Μάχες χωρίς ανάσα σε Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη και Μαλακάσα – Νέο μήνυμα για εκκένωση περιοχών

Estimated read time 1 min read

Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Βόρεια Αττική έπειτα από μία ακόμα πολύ δύσκολη νύχτα. Αυτή τη στιγμή δίνεται μεγάλη μάχη στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, της Βαρυμπόμπης και της Μαλακάσας, ενώ έχουν αρχίσει ήδη οι ρίψεις με τα εναέρια μέσα.

Διαβάστε επίσης

⇒ Τρεις συλλήψεις σε Αττική, Καλαμάτα, Φωκίδα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε ότι τα δύο σοβαρά μέτωπα είναι στη Μαλακάσα όπου υπήρξε ανάφλεξη της φωτιάς και ο φόβος είναι να μην οδηγηθεί στον Ωρωπό, αλλά και στους Θρακομακεδόνες. 

«Θα πρέπει να πέσουν άμεσα πολλές δυνάμεις στην Αττική», πρόσθεσε και σημείωσε «πως θα υπάρξει μια αύξηση των εναέριων δυνάμεων λόγω και της επιπλέον βοήθειας και από άλλες χώρες», σημείωσε. Πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλές προσφορές από ξενοδόχους για τη φιλοξενία πολιτών που έχουν αποχωρήσει από τα σπίτια τους. 

Γύρω στις 6 το πρωί, το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση των περιοχών Αγία Σκέπη, Αγία Παρασκευή, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου προς Δροσιά, μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου εκκενώστε τώρα προς Δροσιά μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει συγκεκριμένα το μήνυμα που στάλθηκε στα κινητά των κατοίκων από την Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται γύρω από την Βαρυμπόμπη.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ωρωπού, Ι. Δήμας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «σήμερα θα πρέπει να τελειώσει η υπόθεση αυτή καθώς υπάρχουν πολλές πυροσβεστικές δυνάμεις κι αυτό είναι εφικτό αν λειτουργήσουν συντονισμένα. Ενισχύουμε επικουρικά το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσφέρουμε ό,τι μας ζητηθεί σε ό,τι αφορά μηχανήματα έργου και εθελοντές. Είμαστε συνέχεια παρόντες από χθες το βράδυ φροντίσαμε για ειδικούς χώρους συγκέντρωσης για να βοηθήσουμε τους κατοίκους που χρειάστηκε να μετακινηθούν και να τους υποστηρίξουμε με νερό και ό,τι άλλο χρειαστεί. Οι κάτοικοι έχουν φοβηθεί αλλά το αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία. Υπάρχει δυνατότητα να τελειώσει αυτή η ιστορία». 

 

Ο δήμαρχος Ωρωπού, κ. Γιασημάκης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Παρασκευής, πως η φωτιά έκαιγε στην πλαγιά αλλά ήταν σε μεγάλη απόσταση από τον Ωρωπό. Όπως τονίστηκε, για προληπτικούς λόγους ελήφθη η απόφαση από την Περιφέρεια για να εκκενωθεί το Μαρκόπουλο Ωρωπού, το Μήλεσι, η Μαυροσουβάλα, το Λεβίδι και το Μπάφι.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, μιλώντας στην ΕΡΤ, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που είναι στις περιοχές στις οποίες έχει διαταχθεί εκκένωση από την Πυροσβεστική να φύγουν από τα σπίτια τους και υπογράμμισε πως προέχει η ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων. 

Επιβεβαίωσε πως υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν ανταποκριθεί στις ειδοποιήσεις για εκκένωση, αναφερόμενος στους Θρακομακεδόνες και στη Βαρυμπόμπη.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι ζήτησε να ενεργοποιηθεί εκ νέου το 112 για τους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη και προσέθεσε πως η Πυροσβεστική στο μέτρο του δυνατού θα στείλει κι άλλα οχήματα σε αυτές τις δύο περιοχές.

Εύβοια: Νέο μέτωπο προς Αιδηψό

Αργά τη νύχτα έπειτα από εντολή της Πυροσβεστικής, η αστυνομία προχώρησε στην άμεση απομάκρυνση όλων των παιδιών από τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Χαλκίδας. Οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης βρίσκονται 7 χιλιόμετρα μετά τις Ροβιές, λίγο πριν από τα Ηλία, στο δρόμο προς την Αιδηψό.

Την ίδια στιγμή δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και η γυναικεία Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, η οποία βρίσκεται στην ίδια ακριβώς περιοχή, σε δασική περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ώρα κατά την οποία το μέτωπο πέρασε το δρόμο που οδηγεί από τις Ροβιές στην Αιδηψό σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία να προχωρήσουν σε νέες προληπτικές εκκενώσεις.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι στη Φαράκλα μετρούν τις πληγές τους. Οι φλόγες πέρασαν στο χωριό και πολλοί από αυτούς αναζήτησαν διέξοδο προς άλλες περιοχές, όπως το χωριό της Ζωοδόχου Πηγής, αλλά οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι. Καμένες κολώνες και καλώδια ηλεκτρικού, καμένοι κορμοί δέντρων, μαζί με πυκνούς καπνούς, αλλά και τμήματα που φλέγονταν δεν επέτρεπαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Από την πλευρά του Αιγαίου, μετά τη Φαράκλα η φωτιά πήρε νότια πορεία προς την Κεντρική Εύβοια και πλέον έχει κυκλώσει τα χωριά Μετόχι και Σπαθάρι, η εκκένωση των οποίων μαζί με το Μαντούδι και το Προκόπι είχε διαταχθεί πολλές ώρες πριν.

Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι παρά τις εντολές για εκκένωση της περιοχής έχουν παραμείνει να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επεμβαίνει και η Αστυνομία.

«Οι ώρες που ζούμε είναι εφιαλτικές. Παντού υπάρχουν φλόγες και αποκαΐδια. Μέσα και έξω από τα χωριά. Άνθρωποι πανικόβλητοι που τρέχουν να σωθούν» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Βετσονούρης, επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας στο Προκόπι, ο οποίος μέρα-νύχτα βρίσκεται κοντά σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη.

Όπως ο ίδιος σημειώνει, «η φωτιά έχει μπει σχεδόν μέσα σε όλα τα χωριά και έχει πάρει κατεύθυνση προς το Προκόπι». Επιπροσθέτως, αναφέρει πως «κάτοικοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα από τους πολλούς καπνούς και την αποπνικτική ατμόσφαιρα και τους μεταφέρουμε στο Κέντρο Υγείας Προκοπίου, μιας και το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι έχει κλείσει μετά τη διαταγή για την εκκένωση της περιοχής».

Ο δήμαρχος Μαντουδίου Γ. Τσαπουρνιώτης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «καίγονται σπίτια και αυτοκίνητα» και κατήγγειλε την απουσία δυνάμεων σημειώνοντας ότι μέχρι τις οκτώ το πρωί δεν είχε κάνει την εμφάνισή του κανένα πτητικό μέσο. Μάλιστα έκανε λόγο για περισσότερα από 1.000 σπίτια στην περιοχή. «Η θλίψη και η οργή έχουν ξεχειλίσει. Ζητούσαμε εναέρια μέσα και μας έλεγαν διαρκώς ότι έρχονται και ποτέ δεν έρχονταν. Έχουμε ένα μεγάλο μέτωπο που κινείται από το Σπαθάρι και προς Καλύβια αλλά υπάρχουν και πολλές αναζωπυρώσεις», σημείωσε.  

Φωτ. AP

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ στις Κεχριές και την Μουρτιά έκλεισε κάθε διέξοδος και κάτοικοι εγκλωβίστηκαν. Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια της Λίμνης και οι κάτοικοι μπήκαν στα καράβια για να αναχωρήσουν προς την Αιδηψό. Η πύρινη λαίλαπα προκάλεσε ζημιές στα πρώτα σπίτια.

 

Συνολικά 650 άτομα απεγκλωβιστηκαν με ασφάλεια, με τη συνδρομή του ΕΓ/ΟΓ Αλκυών, από τη Λίμνη και την παραλία Κοχύλι.

Πύργος: Επιχειρούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα στα πύρινα μέτωπα της Ηλείας

Τρία εναέρια πυροσβεστικά μέσα επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου της Ηλείας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα.

Εκτός λοιπόν από τα δύο ελικόπτερα και το ένα αεροσκάφος, στις προαναφερόμενες περιοχές επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και την ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος 1».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ανατολική Μάνη

Ένα ελικόπτερο επιχειρεί από νωρίς σήμερα το πρωί στην Ανατολική Μάνη, προκειμένου, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, να μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από ελικόπτερο, στην περιοχή επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Ακόμη, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author