Λιγνάδης: Έρχονται νέες καταθέσεις σε βάρος του

Estimated read time 1 min read

Δύο νέες μαρτυρίες, μία νέα μήνυση και η σκληρή αποδόμηση του Δημήτρη Λιγνάδη από την υπουργό Πολιτίσμού Λίνα Μενδώνη, την περασμένη Παρασκευή, σε συνδυασμό με την αυριανή κατάθεση του προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρου Μπιμπίλα για τις καταγγελίες που αφορούν τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου έφεραν τη σύλληψη του Λιγνάδη. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου οδηγήθηκε με χειροπέδες νωρίς το πρωί της Κυριακής ενώπιον της ανακρίτριας από την οποία πήρε προθεσμία έως την Τετάρτη για να προετοιμάσει την απολογία του. Ο Λιγνάδης αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του που περιλαμβάνουν βαρύτατα αδικήματα όπως ο βιασμός κατά συρροή. Εως την απολογία του, ο Λιγνάδης παραμένει κρατούμενος στη ΓΑΔΑ και αφού απολογηθεί ανακριτής κι εισαγγελέας θα κρίνουν για την προφυλάκισή του ή μη.



Λιγναδης τέλος από ευελπίδων



Τα δύο αγόρια, ηλικίας λίγο πάνω από 20 ετών σήμερα, θα καταθέσουν στις αρχές της εβδομάδας, στο πλαίσιο της πρώτης μήνυσης κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία υπεβλήθη στις 5 Φεβρουαρίου από 40χρονο σήμερα Ελληνα κάτοικο του εξωτερικού. Παρότι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο ηθοποιός έχουν παραγραφεί χρονικά σε ό,τι αφορά τον Βασίλη, όπως έγινε γνωστός ο καταγγέλλων, τα δύο αγόρια τον γνώρισαν όταν ήταν 16 και 17 ετών αντίστοιχα και αν έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα από τον σκηνοθέτη αυτό δεν έχει παραγραφεί.Οι πληροφορίες λένε ότι από όσα θα καταθέσουν οι δύο νεαροί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κώστα Σπυρόπουλο, τα οποία ήδη γνωρίζει αναλυτικότατα η δικηγόρος τους, προκύπτουν πράξεις πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα. Ο εισαγγελέας κάλεσε τη Δευτέρα τον πρόεδρο του ΣΕΗ να καταθέσει όλα τα στοιχεία από καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Σωματείο και φέρονται να αφορούν το πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη. Ο κ. Σπυρόπουλος φέρεται να έχει ζητήσει επίσης από το ΣΕΗ όλες τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί και δεν έχουν παραγραφεί ώστε να διερευνηθούν από την Δικαιοσύνη, κάτι που σημαίνει ότι τώρα αρχίζουμε να εισερχόμαστε στο πιο σοβαρό σκέλος της υπόθεσης που συγκλονίζει τον θεατρικό χώρο και όχι μόνο. Την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκε άλλη μια μήνυση με την κατηγορία του βιασμού κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, από νεαρό άνδρα σήμερα, αλλά ανήλικο τότε αγόρι, η οποία δεν τελεί υπό χρονική παραγραφή, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις μέχρι τώρα μηνύσεις κατά του σκηνοθέτη.

Δικηγόρος Λιγνάδη / Γεωργουλέας : πήρε προθεσμία για την Τετάρτη στις12.00/ είναι σε πλήρη άρνηση



Η μαθήτρια

Σύμφωνα πάντως με ανθρώπους που είδαν το δικόγραφο της πρώτης μήνυσης, υπάρχει συγκεκριμένη περιγραφή από το θύμα για ένα σκηνικό που έλαβε χώρα στην κατοικία του σκηνοθέτη. Σε αυτό, εκτός από τον 15χρονο τότε Βασίλη, συμμετείχε και μια ανήλικη μαθήτρια από το Αρσάκειο, την οποία βρήκε εκεί ο ίδιος όταν εισήλθε στην κατοικία Λιγνάδη. Η περιγραφή του είναι συγκλονιστική για τα όσα βίωσε όλο εκείνο το διάστημα αυτό αλλά και τη συγκεκριμένη μέρα.

«Επί 4 χρόνια με κακοποιούσε και ήταν πολύ χειριστικός. Οταν έγινα 31 ετών, κατάλαβα ότι ήμουν θύμα κακοποίησης. Δεν ήμασταν σε καμία περίπτωση ζευγάρι και δεν είχαμε σχέση. Βλεπόμασταν σπάνια και όταν βλεπόμασταν ήταν στο σπίτι του. Οσο περνούσε ο καιρός μαζί του, άρχισε να μου προτείνει να συνευρεθούμε σεξουαλικά και με άλλα άτομα, με άλλους μαθητές του. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν μια φορά μπήκα στο σπίτι του και ήταν μέσα μια ανήλικη μαθήτριά του. Και μου είπε αυτός: “Nα κάνουμε κάτι οι τρεις μας”. Του απαντάω και του λέω: “Εγώ δεν κάνω τέτοια πράγματα”. Του αρνήθηκα, τότε αυτός πήρε την κοπέλα και την πήγε στο δωμάτιό του. Μετά γύρισε γυμνός και μου λέει: “Η κοπέλα σε περιμένει στο δωμάτιο”. Πανικοβλήθηκα, πάγωσα και του λέω: “Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό”. Τότε αυτός πηγαίνει μέσα και κάνει σεξ με την ανήλικη μαθήτριά του πολύ δυνατά. Εγώ θυμάμαι να έχω πανικοβληθεί και να λέω στον εαυτό μου ότι πρέπει να φύγω από το σπίτι. Μου φάνηκε αιώνας να βρω τη δύναμη και να βγω έξω από το διαμέρισμά του». Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη νεαρή είναι κόρη γνωστού πανεπιστημιακού κι εκείνη την περίοδο ήταν ανήλικη, παραμένει άγνωστο όμως αν θα προχωρήσει κι εκείνη σε καταγγελία κατά του γνωστού σκηνοθέτη.

Τι θα πουν οι δύο νέοι

Σε ό,τι αφορά τα δύο αγόρια που προσέγγισαν τη δικηγόρο του 40χρονου Βασίλη, Μαρία Κουρτέση, αμφότερα της μίλησαν κατά μόνας και της περιέγραψαν λεπτομερώς τι βίωσαν στο σπίτι του γνωστού ηθοποιού για ώρες. Και οι δύο νεαροί θυμόντουσαν με λεπτομέρειες την επίπλωση και το ντεκόρ της κατοικίας, ενώ οι επικείμενες καταθέσεις τους στον εισαγγελέα θεωρούνται καταλυτικές για την υπόθεση.

Κι αυτό γιατί αμέσως μετά από αυτές, αλλά και με τη νέα μήνυση, αφού ο εισαγγελέας τις μελετήσει θα κληθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης να δώσει εξηγήσεις και να αντικρούσει τις τυχόν πλημμεληματικές ή κακουργηματικές κατηγορίες που τυχόν προκύψουν κατά την κρίση του δικαστικού λειτουργού. Κανείς, πάντως, πλην του ιδίου και του δικηγόρου του δεν γνωρίζει αν ο ηθοποιός-σκηνοθέτης θα καταθέσει ο ίδιος για τα όσα του προσάπτουν ή αν θα αποστείλει υπόμνημα, εφόσον βέβαια κληθεί. Η παραίτησή του από το Εθνικό θέατρο για προσωπικούς λόγους συζητιέται ακόμη, ειδικά για τη λέξη «προσωπικούς».

Οι περιγραφές και οι μαθητές

Μέσω του συνηγόρου του αρνήθηκε εξαρχής την οποιαδήποτε κατηγορία του απέδιδαν φήμες και επίσημες καταγγελίες -δύο μέχρι στιγμής- αλλά και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για συμμετοχή του ακόμη και σε κύκλωμα trafficking ανηλίκων με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση, για την οποία «φωτογραφιζόταν», χωρίς όμως να κατονομάζεται. Οι περιγραφές, πάντως, του Νίκου Σ. και του Βασίλη προκαλούν σοκ για τον καταξιωμένο ηθοποιό, σκηνοθέτη και δάσκαλο υποκριτικής σε σχολεία και θεατρικές σχολές. Αυτόν που αποπέμφθηκε το 2016 από τη δραματική σχολή «Ιασμος» έπειτα από αναφορές και διαμαρτυρίες φοιτητών για τη συμπεριφορά του εν ώρα διδασκαλίας και τις έντονες σεξουαλικές αναφορές του. Τότε περίπου 30 σπουδαστές που παρακολουθούσαν τακτικά το μάθημα του σκηνοθέτη ο οποίος, εκτός από το αρχαίο δράμα και την ποίηση, συζητούσε και θέματα σεξουαλικού περιεχομένου «που αφορούσαν σεξουαλικές αναζητήσεις και εμπειρίες», όπως ανέφεραν. Ηταν κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα τους φοιτητές, οι οποίοι το μετέφεραν και στον ιδιοκτήτη της σχολής Σταύρο Αμούτζα-Δελλή, ζητώντας του να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Οι υπεύθυνοι ζήτησαν τελικά από τον Δημήτρη Λιγνάδη να αποχωρήσει, σύμφωνα με τον γιο του ιδιοκτήτη του «Ιασμου» Γιώργο Αμούτζα και την ηθοποιό και απόφοιτη της σχολής Αρτεμη Αστεριάδη, που μίλησαν αμφότεροι στο «ΘΕΜΑ».

Τα πάθη και ο κυκλώνας

«Θυμάμαι ότι ο κ. Λιγνάδης έφυγε από τη σχολή με απόφαση της διοίκησης. Θυμάμαι ότι οι περισσότεροι σπουδαστές, μεταξύ των οποίων και εγώ, αντιμετωπίζαμε πρόβλημα με τη συμπεριφορά του, καθώς αυτά που έλεγε περί σεξουαλικών εμπειριών στο μάθημα ήταν κάπως περίεργα. Θα χαρακτήριζα τη συμπεριφορά του ανάρμοστη σε κάποια σημεία, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο, αντίθετα ενόχλησε τους υπεύθυνους της σχολής, με αποτέλεσμα να του ζητήσουν να τερματιστεί η συνεργασία τους», δήλωσε η κυρία Αστεριάδη. Ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Λε Μποβιέ ντε Φοντενέλ έγραψε ότι είναι τα πάθη που δημιουργούν και καταστρέφουν τα πάντα, μια φράση που ταιριάζει απόλυτα με όσα βιώνει εδώ και μέρες ο Δημήτρης Λιγνάδης και με όλα όσα βλέπουν σιγά-σιγά το φως της δημοσιότητας στον χώρο του θεάτρου, όπου μεγαλούργησε, για πολλούς, μέχρι πρότινος ο συγκεκριμένος ηθοποιός-σκηνοθέτης, που βρίσκεται πλέον στη δίνη κυκλώνα, ενός κυκλώνα που περιέχει φήμες, αλήθειες, ιστορίες που αδυνατείς να πιστέψεις και ανομολόγητα ακόμη μυστικά, τα οποία δυσκολεύονται πολύ να βγάλουν προς τα έξω τα θύματα. Το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη συζητιόταν και ακουγόταν από την πρώτη μέρα της συγκλονιστικής υπόθεσης των καταγγελιών, τότε που ο Σπύρος Μπιμπίλας έλεγε ότι ο μεγάλος χαμός θα γίνει όταν μιλήσουν τα αγόρια. Τώρα, σύμφωνα πάντα με τα όσα έπονται τις επόμενες ημέρες, κάποια αγόρια πήραν την απόφαση να καταθέσουν στην Δικαιοσύνη όσα πέρασαν από τον άνθρωπο που φέρεται να τσάκισε την ψυχή και το σώμα τους με τον πιο σκληρό τρόπο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author