμε να παρέμβουμε πιο στοχευμένα. Θα γνωρίζαμε πολύ καλύτερα ποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι και ποιοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη το εμβόλιο»

Γι΄αυτό τόνισε ότι το διάβασμα του ανθρώπινου γονιδιώματος έρχεται στο προσκήνιο περισσότερο από ποτέ.

«Το πρώτο ανθρώπινο γονιδίωμα το υποδεχθήκαμε το 2001 έναντι 4,2 εκατ. δολάρια. 20 χρόνια μετά το διάβασμά του κοστίζει αρκετά λιγότερο από 1000 ευρώ. Πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γονίδια που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση βρίσκονται στο επίκεντρο του μηχανισμού της νόσου. Θεωρούμε ότι τους επόμενους μήνες έχουμε καλύτερη γνώση για το πως να αντιμετωπίσουμε τον ιό αποτελεσματικά» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author