Λιβύη: Παραιτείται οι Σάρατζ – Παραδίδει την εξουσία

Estimated read time 1 min read

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη καθώς ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ ανακοίνωσε απόψε ότι προτίθεται να παραδώσει την εξουσία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο Σάρατζ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Όπως είναι γνωστό ο Σάρατζ διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είναι αυτός που συμφώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο για την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι με τη στήριξη της Τουρκίας, ο Σάρατζ απέκρουσε τον περασμένο Ιούνιο την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ. 

Η κυβέρνηση του Σάρατζ εδρεύει στην Τρίπολη ενώ η ανατολική Λιβύη και μεγάλο μέρος του νότου της χώρας ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Την πρόθεση του Σάρατζ να παραιτηθεί είχε ανακοινώσει προ ημερών το πρακτορείο Bloomberg το οποίο επεσήαμανε μάλιστα σε σχετικό δημοσίευμα ότι  θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, τον ερχόμενο μήνα.

Λίγα λεπτά πριν από τις ανακοινώσεις του Σάρατζ στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα αφορά τις παραμέτρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη αλλά και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας.

Ειδήσεις σήμερα

Κικίλιας για κορωνοϊό: Στο 37,5% η πληρότητα στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα – Στο 70% στην Αττική

Καιρός: Έρχεται ο «Ιανός» – Θα σαρώσει με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους – Δείτε χάρτες

Μαυρίδης για την περιπέτεια στο Μεξικό: «Μας έκρυψαν τρεις μέρες από τον κόσμο»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

.cnt”, “bottoming”: true, “offTop”: “.header”,”window”: 639 }”>

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author