Μαγιορκίνης – Ίσως αύριο να δούμε 12.000 κρούσματα

Estimated read time 1 min read

Ο επίκουρος καθηγητής ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στο σκεπτικό πίσω από τη λήψη μέτρων στις 3 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα ενώ εκτίμησε ότι θα έχουμε έκρηξη κρουσμάτων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μπορεί αύριο να δούμε μέχρι και 12.000 κρούσματα. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας με 9.824 νέες μολύνσεις.

Δεν θα πιεστεί το σύστημα υγείας

«Το βασικό στοιχείο είναι ότι στις χώρες οι οποίες έχει επικρατήσει η Όμικρον δεν υπάρχουν δείγματα πίεσης στα συστήματα υγείας» εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και συνέχισε λέγοντας ότι «ήδη, μέσα σε ένα μήνα στη Νότια Αφρική, η Όμικρον βρίσκεται σε ύφεση. Δεν αυξήθηκαν οι νοσηλείες ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν σε πολύ μέτρια επίπεδα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Η χώρα είχε περάσει δυσκολότερα κύματα λόγω της μετάλλαξης Δ και Β. Το ίδιο ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έχουν περάσει 2-3 όπου το Λονδίνο έχει φτάσει στα δικά μας τωρινά επίπεδα», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Σημαντικός παράγοντας , όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, αποτελεί και η μελέτη σχετικά με τις νοσηλείες που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον σε αντιδιαστολή με την Δέλτα: «Με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται λόγω Δέλτα. Δήλαδή όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον απαιτούνται 35.000 κρούσματα».

«Πονοκέφαλο» προκαλεί η Αττική

«Με βάση των αριθμό των κρουσμάτων μπορεί να ειπωθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον στην Αττική έχει φτάσει στο 40-50%, θεωρούμε ότι εκεί οφείλεται η αύξηση στις άλλες περιοχές τα νούμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά», δήλωσε παράλληλα.

Για την Όμικρον εξήγησε ότ η νοσηρότητα σε σύγκριση με την Δέλτα είναι 3 με 5 φορές χαμηλότερη , όμως για τους ανεμβολίαστους εξακολουθεί να υπάρχει αρκετά μεγάλος κίνδυνος και δεν πρέπει να το πάρουν αψήφιστα, τόνισε.

Για το ΕΣΥ τόνισε βρίσκεται σε αποσυμπίεση και είναι εξαιρετικά απίθανο το σενάριο να «γονατίσει» τις επόμενες ημέρες, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά όπως εξήγησε.

Εστίαση και σχολεία

«Η εστίαση και η διασκέδαση είναι από εκεί που ξεκινάνε τα μέτρα σε όλο τον κόσμο, δεν είναι ελληνικό πρωτότυπο. Δεν μπορεί να γίνει χρήση μάσκας, λόγω της μουσικής αναγκαζόμαστε και φωνάζουμε ενώ η κατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί κατάσταση κοινωνικής χαλάρωσης Όλα αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται υπόψιν σε παγκόσμια κλίμακα. Προσπαθούμε όσον το δυνατόν περισσότερο να δημιουργήσουμε μια κανονικότητα, η Όμικρον ήρθε να το χαλάσει αυτό, έχουμε όμως τα στοιχεία που λένε ότι μπορούμε να περιμένουμε πριν λάβουμε πιο δυνατά μέτρα. Δεν θα έχουμε κανέναν πρόβλημα αν τηρηθεί το πακέτο μέτρων»

Σχετικά με τα σχολεία τόνισε πως έγινε μια συζήτηση σχετικά με τις εκδρομές ενώ για το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση. «Πάνω από 95% να επιστρέψουν οι μαθητές κανονικά στο σχολείο μετά τις γιορτές», ανέφερε.



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author